Συνολικές προβολές σελίδας

Ο Βόρειος Πόλος... μεταναστεύει νότια!



Μέσα στους επόμενους αιώνες μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω στη Γη
Τον τελευταίο αιώνα, ο Βόρειος Πόλος της γης έχει πάρει το δρόμο για πιο... νότια!
Σύμφωνα με τον Conall Mac Niocaill, γεωλόγο του Oxford University, μόλις τον τελευταίο αιώνα, ο Βόρειος μαγνητικός πόλος της υδρογείου έχει μετακινηθεί κατά 1.500 χιλιόμετρα περίπου.  

Πηγή : 24h NewsRoom


Οι έρευνες των επιστημόνων σχετικά με τον πλανήτη μας έχουν αποδείξει ότι και στο παρελθόν, οι μαγνητικοί πόλοι της Γης έχουν αντιστραφεί. Μάλιστα, είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε 250.000 χρόνια περίπου κατά μέσο όρο. Τελευταία φορά που συνέβη το φαινόμενο ήταν πριν από 800.000 χρόνια περίπου. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να έρθουν τα πάνω- κάτω στη Γη, τουλάχιστον από μαγνητικής απόψεως και μάλιστα πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα σε περίπου 500 χρόνια.
Όταν η Γη θα γίνει έρημος όπως ο Άρης
“Τα τελευταία 150 χρόνια η ισχύς του μαγνητικού πεδίου της γης έχει αποδυναμωθεί κατά 10%, κάτι το οποίο μπορεί να υποδηλώνει ξαναμοίρασμα της τράπουλας” τονίζει ο Mac Niocaill.
Σε μια αντίστοιχη διαδικασία, πριν από 3,5-4 δισεκατομμύρια χρόνια και ο πλανήτης Άρης έχασε αντιστοίχως το μαγνητικό του πεδίο και μετατράπηκε στον έρημο πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε το Curiosity.
Αν στη Γη συμβεί κάτι αντίστοιχο, η ζωή θα εξαφανιστεί από το πρόσωπο του πλανήτη μας εν ριπή οφθαλμού.
Το μαγνητικό πεδίο της Γης πάντοτε ανανεωνόταν. Καθώς όμως σταδιακά αποδυναμώνεται και αντιστρέφεται, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ πιο εφιαλτικά από ότι φανταζόμαστε. Πουλιά και ζώα χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για να μεταναστεύσουν προς ζεστότερες χώρες τους χειμώνες, τα ψάρια κινούνται βάσει του μαγνητικού αυτού πεδίου. Χωρίς μαγνητικό πεδίο οι δορυφόροι θα είναι απολύτως εκτεθειμένοι στους καταστροφικούς ηλιακούς ανέμους ενώ θα είναι αδύνατη και η εξόρυξη ενεργειακών κοιτασμάτων, όπως το πετρέλαιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: