Συνολικές προβολές σελίδας

3ο Γενικό Λύκειο Λάρισας: «Η Σημασία της Βιοποικιλότητας στη Σταθερότητα των Χερσαίων και Υδάτινων Οικοσυστημάτων»

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Τσακατούρα Αλίκη
Γρηγοράκου Περσεφόνη, Νίκου Κωνσταντίνος

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι πάντα ευχάριστες. Μας χαρίζουν τις πιο όμορφες μέρες της σχολικής μας ζωής. Μ’ αυτές ξεφεύγουμε- έστω για λίγο- από τη ρουτίνα του σχολείου και ερχόμαστε πιο κοντά στο βασίλειο της φύσης όπου αποκτούμε ένα σωρό εντυπώσεις και ευχάριστα συναισθήματα.
Πρόσφατα το σχολείο μας πραγματοποίησε μια εξαιρετική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» με θέμα τη βιοποικιλότητα επισκεφθήκαμε την Έδεσσα.
Έτσι την Τετάρτη 9 Απριλίου 13 παιδιά από την 1η Λυκείου και 12 από τη Δευτέρα μαζί με τους καθηγητές την κ. Τσακατούρα, την κ. Γρηγοράκου και τον κ. Νίκου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με αρχικό προορισμό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας. Μετά από περίπου τρεις ώρες με μια ενδιάμεση στάση φτάσαμε στο Κέντρο. Μας ενημέρωσαν για τους καταρράκτες της πόλης τους και μας έδειξαν ένα βίντεο με θέμα τον υδροβιότοπο του Άγρα που εντασσόταν στο πρόγραμμα της ημέρας. Στη συνέχεια, μας μοίρασαν κονκάρδες και ενημερωτικά φυλλάδια και κατευθυνθήκαμε προς τους καταρράκτες. Στη διαδρομή όμως προέκυψε μία ακόμη στάση σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο με σπάνια ερπετά και ψάρια. Ώσπου φτάσαμε τελικά στους καταρράκτες. Τα νερά που πάφλαζαν ακούγονταν από μακριά πριν ακόμα τους αντικρίσουμε. Το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο για όλους μας καθώς τα νερά έπεφταν τόσο επιβλητικά σαν να ήθελαν να δείξουν τη δύναμή τους. Αφού θαυμάσαμε για αρκετή ώρα τον τεράστιο καταρράκτη και αφού βγάλαμε πολλές φωτογραφίες, ανεβήκαμε και πάλι στην πλατεία και φάγαμε σε μια ταβέρνα με εξαιρετική θέα στους καταρράκτες. Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στο λεωφορείο και επισκεφθήκαμε τον υδροβιότοπο του Άγρα. Αμέσως μόλις φτάσαμε, χωριστήκαμε σε ομάδες και αναλάβαμε δράση χρησιμοποιώντας το εξοπλισμό μας : μπλοκ, μολύβια, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες. Προσέχοντας να μη διαταράξουμε την ησυχία των οργανισμών που ζουν εκεί αρχίσαμε να κάνουμε ορισμένες από τις ασκήσεις πεδίου δηλαδή να καταγράφουμε όσα είδη φυτών και ζώων μπορέσαμε να εντοπίσουμε όπως βαλτόπαπια, μικροτσικνιάς, φαλαρίδα, κύκνος, πλατάνια, τσουκνίδες, καλάμια και ύστερα αναχωρήσαμε. Τελευταία στάση πριν τακτοποιηθούμε στον ξενώνα ήταν ο σιδηροδρομικός σταθμός του Άγρα όπου βγάλαμε πολλές φωτογραφίες με φόντο τις ολάνθιστες κερασιές. Το τοπίο αυτό συνεχίστηκε σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον ξενώνα στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο όπου αφήσαμε τις βαλίτσες μας και κάναμε περιήγηση στο χωριό.
Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για να επισκεφθούμε το όρος Βόρας. Όταν φτάσαμε στο χιονοδρομικό κέντρο του βουνού τα μισά παιδιά επέλεξαν να καθίσουν στο σαλέ και τα άλλα μισά να κάνουν βόλτα με το τελεφερίκ. Στη συνέχεια όμως, με ένα ειδικό όχημα φτάσαμε όλοι μαζί στην κορυφή του βουνού όπου βρίσκονται τα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων στα 2524 μέτρα υψόμετρο. Εκεί ήταν χτισμένο ένα κάτασπρο εκκλησάκι γοτθικού ρυθμού. Όπως μας ενημέρωσαν, χτίστηκε από Σέρβους και τώρα ανήκει στα Σκόπια. Η θέα από την κορυφή μας έκοβε πραγματικά την ανάσα. Χαζεύαμε το αχανές βουνό που έκοβε τη γη στα δύο και στην άκρη του ένα εκκλησάκι σαν ξεχασμένο, που γινόταν ένα με το άσπρο του χιονιού. Τι εξαίσιο τοπίο, τι σπατάλη ομορφιάς! Η ματιά μας μεθούσε από την τόση ωραιότητα της φύσης. Το άσπρο χρώμα του χιονιού μας ξεκούραζε το βλέμμα και μας ηρεμούσε. Αφού θαυμάσαμε την ωραία θέα που μας πρόσφερε από εκεί το βουνό, κατεβήκαμε από την κορυφή, πήραμε το λεωφορείο και πήγαμε στο ξενοδοχείο για φαγητό και ξεκούραση. Το απόγευμα αποφασίσαμε να κάνουμε το γύρο της λίμνης Βεγορίτιδας. Αφήσαμε το λεωφορείο και αρχίσαμε το περπάτημα. Το τοπίο ήταν απερίγραπτο καθώς ο ήλιος έδυε και μας παραπλανούσε κάνοντάς μας να πιστέψουμε πως βυθιζόταν στα σκούρα νερά της λίμνης. Μετά από αυτή τη μαγευτική βόλτα στη λίμνη και στο χωριό Άρνισσα κατευθυνθήκαμε προς τον ξενώνα.
Το πρωινό της Παρασκευής καθώς αποχαιρετούσαμε τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, το χωριουδάκι δηλαδή που μας φιλοξένησε για τρεις ολόκληρες μέρες ίσως να μας μελαγχόλησε λίγο αλλά, ευτυχώς, φτάνοντας για τελευταία φορά στον υδροβιότοπο του Άγρα, η διάθεσή μας ανέβηκε κατακόρυφα. Εκεί μας ενημέρωσαν για τον τρόπο διαβίωσης των πτηνών που φώλιαζαν στις όχθες του και τους κινδύνους που απειλούσαν τον υδροβιότοπο από την ανθρώπινη παρέμβαση. Μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι στη φύση δεν υπάρχουν ούτε ανταμοιβές, ούτε τιμωρίες, υπάρχουν μόνο επιπτώσεις. Αργότερα περιηγηθήκαμε στην Έδεσσα και κατευθυνθήκαμε προς τα Λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ. Τα λουτρά φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες έτσι και εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην τα δοκιμάσουμε. Εκεί περάσαμε δύο ώρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς παρέα με υπέροχα φυσικά τοπία. Μετά τα λουτρά γευματίσαμε στην Αριδαία και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Και κάπως έτσι περάσαμε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» που πήραμε μέρος. Η δραστηριότητα αυτή του σχολείου μας είχε ένα συγκεκριμένο σκοπό. Με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την ποικιλία των φυτών και των ζώων που υπάρχουν στη χώρα μας δηλαδή τη βιοποικιλότητα και τη σημασία προστασίας τους. Κατά τη γνώμη μου σαφώς και είναι καλό να έχουμε ένα σκοπό στο ταξίδι μας. Αλλά το ταξίδι είναι που μετράει τελικά δηλαδή τα βιώματα και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε.


Εντυπώσεις από τη Συμμετοχή της Π.Ο. μας σε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΄΄ΚΑΛΛΙΣΤΩ΄΄

Ευαγγελία Σαϊτη
Μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας του 3ου Γενικού Λυκείου Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια: