Συνολικές προβολές σελίδας

Μετά τη Συνόδο της Κοπεγχάγης...


Η τελική διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν οριστικοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη και μετά τη συνάντηση κορυφής επικρατεί κλίμα σύγχυσης, αφού η συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα, μεταφέρει τις αποφάσεις στην επόμενη χρονιά, όπως ήταν η δικαιόλογία που κατέληξαν να αναφέρουν οι ηγέτες των χωρών, που συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνεργασία με την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, πρότεινε το τελικό κείμενο και χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντική αλλά όχι αρκετή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν υπάρχουν αριθμητικοί στόχοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, κάτι που δεσμεύονται να παρουσιάσουν μέσα στο 2010.
Μετά την άρνηση της Κίνας για επαλήθευση των εκπομπών, άρχισε να συζητείται ένα διεθνές σύστημα ανάλυσης των εκπομπών, που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Παρασκήνιο δραματικό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τις πλέον ρυπογόνες χώρες στον πλανήτη, να προκαλούν την Ευρώπη με το παιχνίδι τους και οι υψηλές προσδοκίες, για μία νομικά δεσμευτική συμφωνία, να εξανεμίζονται με την προσγείωση στη πραγματικότητα να είναι επώδυνη στο μέλλον. Η συμφωνία δεν εμπνέει φιλοδοξία και μας,βάζει σε προβληματισμό, αφού υπάρχει η θετική διάσταση της αποδοχής μείωσης εκπομπής CO2 από ΗΠΑ και Κίνα, αλλά είναι ορατή πλέον η διάθεση της Ε.Ε. να αλλάξει τη δέσμευση για μείωση του CO2 σε ποσοστό 30% μέχρι το 2020 σε μικρότερο ποσοστό. Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα γίνεται πραγματικότητα και τα χρήματα θα διοχετεύονται για στήριξη πρωτοβουλιών και μεταφορά τεχνολογίας από ανεπτυγμένες σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Έτσι, η μόνη ελπίδα μας είναι να δεχθούμε ως σημαντικότο βήμα τη δέσμευση των μεγάλων ρυπαντών και να πιστέψουμε ότι θα υπάρξει νέος γύρος τον Ιούνιο.
Μήπως, τελικά, παίχτηκε ένα περίεργο παιχνίδι στη πλάτη των Ευρωπαίων και του αναπτυσσόμενου κόσμου στη Σύνοδο; Αμερική και Κίνα προτίμησαν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, αντί να σεβαστούν τους κανόνες. Θόλωσαν τα νερά με την κόντρα τους και άφησαν τη Σύνοδο παγωμένη. Στον κόσμο φάνηκε ότι δεν τα βρήκαν. Ποιά είναι όμως η αλήθεια;;;
Από το www.ecocity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: