Συνολικές προβολές σελίδας

S.O.S. για την Υπερθέρμανση του Πλανήτη

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό στο Ντεμπράν, όπου είναι φανερή η αδιαφορία για νέα διεθνή συνθήκη κατά της κλιματικής αλλαγής. Από τη μια άκρη του προβλήματος οι αναπτυγμένες χώρες, παρέα με τις αναπτυσσόμενες. Από την άλλη, οι φτωχές χώρες που πιέζουν για άμεση συμφωνία. Η ομάδα των 48 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του πολιτικού στόχου, ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, έως το 2100.
Στο ίδιο πνεύμα και η συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών, στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, που επείγονται για τη λήψη μέτρων καθώς η άνοδος της στάθμης των ωκεανών που παρατηρείται απειλεί να καταπιεί τα νησιά τους. Το ζήτημα της παράτασης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που λήγει το 2012 είναι επείγον.
Όμως, όπως όλοι περιμέναμε είναι αντίθετη η Αμερική, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ρωσία και άλλες χώρες, που τονίζουν και όχι άδικα πως Κίνα, Ινδία και Βραζιλία έχουν μεγάλο μερίδιο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου Μόνο η Ε.Ε. πιέζει, έχοντας και τη στήριξη των φτωχότερων και πιο ευάλωτων και έτσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης του Κιότο.
Η σύνοδος του Ντέρμπαν συνεχίζεται αυτές τις ημέρες σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος σε πολύ θολό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: