Συνολικές προβολές σελίδας

Τι περιμένετε από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης;

‘’Κιότο καλεί Κοπεγχάγη’’, θα λέγαμε, και η μια Συνθήκη καλείται να παραδώσει την σκυτάλη στην επόμενη. Στη Σύνοδο που ξεκινά σήμερα στην Κοπεγχάγη, η παγκόσμια κοινότητα καλείται να δεσμευτεί σε μια νέα Συμφωνία, για μετά το 2012 οπότε και λήγει η Συνθήκη του Κιότο. Οι επιστήμονες, μελετώντας τις ραγδαίες μεταβολές στους πόλους της Γης, κρούουν τον συναγερμό για άμεσα και δραστικά μέτρα από όλη την παγκόσμια κοινότητα, προειδοποιώντας ότι η περιβαλλοντική απειλή είναι χειρότερη από κάθε οικονομική κρίση ή τρομοκρατική απειλή. Μια οικονομική κρίση έχει χρονικό ορίζοντα μερικών ετών, ενώ η περιβαλλοντική απειλή αφορά όλες τις επόμενες γενιές και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη Έτσι η επιστημονική κοινότητα είναι σε συναγερμό, η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί και ανησυχεί και ο πολιτικός κόσμος καλείται να λάβει γενναίες αποφάσεις.
Γι αυτό, στην Κοπεγχάγη, ελπίζουμε η Ε.Ε. να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας και να πείσει για φιλόδοξους δεσμευτικούς στόχους, οι ΗΠΑ να πουν το μεγάλο ‘Ναι’, και να μπουν στο άρμα της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών, περιορίζοντας τις εκπομπές τους καιδίνοντας την μεγάλη ώθηση στην αγορά της πράσινης ενέργειας, οι αναπτυσσόμενες χώρες να κατανοήσουν ότι η διεκδίκησή τους για ανάπτυξη δε πρέπει να αφορά στη στρεβλή ανάπτυξη του δυτικού κόσμου εδώ και δεκαετίες, αλλά στην ορθή ανάπτυξη, που δε θα δημιουργήσει άλλες περιβαλλοντικές πληγές. Βεβαίως όλη η διαπραγμάτευση, θα
επικεντρωθεί στο «Ποιος πληρώνει το λογαριασμό»! Ελπίζουμε να επικρατήσει η άποψη ότι όποιος πληρώνει σήμερα κερδίζει αύριο στο πολλαπλάσιο και ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα δουν ως ευκαιρία, το ποιος θα ηγηθεί στην κούρσα της μετά-άνθρακα εποχής. Ο συντονισμός όλων των αντίρροπων δυνάμεων δεν είναι καθόλου εύκολη ιστορία, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ωστόσο η πρόκληση είναι μεγάλη. Η ιδέα έχει ωριμάσει. Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν, οι επιστήμονες δίνουν όλα τα επιχειρήματα, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν τα γενναία βήματα αφήνοντας το στίγμα τους στην Ιστορία, προκειμένου να συνεχίσει η ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη! Πολύ φιλόδοξο; Πολύ μεγαλόπνοο; Πολύ τρομακτικό; Ναι, όλα αυτά μαζί!
Γι αυτό και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα από σήμερα στην
Κοπεγχάγη!
Λιάνα Γούτα, Χημικός Μηχανικός,
Διεύθυνσης Διυλιστηρίου ΒΕΘ ΕΛΠΕ, τ. Αντιπρόεδρος ΠΣΧΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: