Συνολικές προβολές σελίδας

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο 4ο Γυμνάσιο : Η γη των πετρωμάτων και των κατακομβών








Ολοκληρώθηκε και αυτή τη σχολική χρονιά η διαδικασία του σχολικού προγράμματος με την πραγματοποίηση της ημερήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας με τους υπεύθυνους καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία της Ελλάδας και τη δημιουργία του Αιγαίου πελάγους. Στη συνέχεια επικέντρωσαν το ενδιαφέρον της έρευνάς τους στη συλλογή πληροφοριών για το ηφαιστειογενές νησί της Μήλου.
Ειδικότερα:
α) γνώρισαν τα ηφαιστειογενή πετρώματα, την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και τις συνέπειες της εξόρυξης στο φυσικό περιβάλλον και τον τουρισμό.
β) Ασχολήθηκαν με το χριστιανικό στοιχείο του νησιού «γνωρίζοντας» τα μοναδικά στον ελλαδικό χώρο παλαιοχριστιανικά μνημεία των κατακομβών.
γ) συνεργάστηκαν μεταξύ τους και με τους υπεύθυνους καθηγητές για την ολοκλήρωση των επιμέρους ενοτήτων του προγράμματος το οποίο έκλεισε με την πραγματοποίηση της ημερήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη στις 17 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Εκεί οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις» όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκθεση με θέμα τη γέννηση του αρχιπελάγους μέσα από βιωματικές διαδικασίες.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους του και επισκέφτηκαν την κατακόμβη- κρύπτη που βρίσκεται κάτω του Ιερού  Βήματος.
Από όλη αυτή την ευχάριστη διαδικασία του προγράμματος οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον, τα ιστορικά – χριστιανικά μνημεία και η οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσής τους πρέπει να διέπεται από την αρχή της αειφορίας. Όπως έγραψε και μια μαθήτρια στην εργασία της κάθε γενιά έχει δανειστεί το περιβάλλον από τις επόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: