Συνολικές προβολές σελίδας

Γενικό Λύκειο Τσαριτσάνης: "Ιστορικά κτίρια της Τσαριτσάνης"






Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ξυνόπουλος Νικόλαος
Φράγκος Δημήτριος
«Λάφιστα: το φαράγγι των μύθων και των υδάτινων ήχων»

Στα πλάισια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Ιστορικά κτίσματα της Τσαριτσάνης», ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε και η επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας μας (Α΄ και Β΄ Λυκείου) στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βελβενδού Κοζάνης την Τρίτη 18/3/2008, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Κέντρου με τίτλο «Λάφιστα: το φαράγγι των μύθων και των υδάτινων ήχων», που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των πρόθυμων μελών του Κέντρου.
Αρχικά, και μετά την φιλόξενη υποδοχή, έγινε στο χώρο του Κ.Π.Ε. μία παρουσίαση από μέλος του Κέντρου, σχετική με τη Γη και τα οξυμένα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.
Στη συνέχεια, με συνοδεία μελών του Κέντρου, μεταβήκαμε στο φαράγγι Λάφιστα όπου έλαβε μέρος το κύριο μέρος του προγράμματος και στο οποίο αρχικά παρατηρήθηκαν και αναγνωρίσθηκαν θάμνοι της περιοχής.
Στη συνέχεια διδάχθηκε σύντομος και πρακτικός τρόπος προσδιορισμού της ηλικίας των δένδρων και του ύψους των. Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιήθηκε (με αμφισβητούμενη επιτυχία) από μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας για τον προσδιορισμό της ηλικίας του κυπαρισσιού στην αυλή του σχολείου και βρέθηκε ότι είναι ηλικίας 225 ετών !;!;, το δε ύψος του υπολογίσθηκε (με μάλλον ικανοποιητική ακρίβεια) περίπου 50 μέτρα.
Στο τέλος της δραστηριότητας στο χώρο του φαραγγιού, μελετήθηκε η καθαρότητα των νερών παρατηρώντας τους μικροοργανισμούς που ζουν σ’ αυτά. Ως ήταν αναμενόμενο τα νερά βρέθηκαν καθαρά.
Με την επιστροφή στο Κέντρο έγινε αξιολόγηση του προγράμματος από τους μαθητές και στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα στον όμορφο χώρο της Νεράϊδας με την εντυπωσιακή θέα στην τεχνητή λίμνη του Πολύφυτου (Αλιάκμονα).
Συμπερασματικά, η επίσκεψη αποδείχθηκε μια ευχάριστη, όμορφη και χρήσιμη εμπειρία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μια άριστη ευκαιρία να βρεθούν μακρυά από το στρες της καθημερινότητας των μαθημάτων.
Η φύση με τη γαλήνη της και την καλά κρυμμένη δύναμή της αποδεικνύεται τελικά ένας άριστος χώρος, όπου ο άνθρωπος συνειδητοποιεί όχι μόνο ότι αποτελεί μέρος της αλλά και ότι είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την προστασία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: