Συνολικές προβολές σελίδας

Διημερίδα Π.Ε. στο "Ζωγράφειον Λύκειον" της Κωνσταντινουπόλεως

Στις 3 και 4 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική Διημερίδα με θέμα «Άνθρωπος, Αειφορία, Περιβάλλον», στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, υπό την αιγίδα της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου την οποία συνδιοργάνωσαν το Σχολείο της Πόλης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου – Κορδελιού και Βερτίσκου του Νομού Θεσσαλονίκης.
Εκατόν πενήντα εκπαιδευτικοί, από κάθε μεριά της Ελλάδας, έλαβαν μέρος στην Διημερίδα αυτή, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αίθουσα του Ξενοδοχείου Ramada και συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα στο εκπληκτικής ομορφιάς Σχολείο της ομογένειας της Πόλης. Μετά τους χαιρετισμούς, διαβάστηκε από εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου το κείμενο «Περιβαλλοντικοί Προβληματισμοί», που είχε ετοιμάσει για να εισηγηθεί ο ίδιος ο Πατριάρχης, όμως εκείνη την ημέρα επέστρεφε από το Παρίσι, όπου είχε παραβρεθεί σε βράβευση για την προσφορά του στο Περιβάλλον και αδυνατούσε να έλθει.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε στο κείμενό του ότι η περιβαλλοντική κρίση έχει ως γενεσιουργό αιτία την πνευματική και ηθική κρίση του ανθρώπου. Θα πρέπει, λοιπόν, όλες οι πνευματικές δυνάμεις του πλανήτη να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή και ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να ξεφύγει από την εσωστρέφειά της και να ανοιχτεί σε συνεργασίες με όλες τις υπόλοιπες πνευματικές δυνάμεις της Οικουμένης, ώστε να μετριαστεί η επερχόμενη κρίση. Ο μεγάλος πλούτος της Ορθοδοξίας, ο τεράστιος θησαυρός των Παραδόσεών μας, πρέπει να γίνει γνωστός τοις πάσι, ώστε να βοηθήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει όχι μόνο την οικολογική κρίση, αλλά και τα φλέγοντα υπαρξιακά προβλήματά της.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον κ. Αγγελίδη Ζ., Υπεύθυνο του ΚΠΕ Ελευθερίου – Κορδελιού, με τίτλο «Πολυτιμότερον Γης Ύδωρ», από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς με τίτλο «Βιοποικιλότητα και κλιματική αλλαγή», από την παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ελευθερίου – Κορδελιού με τίτλο «Ενέργεια και κλιματική αλλαγή», από την κ. Παπαδοπούλου Π., Υπεύθυνης Π.Ε στη Β/θμια Εκπ/ση του Ν. Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ενέργεια – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Φτώχεια» και τέλος από την κ. Τσεμπερλίδου Μ., Υπεύθυνη Π.Ε. Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄Αθήνας, με τίτλο «Το Σχολείο που μ΄ αρέσει». Η Διημερίδα έκλεισε με ξενάγηση σε όλα τα Σχολεία της ελληνικής ομογένειας της Πόλης, αφού εκτός από το «Ζωγράφειον Λύκειον» οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί γνώρισαν και το «Ζάππειον», τη «Μεγάλη του Γένους Σχολή», αλλά και την, κλειστή πια, «Θεολογική Σχολή της Χάλκης», που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί της θάλασσας του Μαρμαρά. Στα Σχολεία αυτά συζήτησαν με Εκπαιδευτικούς και Μαθητές και όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι και συγκινημένοι από το υψηλό φρόνημα και την αυταπάρνησή, που διακρίνει τον εκεί ελληνισμό.
Επίσης, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί παραβρέθηκαν στους τρίτους Χαιρετισμούς, στη Μονή των Βλαχερνών, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, στο χώρο, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά αυτό το υπέροχο ποίημα του Ρωμανού του Μελωδού, ενώ την τελευταία ημέρα της εκεί παραμονής, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, αποχαιρέτισαν την Κωνσταντινούπολη κρατώντας στα χέρια τους ένα λουλούδι, που τους προσέφερε ο Παναγιώτατος και παίρνοντας μαζί τους τις Ευλογίες του, που επιδαψίλευσε μαζί με τον ασπασμό του Τιμίου Σταυρού.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποκόμισαν τις καλύτερες των αναμνήσεων και των εντυπώσεων, τόσο από την Διημερίδα, όσο και από τους ακοίμητους φύλακες της Ρωμιοσύνης της Πόλης, τον Πατριάρχη και το έμψυχο δυναμικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπως και από τους Εκπαιδευτικούς και τους Μαθητές της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: