Συνολικές προβολές σελίδας

Χρήσιμες Συμβουλές εν όψει του Πάσχα


- Aγοράστε κρέατα που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες (για τα ελληνικά τιρκουάζ), γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο.

- Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών, που πωλούνται στις λαϊκές αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Ο διακριτικός αριθμός αυτός περιλαμβάνει τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής (0 = βιολογικά, 1 = ελεύθερης βοσκής, 2 = αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή, 3 = κλωβοστοιχίας), τη χώρα προέλευσης, τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων. Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και να αναφέρουν την ημερομηνία συσκευασίας & λήξης.

- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα (π.χ. σοκολατένια αυγά κλπ). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, το οποίο, αν αποτελείται από παιχνιδάκια μικρών διαστάσεων, μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

- Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα και μην τοποθετείτε ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο που είχατε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας.

Πηγές: Ε.Φ.Ε.Τ., W.W.F. Eλλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: