Συνολικές προβολές σελίδας

7ο Γυμνάσιο Λάρισας: "ΔάSOS"

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Χουρμουζιάδου Δέσποινα,
Σεϊρλή Νίκη
Tώρα που σίγησαν οι φλόγες , τώρα που το γκρίζο πήρε την θέση του πράσινου, τώρα που τα πουλιά μεταναστεύσανε σε άλλες πολιτείες.....
Ας μείνουμε αφυπνισμένοι και σε εγρήγορση, έτσι ώστε το κακό που συνέβη το καλοκαίρι που μας πέρασε να μην το ξαναζήσουμε. Ας μην ξεχάσουμε ότι πέρσι επλήγησαν 10 εθνικοί δρυμοί, κάηκαν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν θα δούμε ξανά όπως ξέραμε τον Ταΰγετο τον Πάρνωνα, το φαράγγι Νέδας, το δάσος Καϊάφα. Μαζί τους τα δάση της Εύβοιας , η Πάρνηθα, ο Γράμμος, η Πρέσπα, το φαράγγι του Βουραϊκού, το Πήλιο και η Πίνδος.
Προς τιμήν αυτών που χάθηκαν ας μείνουμε ξάγρυπνοι για να προστατέψουμε αυτά που απομείνανε και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα για τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
- Η ανάγκη για την προστασία των δασών με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες καταστροφές στο νομό μας και στη χώρα μας.
- Ο προβληματισμός των μαθητών μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
- Η επικοινωνία με μαθητές του Γυμνασίου Καλλιθέας του ν. Ηλείας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και η συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας των πυρκαγιών.


ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
- Να γνωρίσουν οι μαθητές τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, καθώς επίσης τις σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης που υπάρχουν μεταξύ τους.
- Να κατανοήσουν την ανεκτίμητη αξία του δάσους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξ αιτίας της χρήσης του από το σύγχρονο άνθρωπο.
- Γνωριμία με το δασικό οικοσύστημα της περιοχής μας.
- Να αντιληφθούν το μέγεθος των κινδύνων που το απειλούν.
- Να το αγαπήσουν περισσότερο και να μάθουν τρόπους προστασίας.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα θέσαμε σαν κυριότερο στόχο μας την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε σχέση με το περιβάλλον και ειδικότερα το δάσος και όλα αυτά που μας προσφέρει και πως μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρησή του.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος τα παιδιά έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα σε σχέση με το περιβάλλον, που πιστεύουμε ότι θα τους γίνουν βίωμα στην υπόλοιπη ζωή τους. Γνώρισαν από κοντά τους μεγαλύτερους βιότοπους και κατανόησαν τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο η διατήρησή τους. Η επίσκεψή μας στο δάσος Κοτζά Ορμάν στο Δέλτα του Νέστου, καθώς και στα στενά του Νέστου τους έκανε να νοιώσουν κι αυτοί σαν ένα κομμάτι του δάσους και να το αγαπήσουν. Είδαν τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, αν θέλει να προστατεύσει τη φύση και τι μπορεί αυτή να του προσφέρει σαν αντάλλαγμα. Η εξόρμησή μας στο μονοπάτι Μελιβοίας –Βελίκας τους γνώρισε μια πολύ όμορφη γωνιά της περιοχής μας. Η 8, 5 χιλιομέτρων διαδρομή δεν τους κούρασε καθόλου, αντίθετα απόλαυσαν τη μαγεία του δάσους, το κελάηδημα των πουλιών, τα πανέμορφα αγριολούλουδα και το κελάρυσμα του ρυακιού.
Τα παιδιά δέθηκαν μεταξύ τους, δούλεψαν σαν μια ομάδα , προσδοκώντας το καλύτερο αποτέλεσμα.. Βέβαια, η προσφορά όλων των παιδιών δεν ήταν η ίδια. Άλλα δούλεψαν περισσότερο, άλλα λιγότερο , αλλά καλλιεργήθηκε το ομαδικό πνεύμα. και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.
Χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις εργασίες τους ( αφίσα, κείμενα, φυλλάδια, internet) . Έμαθαν να αναζητούν πηγές στο διαδίκτυο και να αξιοποιούν τις πληροφορίες που άντλησαν.
Επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν:
1. Τριήμερη εκδρομή στο νομό Ξάνθης [Δέλτα του Νέστου - Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών παραποτάμιου δάσους Νέστου - Πεζοπορία στο πέτρινο μονοπάτι των στενών του Νέστου - Πόρτο Λάγος - Κέντρο Πληροφόρησης Βιστωνίδας]
2. Εξόρμηση στο μονοπάτι ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ - ΒΕΛΙΚΑΣ
Μέθοδοι που τελικά αξιοποιήθηκαν:
1. Δουλέψαμε χωρισμένοι σε ομάδες.
2. Ερωτηματολόγια
3. Επισκέψεις
4. Φωτογραφήσεις – Βιντεοσκόπηση
5. Δημιουργία περιβαλλοντικής γωνιάς.

Τελικά Προϊόντα:
1. Βιβλιοδετημένη εργασία
2. Παραγωγή CD
3. Προβολή της εργασίας μας στην ιστοσελίδα του σχολείου μας
4. Κατασκευή μακέτας
5. Παρουσίαση δραστηριοτήτων και εργασίας σε ημερίδα

Τις δραστηριότητες της ομάδας , καθώς και την εργασία μας μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας :
http://7gym-laris.lar.sch.gr/perivalon/per_ekp.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: