Συνολικές προβολές σελίδας



Καινοτόμες Δράσεις του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας


Κατά το σχολικό έτος 2011-12  εκπονήθηκε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο : 
 “ Διαφορετικότητα → Ευτυχία   Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια του πολιτιστικού προγράμματος « Ενότητα στη διαφορετικότητα » που άρχισε κατά το σχολικό έτος  2010-2011 και ολοκληρώθηκε  τη φετινή χρονιά. Μέσα από τα δύο προγράμματα το 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας απόκτησε μόνιμη Πινακοθήκη  που περιλαμβάνει 260 αυθεντικά έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Για τη συλλογή των έργων  η πολιτιστική ομάδα στηρίχτηκε στο κίνημα mail art . Kαλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στο κίνημα έστειλαν έργα τους ανταποκρινόμενοι στην ηλεκτρονική κλήση των μαθητών. Οι μαθητές παράλληλα είχαν την ευκαιρία να σχολιάζουν τα έργα τέχνης και να επικοινωνούν με τους καλλιτέχνες στην αγγλική γλώσσα Τα έργα εκτίθενται μέσα στις βαμμένες από τους μαθητές σχολικές αίθουσες. Η έκθεση είναι επίσης on line στη διεύθυνση:


Υπεύθυνη των δύο προγραμμάτων:  Μυλωνά Θεοδώρα ΠΕ06
Παιδαγωγική ομάδα: Σδρένια Μαρία ΠΕ06, Τσιμπόλη Βασιλική, ΠΕ01, Λέκκας  Λάζαρος ΠΕ16. Σερετίδου Παρθενόπη ΠΕ06

Το 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας κατά το σχολικό έτος 2011-12 συμμετείχε επίσης  σε τρία  projects του δικτύου Asia Europe Classroom-Net (AEC-NET). Η συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας ήταν και η μοναδική ελληνική συμμετοχή. Υπήρξε συνεργασία με περισσότερα από 25 ευρωπαϊκά και ασιατικά σχολεία. Τα 2 projects εντάχθηκαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα:
 “ Διαφορετικότητα → Ευτυχία 
Διοργανωτής του 1ου project  με τίτλο  Planet Happiness ήταν το Millennia Institute της Σιγκαπούρης και συμμετείχαν σχολεία από 9 χώρες. Οι μαθητές μας-μέλη του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν στην αγγλική γλώσσα, να αναφερθούν στον όρο ευτυχία και πως τον αντιλαμβάνονται σαν έννοια, να ανεβάσουν σχετικό  υλικό που αφορά την Ελλάδα ( videos και φωτογραφίες ),και να σχολιάζουν παράλληλα το υλικό που ανέβαζαν παιδιά σχολείων άλλων χωρών. Στο τελικό στάδιο του προγράμματος, όλα τα σχολεία παρουσίασαν με διάφορους τρόπους μια ιστορία για τον ιδανικό πλανήτη ,όπως η κάθε ομάδα τον φαντάστηκε. Τα παιδιά της ομάδας του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας δημιούργησαν cartoons για να περιγράψουν τον Planet Happiness  και έκαναν την παρουσίαση σε power point στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος. Στη συνέχεια ανέβασαν την ιστορία σε video:
Η εργασία των μαθητών του 1ου Γυμνασίου έχει καταχωρηθεί στο   ΕΛΙΑ  ( Ελληνικό Λογοτεχνικό Αρχείο )- την τρίτη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας- ως υπόδειγμα δουλειάς.
Επίσης το project Planet Happiness έχει βραβευθεί από το δίκτυο AEC-NET

Το 2ο project, με τίτλο Chain stories και διοργανωτή σχολείο της Ουγγαρίας, αφορούσε στη συγγραφή τριών ιστοριών στην αγγλική γλώσσα. Συγγραφέας του κάθε κεφαλαίου ήταν ένας μαθητής από διαφορετική χώρα. Η συμμετοχή σχολείων ήταν μεγάλη δεδομένου ότι κάθε ιστορία αποτελείται από 31 κεφάλαια Οι 2 μαθητές μας που έγραψαν τα 2 κεφάλαια απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από την υπεύθυνη του προγράμματος:

Το 3ο project εντάχθηκε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα “ Απειλούμενα είδη ”
Συμμετείχαν μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης και συνεργάστηκαν με το σχολείο διοργανωτή της Μαλαισίας και άλλα 12 σχολεία από Ασία και Ευρώπη. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη χλωρίδα κ την πανίδα των δασών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή τους. Η ελληνική συμμετοχή- το σχολείο μας-έστειλε υλικό για τον Όλυμπο.
Το πρόγραμμα Beauty and the beasts of our forest, εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα, είχε και κλειστή ομάδα στο facebook. Οι μαθητές επικοινωνούσαν και ενημέρωναν για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες του σχολείου τους.



Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Ζιακούλη Ευδοκία ΠΕ19,(υποδιευθύντρια), Ντελής Νικόλαος ΠΕ19., Αγοράστη-Χέβα ΠηνελόπηΠΕ03.,και Κρανιώτου Ελένη ΠΕ08

 Υπεύθυνη των τριών projects 

Μυλωνά Θεοδώρα  ΠΕ06
Υποδιευθύντρια, μέλος του δικτύου AEC-NET (Asia Europe Class-NET)

Εκπαιδευτική ομάδα
Σδρένια Μαρία ΠΕ06 ,Λούκας  Ηλίας ΠΕ18-17




Περιβαλλοντικά προγράμματα στο 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας

Στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2011 -2012 υλοποιήθηκαν 2 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι θεματικές των προγραμμάτων είχαν σχέση με την ανακύκλωση και τα απειλούμενα είδη της περιοχής μας. Οι περιβαλλοντικές ομάδες εργάστηκαν εκτός του σχολικού  ωραρίου με ιδιαίτερο ζήλο. Στα πλαίσια των προγραμμάτων οι μαθητές πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα επισκεφθήκαμε τα ΚΠΕ Μουζακίου και Φιλίππων όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν εργασίες πεδίου με την συνδρομή των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ. Η βιωματική μάθηση άλλωστε είναι βασικό κομμάτι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Στο  ΚΠΕ Μουζακίου ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση υλικών και την επαναχρησιμοποίηση τους για την δημιουργία εικαστικών και  κατασκευών  χρηστικών αντικειμένων. Παράλληλα επισκεφθήκαμε και το εργοστάσιο ανακύκλωσης και ενημερωθήκαμε για την διαδικασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης.
Στο  ΚΠΕ  Φιλίππων όπου πραγματοποιήσαμε διήμερη επίσκεψη ασχοληθήκαμε με τους παραδοσιακούς οικισμούς. Μέσα από τα παιχνίδια και την ερευνητική εργασία αποκτήσαμε γνώσεις για τους παραδοσιακούς οικισμούς , την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, παρακολουθήσαμε τον τρόπο λειτουργίας ενός νερόμυλου, περπατήσαμε στο παλιό μονοπάτι και διαπιστώσαμε τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον όταν φτάσαμε στο παλιό λατομείο  .
       Υπεύθυνοι προγραμμάτων
       Λούκας Ηλίας
       Σδρένια Μαρία
       Παιδαγωγική ομάδα
       Μυλωνά Θεοδώρα, Τσιμπόλη Βασιλική. Ζαρζώνης Βασίλειος






Δεν υπάρχουν σχόλια: