Συνολικές προβολές σελίδας

Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο σχ. έτους 2009 - 2010

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, το Δήμο Λαρισαίων και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας), διαγωνισμός έκθεσης για το Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο του σχολικού Έτους 2009 – 10.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Οι Διευθυντές των Σχολείων της πόλης της Λάρισας, ενημερώνουν τους μαθητές τους για το Διαγωνισμό Έκθεσης, προκειμένου να συγκροτηθεί και φέτος το «Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο για το Περιβάλλον», κατά το πρότυπο λειτουργίας της Βουλής των Εφήβων. Δηλαδή οι μαθητές των Σχολείων της πόλης της Λάρισας γράφουν μία Έκθεση με συγκεκριμένο, δοσμένο θέμα και οι καλύτερες από κάθε Σχολείο (όχι οι καλύτερες από όλα τα Σχολεία συνολικά) οδηγούν σε αντίστοιχες έδρες του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου του τρέχοντος έτους. Στο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου.
Επίσης, οι Διευθυντές των Σχολείων ορίζουν κάποιον Καθηγητή, οποιασδήποτε ειδικότητας, ως Συντονιστή της δράσης, ο οποίος θα έχει ως καθήκον την παραλαβή, τη διανομή και την επιστροφή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των τετραδίων, στα οποία θα γράψουν οι Μαθητές την Έκθεσή τους. Ο Συντονιστής καθηγητής δεν είναι απαραίτητο να υλοποιεί Πρόγραμμα Π.Ε. στο Σχολείο.
Το θέμα της έκθεσης για το σχολικό Έτος 2009 - 2010 βασίστηκε στον προβληματισμό των μαθητών – δημοτικών συμβούλων, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από σχετικά ερωτηματολόγια, τα οποία διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής συνεδρίασης. Η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών – δημοτικών συμβούλων εξέφρασε την άποψη, το επόμενο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ως αντικείμενο συζήτησης τον Πηνειό, το ποτάμι που διαρρέει τη Λάρισα και που κινδυνεύει από τη μόλυνση και την αδιαφορία.
Καλούνται, λοιπόν, οι μαθητές να περπατήσουν στις όχθες του Πηνειού, να επισημάνουν τα υπάρχοντα προβλήματα, να προβληματιστούν για τις αιτίες που τα δημιούργησαν, να κάνουν την κριτική τους, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να προτείνουν λύσεις, προκειμένου το ποτάμι να αναβαθμιστεί οικολογικά και να γίνει κέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και κάθε είδους δραστηριότητας, έτσι ώστε η ποιότητα ζωής στην πόλη μας να γίνει καλύτερη, αλλά και οι επερχόμενες γενιές στη Λάρισα να κληρονομήσουν τον Πηνειό ως «μνημείο φυσικού κάλλους».

Επιγραμματικά το θέμα είναι το εξής:
«Πηνειός. Το ποτάμι που ενώνει όλη την Θεσσαλία. Ένα ποτάμι για όλους μας.
Περιδιαβαίνω τον Πηνειό στην πόλη μου. Προσπαθώ να αφουγκραστώ την ανάσα του. Κάτι έχει. Κάτι τον απασχολεί.
Αντιμετωπίζει προβλήματα; Παρατηρώ και καταγράφω. Έχει αξία (αισθητική, περιβαλλοντική, οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική) για την πόλη μας;
Επισημάνετε την κατάσταση του, κάντε την κριτική σας, προτείνετε τις δικές σας ιδέες και λύσεις, προκειμένου να βελτιωθεί και να συμβάλλει στην ποιότητα ζωής μας».

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να αποσταλούν στην Περιβαλλοντική Εκπ/ση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης ν. Λάρισας μέχρι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010.
Κατόπιν, θα σταλούν στα Σχολεία της πόλης αντίστοιχα των συμμετοχών τετράδια, στα οποία οι μαθητές θα κληθούν να αναπτύξουν το παραπάνω θέμα.
Η Επιτροπή των Εκπαιδευτικών, που αποτελείται από μέλη της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. και από Εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπ/σης ν. Λάρισας, θα αξιολογήσει τα γραπτά δίνοντας βαρύτητα στην πρωτοτυπία και την καινοτομία των ιδεών και όχι στα ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, προκρίνοντας έτσι 37 Μαθητές - Δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι, κάποιο πρωινό μετά το Πάσχα, θα κληθούν να συνεδριάσουν στο κτήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., χωρισμένοι σε Επιτροπές, οι οποίες θα αναπτύξουν κάποια καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα, σχετικά με το αστικό περιβάλλον της Λάρισας και ειδικότερα με τον Πηνειό, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώπιον του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και πολιτών, οι Μαθητές - Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.
Η εμπειρία των προηγούμενων τριών σχολικών ετών μας κάνει αισιόδοξους να ελπίζουμε σε ένα ακόμη επιτυχημένο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό του σχολικού έτους που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: