Συνολικές προβολές σελίδας

Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο σχ. έτους 2010 - 2011

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, το Δήμο Λαρισαίων και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, διαγωνισμός έκθεσης για το Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο του σχολικού Έτους 2010 – 11.
Ως πρότυπο λειτούργησε ο πετυχημένος θεσμός Βουλής των Εφήβων και οι Μαθητές των Σχολείων της Πόλης μας, που συμμετείχαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, έχουν να λένε ότι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες. Στο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου.
Οι Μαθητές που απαρτίζουν το «Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο» διαγωνίστηκαν σε Έκθεση της οποίας το θέμα βασίστηκε στον προβληματισμό των μαθητών – δημοτικών συμβούλων, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από σχετικά ερωτηματολόγια, τα οποία διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής συνεδρίασης. Η μεγάλη πλειοψηφία των προηγούμενων Μαθητών – Δημοτικών Συμβούλων εξέφρασε την άποψη, το επόμενο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ως αντικείμενο συζήτησης την «Πράσινη Ενέργεια» κι έτσι το θέμα του τρέχοντος σχολικού έτους ορίστηκε ως εξής:
«Ζούμε σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Σε μια πόλη που παρέχει ανέσεις, μόρφωση, διασκέδαση και παντός είδους αγαθά, που ο άνθρωπος με τη δύναμη του μυαλού του, συνδυασμένη με τόλμη, επινόησε για να διευκολυνθεί στην καθημερινότητά του.
Η Λάρισα σαν σύγχρονη μεγαλούπολη είναι γεγονός ότι καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας για τις ανάγκες της (δημοτικός φωτισμός, φωτισμός δημόσιων κτηρίων, πάρκων, σχολείων, θέρμανση και ψύξη τόσο των δημόσιων κτηρίων όσο και των ιδιωτικών), με συνέπειες τόσο οικονομικές για το δήμο, όσο και περιβαλλοντικές με τις εκπομπές CO2.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έδιναν λύσεις στην παραγωγή ενέργειας; Πώς μια πόλη σαν τη Λάρισα μπορεί να κάνει χρήση τέτοιων πηγών; Η αξιοποίησή τους μαζί με την ορθολογική χρήση ενέργειας θα ωφελήσει την πόλη μου και το περιβάλλον; Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να προωθήσει τη χρήση τους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πώς;
Παρατηρήστε την πόλη, κάντε την κριτική σας, καταγράψτε τις απόψεις σας, προτείνετε τις δικές σας ιδέες, δώστε λύσεις προκειμένου εσείς και οι συμπολίτες σας να ανεβάσετε το δείκτη ποιότητας ζωής στην πόλη σας και να αποφύγετε τις δραματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, για σας αλλά και για τις επερχόμενες γενιές».
Κλήθηκαν, λοιπόν, οι Μαθητές να προβληματιστούν, να κάνουν την κριτική τους, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να προτείνουν λύσεις, προκειμένου η ποιότητα ζωής στο Δήμο μας να γίνει καλύτερη, αλλά και οι επερχόμενες γενιές να κληρονομήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον.
Οι Εκθέσεις αξιολογήθηκαν από εξαμελή Επιτροπή Εκπαιδευτικών, που αποτελούσαν οι κ. Βλαχοστέργιου Ευαγγελία, Υποδιευθύντρια του 11ου Λυκείου Λάρισας, η κ. Χατζηιωάννου Μαριάνθη, Εκπαιδευτικός του 13ου Γυμνασίου, η κ. Καραλιόλιου Βασιλική, Εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Κρανέας, η κ. Βασιλείου Όλγα, Εκπαιδευτικός των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη, ο κ. Λούκας Ηλίας, Εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. Κισσάβου - Μαυροβουνίου και ο κ. Τέλιος Λεωνίδας, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, με συγκεκριμένα κριτήρια. Κάποια από αυτά αναφέρονται εδώ:
1. Ο Προβληματισμός του μαθητή γύρω από το θέμα.
2. Οι Προτάσεις, που γίνονται από το μαθητή, κατά πόσο είναι ολοκληρωμένες και σαφείς. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις Καινοτόμες Προτάσεις, που αναγράφονται στην Έκθεση. Ακόμα και αν οι προτάσεις αυτές φαίνονται ουτοπικές και ότι είναι από πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να πραγματοποιηθούν, δε θα πρέπει να αποθαρρυνθεί ο μαθητής από το να τις αναφέρει.
3. Η Παρατηρητικότητα του μαθητή και η δυνατότητα αντίληψης των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω του αλλά και ο τρόπος καταγραφής τους. Εντοπισμός αρνητικών – θετικών στοιχείων. Εύρεση των αιτίων και ιδέες για αντιμετώπιση των αρνητικών στοιχείων, καθώς και ιδέες για βελτίωση των θετικών. Προτάσεις με λύσεις.
4. Η Τεκμηρίωση των Προτάσεων.
Να σημειωθεί ότι δε λαμβάνονται υπ’ όψιν, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.
Στόχοι που προσδοκούμε να επιτευχθούν μέσω της δράσης του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου:
1. Οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον της πόλης τους, κεντρίζεται το ενδιαφέρον τους για αυτήν και γνωρίζουν καλύτερα την πόλη τους και τα προβλήματά της.
2. Σκέπτονται ως υπεύθυνοι και δημοκρατικοί, αυριανοί πολίτες.
3. Θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν για το καλό της πόλης τους, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τους τοπικούς άρχοντες, απέναντι στους οποίους υπάρχει –συνήθως– καχυποψία και «αντιπαλότητα».
4. Μέσα από την Ημέρα Συνεδρίασης του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και άλλες δράσεις, που θα ακολουθήσουν, αναπτύσσουν συνεργατικότητα και την κοινωνικότητα.
5. Βασικός στόχος παραμένει, μέσω των Μαθητών, να ενεργοποιηθεί η οικογένεια και η σχολική τάξη και κατ’ επέκταση όλη η κοινωνία, με στόχο μια ανθρώπινη και σύγχρονη πόλη.

Οι Μαθητές - Δημοτικοί Σύμβουλοι, που επιλέχθηκαν για το φετινό Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι εξής:
Από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας: οι 1. Χατζή Αικατερίνη – Ευαγγελία και 2. Παπανδρέου Αθηνά. Αναπληρωματικοί: 1. Τσακμάκη Φωτεινή και 2. Κενανίδη Άννα.
Από το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας η Κασιώρα Κωνσταντίνα.
Από το 4ο Γυμνάσιο Λάρισας η Οικονόμου Πηνελόπη.
Από το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας η Κολτσίδα Ευαγγελία - Τριανταφυλλιά και αναπληρωματική η Καραγιάννη Ευαγγελία.
Από το 8ο Γυμνάσιο Λάρισας η Λυμπίκη Γρηγορία - Αγορίτσα και αναπληρωματική η Μπαλή Μαρία.
Από το 9ο Γυμνάσιο Λάρισας οι 1. Γκαλίτσιου Δέσποινα και 2. Ζιώγκα Πηνελόπη. Αναπληρωματικές οι 1. Ανυφαντή Κωνσταντίνα και 2. Καραγιάννη Φωτεινή.
Από το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας ο Κατσουγιάννης Αθανάσιος.
Από το 11ο Γυμνάσιο Λάρισας η Σπυροπούλου Ναταλίνα και η Ζηλίδου Μαρία.
Από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας οι 1. Αθάνατος Δημήτριος και 2. Λιάσκου Γεωργία - Παρασκευή. Αναπληρωματικοί οι 1. Γκαντούνας Γιάννης και 2. Μουσκεμένου Θεοδώρα.
Από το 15ο Γυμνάσιο Λάρισας η Πέρπερα Γεωργία και αναπληρωματική η Σούρλα Φωτεινή.
Από το 16ο Γυμνάσιο Λάρισας οι 1. Μούργκας Γεώργιος και 2. Καραμίχου Έλλη. Αναπληρωματικοί οι 1. Μπακοάνου Μπογκντάν και 2. Καραγεώργου Ελεάννα.
Από το Γυμνάσιο Γιάννουλης οι 1. Στεργίου Βασιλεία και 2. Γκανταΐφη Βασιλική. Αναπληρωματικοί οι 1. Κοτσαδάμ Γεώργιος και 2. Ματράκη Ναυσικά.
Από το Ιδ. Γυμνάσιο Ράπτου οι 1. Γιαννούλα Υβόννη και 2. Καλούση Δέσποινα. Αναπληρωματικοί οι 1. Τσόγκα Δήμητρα και 2. Ζιώγα Δήμητρα.
Από το Ιδ. Γυμνάσιο N. Μπακογιάννη οι 1. Γκουνιαρούδη Αγάθη, 2. Σταγιάννη Μαριαλένα και 3. Δημολιός Νικόλαος. Αναπληρωματικοί οι 1. Κοντόγια Κέλλυ, 2. Κιτσάκης Θωμάς και3. Ντίκου Δωροθέα.
Από το 2ο Γ. Λύκειο Λάρισας ο Γλιούμπας Αντώνιος και αναπληρωματικός ο Παπαδόπουλος Ευάγγελος.
Από το 3ο Γ. Λύκειο Λάρισας οι 1. Μαξιμιάδου Άλκηστις και 2. Νιαβή Χριστίνα. Αναπληρωματικοί οι 1. Κυρίτση Ευαγγελία και 2. Καραγιάννη Μαρία.
Από το 4ο Γ. Λύκειο Λάρισας η Κολοκυθά Μαρία και αναπληρωματικός ο Τσάτσος Αλέξανδρος.
Από το 5ο Γ. Λύκειο Λάρισας η Ερμίδου Αργυρώ - Μαρία.
Από το 6ο Γ. Λύκειο Λάρισας η Μαγγούφη Γεωργία.
Από το 7ο Γ. Λύκειο Λάρισας ο Παπανώτας Γεώργιος και αναπληρωματική η Μουγκού Λαμπρινή.
Από το 8ο Γ. Λύκειο Λάρισας η Χουλέβα Θωμαΐς - Ραφαέλα και αναπληρωματικός ο Αντωνίου Παναγιώτης.
Από το 11ο Γ. Λύκειο Λάρισας οι 1. Πούλιος Ευστάθιος και 2. Πλατανιάς Κωνσταντίνος. Αναπληρωματικοί οι 1. Μπουρονίκος Χρήστος και 2. Καρυώτη Ευαγγελία.
Από το 12ο Γ. Λύκειο Λάρισας η Δημοπούλου Θεοδώρα και αναπληρωματική η Σκάνδαλου Αγλαΐα.
Από το Λύκειο Γιάννουλης οι 1. Μπατραλέξη Αποστολία και 2. Θάνου Σοφία. Αναπληρωματικοί οι 1. Λαζάρου Ηρακλής και 2. Ντόνα Νικολέτα.
Από το Λύκειο Φαλάνης η Σχισμένου Αγγελική.
Από το Ιδ. Λύκειο Ν . Μπακογιάννη οι 1. Αποστολάρα Ζένια, 2. Φρίκης Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος και 3. Ζαχαράκης Παναγιώτης. Αναπληρωματικοί οι 1. Μπαμνάρα Χαρίκλεια, 2. Μπαλκουράνη Γεωργία και 3. Αρμπάρα Ρεβέκκα.
Από το Ιδ. Λύκειο Μ. Ν. Ράπτου 1. Μάνθου Μαρία και 2. Παπαϊωάννου Γεώργιος. Αναπληρωματικοί οι 1. Σύρμος Γρηγόριος και 2. Γρυπάρη Γεωργία.
Από το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας οι 1. Καραμήτσος Δημήτριος και 2. Παπαδημητρίου Γλυκερία. Αναπληρωματικοί 1. Χαλκιά Μαρία και 2. Κράχτη Αθηνά.
Από το 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας οι 1. Δημουλός Κωνσταντίνος, 2. Γελαλής Άγγελος, 3. Παντούλη Μαρίνα και 4. Καπετανοπούλου Ασπασία. Αναπληρωματικοί οι 1. Ρημαγκού Δήμητρα, 2. Βουλγαράκης Θεόδωρος, 3. Πανάγου Στεφανία και 4. Τερζούδης Αστέριος.

Οι παραπάνω Μαθητές καλούνται την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 και ώρα 9.00' το πρωί να βρίσκονται στη ΔΕΥΑΛ, όπου το Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο θα συγκληθεί σε σώμα.
Την ίδια ημέρα, την 19.30' θα συνεδριάσει το Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο, ενώπιον του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών για να εκθέσει τις απόψεις του και να ακολουθήσει συζήτηση, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, στο Δημαρχείο της Λάρισας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: