Συνολικές προβολές σελίδας

Αλλάζοντας μέσα από τη φύση: The Natural Change Project

Το WWF UK είναι γνωστό για την πρωτοποριακή δουλειά του στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Μας εκπλήσσει πάλι με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ενηλίκων, το Natural Change Project, ( http://scotland.wwf.org.uk/what_we_do/changing_the_way_we_live/the_natural_change_project_in_scotland/ ), μια διαδικασία που ξεκίνησε από το 2008, στελέχη που κατέχουν θέσεις επιρροής στη δημόσια σφαίρα (στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, σε επιχειρήσεις) κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε ειδικά σχεδιασμένες εκδρομές στη φύση.
Στο πλαίσιο της παραμονής τους σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς οι συμμετέχοντες δεν παρακολούθησαν μαθήματα οικολογίας, ούτε κάν μετείχαν σε έρευνα πεδίου, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μετείχαν σε πιο εσωτερικές εμπειρίες επαφής με τη φύση και την ομάδα. Η φιλοσοφία του εγχειρήματος βασίστηκε στην υπόθεση ότι μια βαθιά εσωτερική εμπειρία, που θα αποκαταστήσει μια νέα σχέση με τη φύση και τον ίδιο μας τον εαυτό, μπορεί να συμβάλει σε εσωτερική αλλαγή.
Η ελπίδα είναι ότι αυτή η αλλαγή θα μεταφερθεί στον τρόπο εργασίας των στελεχών και θα διαχυθεί, ως μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στον πλανήτη, στη σφαίρα επιρροής των στελεχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν ψυχολόγοι.
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την (Περιβαλλοντική) Εκπαίδευση αναρωτιόμαστε ποιοι είναι τελικά οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να επέλθει η πολυπόθητη αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς. Οι δυνατές εμπειρίες στη φύση ήταν πάντα, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, πρώτες σε αποτελεσματικότητα. Φαίνεται ότι αυτό το πρόγραμμα έχτισε πάνω σε αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα και επιχείρησε να δημιουργήσει πιο δομημένες εμπειρίες στη φύση, εμπειρίες που επανακαθορίζουν τη σχέση του ατόμου με τον εαυτό και το σύμπαν. Μήπως όλοι δεν το έχουμε ανάγκη αυτή την ταραγμένη εποχή;
Δείτε στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση τα αποτελέσματα της έρευνας και τις μαρτυρίες των συμμετεχόντων.
Θα ήταν άραγε μια καλή ιδέα να οργανώσουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Η υπέροχη φύση μας, που ακόμη κρατά, προσφέρεται.
Από το newsletter του WWF Hellas.

Δεν υπάρχουν σχόλια: