Συνολικές προβολές σελίδας

13ο Γυμνάσιο Λάρισας: "Το Δάσος".

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Σουλιώτη Παρασκευή,
Χαλατσάκου Μαρινέλα

ΤΟ ΔΑΣΟΣ


Το δάσος δεν είναι μόνο τα δένδρα, αλλά είναι ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή και λειτουργίες που συνυπάρχουν σε μια περιοχή. Αυτό το Δασικό Οικοσύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην βιολογική ισορροπία στη φύση. Ο άνθρωπος γεννήθηκε στο δάσος και εκεί βρήκε στέγη και τροφή.
Η ανάπτυξη του πολιτισμού προκάλεσε την αύξηση των αναγκών σε ξύλο. Τα δάση της Αττικής καταστράφηκαν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μεταλλείων του Λαυρίου αλλά και για τη ναυπήγηση του στόλου των Αθηναίων. Για να κατασκευαστεί μια τριήρης χρειαζόταν να υλοτομηθούν 100 στρέμματα δάσους χαλεπίου πεύκης. Αποτέλεσμα της έλλειψης ξύλου που εκδηλώθηκε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τον 18ο αιώνα ήταν η εμφάνιση της Δασοπονίας ως επιστήμης. Στα μέσα του 19ου αιώνα ιδρύθηκαν οι πρώτες δασολογικές σχολές. Με τη ραγδαία ανάπτυξη όλων των κλάδων της επιστήμης ,που έχουν σχέση με τη λειτουργία των δασικών οικοσυστημάτων , αναγνωρίστηκε μια σειρά κοινωφελών και λειτουργικών επιδράσεων που καθιστούν το δάσος σπονδυλική στήλη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.


Άμεσες ωφέλειες του δάσους:

Η λήψη ξύλου από το δάσος δεν αποτελεί καταστροφή αλλά εργαλείο ανανέωσής του, με την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της δασολογικής επιστήμης και της αειφόρου διαχείρισης.
Καυσόξυλα, ξυλοκάρβουνα
Παραγωγή χαρτιού
Επιπλοποιία
Πέρα από το ξύλο , που αποτελεί το βασικό προϊόν του δάσους, τα δασικά οικοσυστήματα προσφέρουν μια σειρά ακόμη προϊόντων με οικονομική αξία:

Ρετσίνι, καουτσούκ.
Μέλι
Μανιτάρια.
Μικρά φρούτα του δάσους.
Αρωματικά φύλλα, φαρμακευτικά βότανα
Θηράματα
Βοσκήσιμη ύλη


Έμμεσες ωφέλειες:

Αποτρέπει τις πλημμύρες και εμπλουτίζει τα υπόγεια νερά διατηρώντας σταθερή την παροχή των πηγών.Βελτιώνει την ποιότητα του νερού, ενεργεί σαν μικροβιολογικό, χημικό και φυσικό φίλτρο .Το νερό από το δάσος είναι πιο εύγευστο, πιο καθαρό και διαυγές και με τον μικρότερο μικροβιολογικό φόρτο. Στο μέλλον το σημαντικότερο προϊόν του δάσους θα είναι το νερό κυρίως για την ποιότητά του
Οι βροχές αυξάνονται από τα δάση μέχρι 6% ενώ η βροχοομίχλη μπορεί να ξεπεράσει και το ετήσιο ύψος βροχής.Δημιουργεί έδαφος με την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών. Συγκρατεί το έδαφος και εμποδίζει τη διάβρωση. Οι λαοί που αφήνουν το χώμα τους να φύγει στη θάλασσα είναι υποχρεωμένοι να το ακολουθήσουν. Μειώνει τους θορύβους κατά 7 ντεσιμπέλ ανά 30 μ. απόσταση από την πηγή του θορύβου.
Το δάσος επιδρά ως εμπόδιο στην κίνηση του αέρα και μπορεί να μεταβάλλει την ταχύτητα, την κατεύθυνση καθώς και τη δομή των ανέμων. Έξω από το δάσος μπορεί να λυσσομανάει μια καταιγίδα και μέσα να επικρατεί νηνεμία. Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Το φύλλωμα προσροφά πιο πολύ την ερυθρά ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το φως στο δάσος να είναι πιο πλούσιο σε πράσινη ακτινοβολία, που επιδρά ευχάριστα στην όραση και κατευναστικά στο νευρικό σύστημα. Αμβλύνει τις θερμοκρασίες, μειώνει τις μεγάλες, αυξάνει τις μικρές. Παρεμποδίζει το σχηματισμό δροσιάς και πάχνης.
Δάσος ενός στρέμματος σε ένα χρόνο δεσμεύει 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει- με τη φωτοσύνθεση- σε 400 κιλά οξυγόνου, από το οποίο τα 250 κιλά μένει ελεύθερο, όσο χρειάζεται ένας άνθρωπος σε ένα χρόνο. Οι κλιματολόγοι θεωρούν το διοξείδιο του άνθρακα ως κύριο συντελεστή της δημιουργίας του κλίματος του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών. Το δάσος και οι ωκεανοί αποτελούν τους βασικούς αναδραστικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την ισορροπία του κύκλου του διοξειδίου του άνθρακα. Η ικανότητα αυτή μειώνεται τα τελευταία χρόνια γιατί έχουν καταστραφεί τα 2/3 των δασών του πλανήτη μας, ενώ οι ωκεανοί έχουν αυξημένα ποσοστά ρύπανσης.

Το δάσος επιδρά ως παράγοντας απορρύπανσης:


Με φυσικομηχανικά μέσα: Συγκρατεί τα αιωρούμενα στερεά σωματίδια (σκόνη, αιθάλη, κ.τ.λ.) στην επιφάνεια των φύλλων, των κλαδιών και του φλοιού των δέντρων, των θάμνων και των χόρτων.
Βιοχημικά: Απορρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα μέσω του μεταβολισμού. Η ικανότητα αυτή είναι περιορισμένη , διότι πάνω από μια ορισμένη στάθμη συγκέντρωσης οι χημικές ουσίες, οξείδια θείου και αζώτου , προκαλούν τη νεκρωσή τους.Το δάσος προσφέρει καταφύγιο στα ζώα και συντηρεί την βιοποικιλότητα
Με την εντατικοποίηση της γεωργίας και την αλόγιστη χρήση, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων , και ζιζανιοκτόνων έχουν εξαφανισθεί πολλά είδη ζώων και φυτών. Το δάσος χρησιμεύει ως φυσική τράπεζα γονιδίων απαραίτητων για μια μελλοντική γενετική βελτίωση.

Αισθητική και υγιεινή επίδραση του δάσους:
Σήμερα το δάσος αποκτά μια ιδιαίτερη αξία ως χώρος αναψυχής. Ο αέρας του είναι ο πιο καθαρός μετά τον θαλασσινό. Επιπλέον περιέχει πτητικές ουσίες που επιδρούν τονωτικά στον άνθρωπο. Το φως του, με τη μικρή ένταση και τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πράσινη ακτινοβολία , ηρεμεί τους επισκέπτες. Οξύνει την παρατηρητικότητα. Αναπτύσσει την καλλιτεχνική ευαισθησία. Ασκεί την ευφυία.

Το δάσος μας προστατεύει . Εμείς το προστατεύουμε ;



Εχθροί του Δάσους:

Παράσιτα, ιοί, βακτήρια, μύκητες, δασικά έντομα.

Ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Υπερβόσκηση, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά.

Ληστρικές υλοτομίες.

Εκτεταμένες εκχερσώσεις για την καλλιέργεια φυτών για βιοκαύσιμα.

Πυρκαγιές.

Όξινη βροχή


Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 13ου Γυμνασίου, σε επίσκεψή της στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: