Συνολικές προβολές σελίδας

1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου: "Το Δάσος ως στοιχείο της αισθητικής του τοπίου, της Τέχνης, της Παράδοσης και του Πολιτισμού".

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Καλφούντζου Σταυρούλα,
Κουγιώνη Ευαγγελία.


Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου, αποτελούμενη από 36 μαθητές Τμημάτων της Α΄και Β΄τάξης, υλοποίησε Πρόγραμμα Π.Ε. με θέμα: "Το Δάσος ως στοιχείο της αισθητικής του τοπίου, της Τέχνης, της Παράδοσης και του Πολιτισμού".
Το θέμα επιλέχθηκε -κυρίως- λόγω των μεγάλων δασικών πυρκαγιών και καταστροφών του φυσικού περιβάλλοντος, που έζησε η πατρίδα μας το Καλοκαίρι του 2007. Η αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον οδήγησε τους μαθητές του Σχολείου μας να πραγματοποιήσουν το Πρόγραμμά μας με μεράκι και ενδιαφέρον.
Στα πλαίσια του Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο τοπικό δασύλλιο της περιοχής, όπου οι Μαθητές απέκτησαν γνώσεις, δεξιότητες και ευαισθησίες. Γνώρισαν την πανίδα της περιοχής, διαπίστωσαν ανθρώπινες παρεμβάσεις και κατέγραψαν τις "λειτουργίες" του Δάσους.
Έμαθαν να δουλεύουν σε ομάδες και ανέπτυξαν πνεύμα συνεργασίας. Σημαντικές ήταν και οι επισκέψεις σε δύο Κ.Π.Ε. Η πρώτη έγινε στο Κ.Π.Ε. Ζιάκα Γρεβενών στις 11 - 12 Φεβρουαρίου 2008. Οι Μαθητές ενθουσιάστηκαν από τις ομορφιές του Δάσους κάνοντας δραστηριότητες μέσα σ' αυτό. Ενημερώθηκαν για τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής, ενώ το χιόνι έκανε την εμπειρία μας ξεχωριστή.
Η δεύτερη επίσκεψη έγινε στο Κ.Π.Ε. Κισσάβου - Μαυροβουνίου, που βρίσκεται στην Αγιά. Οι Μαθητές περπάτησαν το μονοπάτι του Μεγαλόβρυσου, γνωρίζοντας από κοντά την ομορφιά και τα αρώματα της ελληνικής φύσης. Ενημερώθηκαν για τις καμένες εκτάσεις της περιοχής κοντά στο Μεγαλόβρυσο και το Μεταξοχώρι.
Προσέγγισαν βιωματικά το Δάσος, παρατήρησαν, συνέλεξαν, αναγνώρισαν και συνέκριναν τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους οργανισμούς, φυτικούς και ζωικούς
Στην εξέλιξη του Προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν το internet, ο Τύπος η βιβλιοθήκη του Σχολείου μας για να βρουν πληροφορίες. Επέδειξαν προθυμία και φιλομάθεια πραγματοποιώντας τις δραστηριότητες του Προγράμματος και αυτό μας δίνει ελπίδες για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα δείχνει καλύτερη συμπεριφορά στο Περιβάλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: