Συνολικές προβολές σελίδας

Πλαστικό που διασπάται τόσο εύκολα όσο ένα λαχανικό

Νέα φόρμουλα που υπόσχεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα με τις πλαστικές σακούλες 
Πηγή : 24h.gr
Τη λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες βρήκαν, όπως υποστηρίζουν, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.
Το κλειδί της νέας φόρμουλας βρίσκεται σε ένα νέο, μη τοξικό, φαγώσιμο υλικό που ανέπτυξαν στα εργαστήριά τους. Το υλικό ονομάζεται «βιοπλαστικό» και παρασκευάζεται με εκχυλίσματα αμύλου από καλαμπόκι και μανιόκα.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Silvia Goyanes, το μυστικό βρίσκεται στα νανοσωματίδια αμύλου μιας συγκεκριμένης ποικιλίας καλαμποκιού, που ονομάζεται «κηρώδες καλαμπόκι».
Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, τα οποία είναι 50.000 φορές μικρότερα από μια τρίχα, καθιστούν το αμυλοειδές πλαστικό ισχυρό και ανθεκτικό, με αποτέλεσμα να τεντώνεται και να μην σπάει εύκολα.
Το βασικό προτέρημα του πρωτοποριακού περιτυλίγματος όμως είναι ότι όταν καταλήξει στα σκουπίδια διασπάται τόσο εύκολα όσο ένα λαχανικό.
Είναι γνωστό ότι τα βιοδιασπώμενα πολυμερή «εξαφανίζονται» από το περιβάλλον πολύ πιο γρήγορα από το πολυαιθυλένιο ή τις παραδοσιακές συσκευασίες που χρησιμοποιούμε.
Το νέο υλικό που ανέπτυξαν οι επιστήμονες από την Αργεντινή είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ως περιτύλιγμα φαγητού και εκφράζεται η ελπίδα ότι μια βελτιωμένη έκδοσή του σύντομα θα κυκλοφορήσει εμπορικά, για την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: