Συνολικές προβολές σελίδας

Προγράμματα στο Γυμνάσιο- Λ.Τ. Μακρυχωρίου κατά το σχολικό έτος 2012-2013







Ι. ΕΡΓΑΣΙΑ «Περί αλόγου ο λόγος», στο πλαίσιο των Πολιτιστικών  Θεμάτων
Συντονίστρια: Τσίγκα Γεωργία (ΠΕ 02)
Παιδαγωγική Ομάδα: Ντρογκούλα Βάια (PE 02), Τσίγκα Γεωργία

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το θέμα της εργασία μας ήταν η διερεύνηση της παρουσίας του αλόγου στον πολιτισμό, με έμφαση στην περίοδο της αρχαιότητας και του μεσαίωνα
Οι κάτοικοι του Μακρυχωρίου χρόνια τώρα εκτρέφουν άλογα και καμαρώνουν ιδιαίτερα γι΄ αυτά. Είναι συνήθεια αρκετών μαθητών του σχολείου μας κάνουν βόλτες με άλογο, τοπικά  έθιμα συνδέονται με την ιππασία και διοργανώνονται ιππικοί αγώνες. Το γεγονός αυτό μας έδωσε την ιδέα για το σχεδιασμό ενός πολιτιστικού προγράμματος με θέμα το άλογο και την παρουσία του στον τόπο και το χρόνο. Αποφασίσαμε, παράλληλα, να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις των μαθητών από την ιστορία της Α’ και Β Λυκείου.
Έτσι, την ομάδα εργασίας συγκρότησαν 36 μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου. Στη διάρκεια του προγράμματος αξιοποιήσαμε ομαδοσυνεργατικές μεθόδους και τεχνικές,  τη χρήση νέων τεχνολογιών, τη μέθοδο project.
Συνοπτικά, τα θέματα που διερεύνησαν οι ομάδες ήταν:
Για την Α’ Λυκείου «Αρχαία Ελλάδα»: Α. Ιππικό – Μυθολογία, Β. Λαογραφία - Γλωσσικά θέματα, Γ. Θρησκεία – Δοξασίες, Δ. Φυλές αλόγων – Ιππιατρική
Για τη Β’ Λυκείου «Μεσαίωνας»: Α. Το άλογο στην υπηρεσία του στρατού κατά το μεσαίωνα, Β. Το άλογο στη μεσαιωνική- βυζαντινή τέχνη και τη λογοτεχνία, Γ. Το άλογο στην κοινωνική ζωή.
Το ταξίδι αυτό στο χώρο και στο χρόνο μάς έκανε να δούμε με μεγαλύτερο θαυμασμό και σεβασμό το άλογο, τον καθημερινό σύντροφο πολλών από μας.



ΙΙ. ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO: ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Επαίδευσης
  
Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Γρηγορίου Ελένη
Παιδαγωγική Ομάδα: Μητσογιάννης Γεώργιος, Πάσχου Βασιλική, Κυριακάκης Νικόλαος
      

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
   Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας επέλεξε σαν θέμα της εργασίας μας την  « παρουσίαση των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σα θαύματα της φύσης και του ανθρώπου ».
Σκοπός του περιβαλλοντικού αυτού προγράμματος ήταν η παρουσίαση της  πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε σχέση με τον πολιτισμό όλου του πλανήτη, καθώς και η διερεύνηση της σχέσης της τοπογραφίας και γεωμορφολογίας με τον παγκόσμιο πολιτισμό. Θεωρήσαμε αναγκαίο να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι αρκετά από τα μνημεία της πατρίδας μας ανήκουν στη λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μαζί με μνημεία άλλων χωρών και άλλων ηπείρων και αποτελούν το κοινό μέλλον του πλανήτη.
Σε αυτό το πρόγραμμα με το εικονικό ταξίδι μας στις φυσικές και πολιτιστικές γωνιές του κόσμου διαπιστώσαμε ότι όλες οι χώρες έχουν να επιδείξουν τοποθεσίες για τις οποίες αισθάνονται υπερήφανες και αποτελούν τη βάση του πολιτισμού τους και της εθνικής τους ταυτότητας.
Αυτό μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι αποτελούμε ένα ενιαίο σύνολο με πολλές ομοιότητες  μεταξύ λαών και πολιτισμών, από τη μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη- από τον πολιτισμό των Ατζέκων και των Μάγια στην Αμερική, μέχρι τον πολιτισμό των Αιγυπτίων στην Αφρική και των Μαορί στην Ωκεανία ή τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας, που αποτέλεσε τη βάση του Δυτικού πολιτισμού.
Τέλος, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως σήμερα η διατήρηση και η προαγωγή αυτής της κληρονομιάς έχει περάσει στα χέρια των νέων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: