Συνολικές προβολές σελίδας

Γυμνάσιο Βαμβακούς Φαρσάλων: "Κομποστοποίηση"

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Αντωνόπουλος Αντώνιος,
Μαυραντώνης Νικόλαος

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Σχολείου μας ασχολήθηκε με την κομποστοποίηση των οργανικών, οικιακών απορριμμάτων, τα οποία, αντί να καταλήξουν στη χωματερή, μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα για τον ανθόκηπο ή τον λαχανόκηπο του σπιτιού μας, μειώνοντας παράλληλα τον όγκο των σκουπιδιών της χωματερής.
Οι μαθητές κατασκεύασαν δύο κομποστοποιητές, έναν με σιδερένιους πασσάλους και περίφραξη με πλέγμα δάριγκ και έναν με ξύλινους πασσάλους και ξυλοσανίδες οι οποίες είχαν μεταξύ τους κενό 4 cm για να γίνεται καλός αερισμός του κομπόστ.
Οι Μαθητές έφερναν από το σπίτι τους τα οργανικά απορρίμματα, τα οποία τα τοποθετούσαν στον κομποστοποιητή μαζί με φύλλα και κομμένα χόρτα από την αυλή του Σχολείου. Επίσης, έγινε συλλογή γεωσκωλήκων και φυλλοχώματος από το γειτονικό μας Δάσος, με σκοπό την γρηγορότερη διάσπαση των απορριμμάτων
Μετά από πάροδο τριών μηνών και με τακτικό ανακάτεμα των απορριμμάτων, διαπιστώθηκε ότι τα απορρίμματα των κατωτέρων στρωμάτων είχαν γίνει λίπασμα.
Από την ομάδα ξεκίνησε και ένα πείραμα διάσπασης των απορριμμάτων με χρήση ενεργών μικροοργανισμών, μία μέθοδος που ξεκίνησαν Ιάπωνες επιστήμονες, η οποία υπόσχεται πολλά, όσον αφορά την κομποστοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: