Συνολικές προβολές σελίδας

4ο Γυμνάσιο Λάρισας: Δάσος – Ανάπτυξη – Περιβάλλον


Υπεύθυνοι Καθηγητές: Μπούρα Ζαχαρούλα
Δήμου Βαρβάρα




ΔΑΣΟΣ
Ως δάσος χαρακτηρίζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από την επικράτηση δέντρων. Κάθε δασικό είδος έχει τις δικές του απαιτήσεις σε υγρασία, θρεπτικά στοιχεία, κλιματικούς παράγοντες. Υπάρχει αμοιβαία αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Από τις σχέσεις αυτές δημιουργείται μια ισορροπία, που παίζει βασικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Το δάσος διαθέτει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης των βιοτικών και των αβιοτικών παραγόντων που διαταράσσουν την ο άνθρωπος με τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, την υπερβόσκηση, τις εκτεταμένες υλοτομίες τότε το δασικό οικοσύστημα υποβαθμίζεται.

Τι μας προσφέρει το Δάσος:
Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
- Προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας.
- Εμποδίζει τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων.
- Βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση.
- Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας.
- Προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο, κλπ) για τη ζωή και την πρόοδο.
- Συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Δάσος και Υγεία

Ατμόσφαιρα

Το δάσος μετριάζει τις ακραίες θερμοκρασίες και συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινού κλίματος. Επίσης, τα δάση προστατεύουν από τους ανέμους ασκώντας ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και είναι αθόρυβες και ανέξοδες μηχανές που καθαρίζουν τον αέρα από τα διάφορα δηλητήρια, τις αναθυμιάσεις, τα παθογόνα μικρόβια και το ανθρακικό οξύ. Ακόμη απορυπαίνει την ατμόσφαιρα. Μάλιστα, 10 στρέμματα δάση κωνοφόρων υπολογίζεται ότι συγκρατούν 32 τόνους σκόνης και απορροφούν 250 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και άλλων ρύπων από την ατμόσφαιρα.

Ηχορύπανση
Ως θόρυβος νοείται ένας ισχυρός ή ανεπιθύμητος ήχος. Εκτιμάται ότι το δάσος μειώνει τους θορύβους κατά 7decibel ανά 30 μέτρα απόσταση από την πηγή του θορύβου και μία λωρίδα δάσους πλάτους 100 μέτρα μειώνει κατά 30-40% τον θόρυβο

Αναψυχή
Το δάσος είναι το μόνο απαλλαγμένο από ρυπογόνες ουσίες τμήμα κάθε χώρας. Εξασφαλίζει άλλη ποιότητα ζωής για τη σωματική και ψυχική υγεία των πληθυσμών. Σήμερα το δάσος αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως χώρος αναψυχής, σωματικής και ψυχικής ανάτασης. Ο αέρας του δάσους είναι πάντα πιο καθαρός, μετά το θαλασσινό, από κάθε άλλο και απαλλαγμένος από ρύπους και σκόνη. Περιέχει πτητικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια και τερπένες, τις γνωστές «αεροβιταμίνες», που επιδρούν τονωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Το φως στο δάσος, με την μεγάλη περιεκτικότητα σε πράσινη ακτινοβολία, επιδρά καταπραϋντικά στο νευρικό σύστημα, παρέχοντας ηρεμία. Η γαλήνη στο δάσος, με μόνους ήχους το κελάρυσμα του νερού και το τραγούδι των πουλιών, ανακουφίζουν τον άνθρωπο από τους θορύβους των πόλεων. Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσονται ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού στα δάση της χώρας μας.

Φαρμακευτικά βότανα
Στην εποχή μας, η βοτανοθεραπευτική εφαρμόζεται από ορισμένους ειδικούς και με βάση τα στοιχεία της χημικής ανάλυσης των βοτάνων. Έχουν ανακαλυφθεί δραστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία. Γίνονται πολλοί συνδυασμοί, ώστε στο ίδιο φάρμακο να υπάρχουν πολλά βότανα, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο.
Η Ελλάδα έχει αφθονία σε φαρμακευτικά φυτά και μάλιστα πολύτιμα και σπάνια, που οι ιδιότητές τους είναι απίστευτες. Κατά τους ειδικούς, αυτά τα φυτά ανέρχονται σε 4000 είδη περίπου. Μόνο στην Ελλάδα, φυτρώνουν 400 περίπου, από τα οποία τα 100 έχουν δυνατότητες εξαγωγής.

Δάσος και Οικονομία

Παραγωγή ξύλου

Το ξύλο, είτε ως πηγή ενέργειας (καυσόξυλα, ξυλοκάρβουνα), είτε ως ξύλο κατασκευών, διακόσμησης κ.λπ., από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα, παίζει εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού των ανθρώπινο κοινωνιών. Είναι ένας βιολογικά ανανεώσιμος φυσικός πόρος, ο οποίος διατηρεί, χάρη στις ιδιότητές του, τη μεγάλη σημασία του γιατί είναι προϊόν που παράγεται ανέξοδα, έχει μεγάλη αντοχή, απαιτεί ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας για την κατεργασία του, είναι ελαστικό, θερμομονωτικό, ευχάριστο στην όραση και απαλό στην υφή. Η απόληψη ξύλου αποτελεί εργαλείο ανανέωσης και καλλιέργειας του δάσους, με την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της δασολογικής επιστήμης.


Άλλα προϊόντα του δάσους
Τα δασικά οικοσυστήματα προσφέρουν μια σειρά προϊόντων με οικολογική αξία, όπως είναι ο φλοιός( που εκχυλίζεται και δίνει φαρμακευτικές και αρωματικές ύλες), το ρετσίνι, το μέλι, τα μικρά φρούτα του δάσους (αγριοφράουλες, βατόμουρα κ.λπ.), τα αρωματικά φύλλα (δάφνη), τα μανιτάρια, τα φαρμακευτικά βότανα, θηράματα, βοσκήσιμη ύλη, οι ξυλάνθρακες (κάρβουνα) κ.ά.



Τα εξωραϊστικά δάση
Τα εξωραϊστικά δάση ικανοποιούν τις ψυχικές και πνευματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Εδώ ανήκουν τα εθνικά πάρκα και οι εθνικοί δρυμοί, όπως είναι το δάσος της Πάρνηθας, το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη κ.ά., των οποίων η σημασία τους για την πολυτάραχη σημερινή ζωή των μεγαλουπόλεων είναι τεράστια. Αυτά αποτελούν επίσης, σημαντική πηγή τουρισμού για τη χώρα μας και ευνοούν την οικονομία.

Οικονομία της φύσης
Τα δάση με το φύλλωμά τους ανακόπτουν τη μηχανική ενέργεια των σταγόνων της βροχής και περιορίζουν την απορροή στο ελάχιστο. Έτσι το νερό της βροχής, αντί να παρασύρει το χώμα και τους βράχους προς τη θάλασσα, να σκεπάζει γόνιμες εκτάσεις, να δημιουργεί έλη κ.λπ., απορροφάται από το έδαφος και εμπλουτίζει τα υδατικά αποθέματα. Γενικά, στις δασοσκέπαστες περιοχές, η απορροή των ατμοσφαιρικών χειμάρρωνκαι η διάβρωση του εδάφους περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ οι πηγές και τα υπόγεια νερά είναι άφθονα.

Κοινωνικός ρόλος
Το δάσος προσφέρει εργασία στους παραδασόβιους πληθυσμούς (δασοφύλακες, γεωπόνοι, ξυλοκόποι, ιδιοκτήτες ξενώνων στο δάσος κ.λπ.), οι οποίοι εξασφαλίζοντας το εισόδημά τους από αυτό, γίνονται παράλληλα και οι καλύτεροι προστάτες του. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούνται με δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διατήρηση και τη διαχείριση των δασών.

Χρησιμότητα του Δάσους:
- Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης .
- Προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας.
- Εμποδίζει τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων.
- Βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση.
- Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας.
- Προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο, κλπ) για τη ζωή και την πρόοδο.
- Συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Τα Δάση στη χώρα μας:
Η χώρα μας διατηρούσε απέραντα και πλούσια δάση κατά τη μακρινή αρχαιότητα.Οι πολλές και συχνές όμως καταστροφές που υπέστησαν στο πέρασμα του χρόνου (όπως ληστρικές υλοτομίες, εκτεταμένες εκχερσώσεις, αλόγιστη υπερβόσκηση και κυρίως πυρκαγιές) είχαν σαν αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των δασών.
Σήμερα τα δάση μας καλύπτουν έκταση 25.124.180 στρεμμάτων που αναλογεί στο 19% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Οι εκτάσεις που καλύπτονται με άλλες μορφές δασικής βλάστησης (θάμνους, φρύγανα κλπ) ανέρχονται σε 52.749.608 στρέμματα δηλαδή 40% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Τα δασικά δένδρα από τα οποία συγκροτούνται κυρίως τα δάση μας είναι η δρυς, το έλατο, το πεύκο, η οξιά κ.α. Ενώ αξιόλογη είναι η παρουσία και άλλων δασικών δένδρων, όπως είναι η καστανιά, το πουρνάρι, το σφεντάμι, κ.α.



Το Δάσος και ο Άνθρωπος
Ο άνθρωπος συνδέθηκε με το δάσος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του πάνω στη γη και μάλιστα στενότατα.
Το δάσος του εξασφάλισε τροφή, στέγη, προστασία, ψυχαγωγία, και εργασία. Του πρόσφερε την απαραίτητη ξυλεία, τα καυσόξυλα και τα άλλα δασικά προϊόντα (καρπούς, ρετσίνι, κ.α.) για τη διαβίωση και την πρόοδό του.
Επίσης το δάσος του έδωσε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για κοινωνικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις και απασχολήσεις για την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική του άνοδο. Στο πέρασμα των αιώνων το δάσοςι συνεχίζει να προσφέρει και ο άνθρωπος βρίσκει τρόπους και αξιοποιεί πολύπλευρα την πολύτιμη αστείρευτη, φυσική πηγή ζωής, προόδου και πολιτισμού.
Έτσι το δάσος ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη.


Τα Δάση μας κινδυνεύουν
Ο άνθρωπος στάθηκε ανέκαθεν απέναντι στα δάση φίλος και εχθρός, προστάτης και εκμεταλλευτής.
Ο άνθρωπος με τις διάφορες ανάγκες ή από άλλες αιτίες , με τις καταστρεπτικές του επεμβάσεις, υποβάθμισε και περιόριζε συνεχώς τα δάση.
Η φύση όμως αντιστέκεται. Τα δάση αγωνίζονται να διατηρηθούν και ο αγώνας συνεχίζεται.
Ο κίνδυνος καταστροφής των δασών μας συνεχίζεται κυρίως από τις πυρκαγιές.
Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών μας καίγονται.

Αιτίες των Πυκαγιών στα Δάση:
Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και απ΄ αυτές, ίσως οι πιο πολλές, από αμέλεια.
Οι πιο πολλές πυρκαγιές από αμέλεια οφείλονται σε :
- Πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων
- άναμμα απρόσεκτα και εγκατάλειψη εστιών φωτιάς μέσα ή κοντά σε δάση
- Καθάρισμα χωραφιών (κάψιμο καλαμιών, χόρτων κλπ)
- Κάψιμο βοσκοτόπων
- Κάψιμο σκουπιδιών
- Σπινθήρες μηχανημάτων

Συνέπειες των πυρκαγιών
Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή.
Όταν όμως ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας.
Υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον και οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών επιφέροντας ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας.
Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στον κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα.
Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες.
Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα την λειψυδρία.
Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει - αν ξαναγίνει - το δάσος όπως ήτανε προτού καεί.
Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κλπ.
Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ζημιών.

Πρόληψη των Πυρκαγιών
Ασφαλώς η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τα δάση μας- των πυρκαγιών.
Η πρόληψη των πυρκαγιών όμως συνδέεται με τις αιτίες που τις προκαλούν και βέβαια η αποφυγή τους αφορά τον καθένα.
Είναι ανάγκη λοιπόν πέρα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, ο καθένας να προσπαθεί ώστε να μη γίνει ποτέ πρόξενος πυρκαγιάς.
Πιο συγκεκριμένα με τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τη Δασική Νομοθεσία, θα πρέπει κυρίως ο καθένας:
Να μην ανάβει ή να διατηρεί φωτιά για οποιοδήποτε σκοπό στο ύπαιθρο και μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή πλησίον τους και μέχρι απόσταση τριακοσίων μέτρων.
Να μην τοποθετεί ή να εγκαταλείπει εύφλεκτες ύλες, άχρηστα είδη και απορρίμματα μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων.
Να μην πετάει αναμμένα τσιγάρα μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.
Να μην καίει αγρούς ή αγροτικές εκτάσεις ή χορτολιβαδικά εδάφη όταν βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή κοντά τους και μέχρις απόστασης τριακοσίων μέτρων κλπ. Γενικά δεν πρέπει να γίνεται χρήση της φωτιάς στο ύπαιθρο.

Και μή ξεχνάμε ότι:
Δάσος 1 στρέμματος σε ένα χρόνο δεσμεύει από την ατμόσφαιρα περίπου 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει - με τη φωτοσύνθεση - σε 400 κιλά περίπου οξυγόνου, από το οποίο περισσότερο από το μισό (περίπου 250 κιλά) μένει ελεύθερο - όσο χρειάζεται (καταναλώνει) ένας άνθρωπος σε ένα χρόνο.
Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρξει,
ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει!

Το Δάσος είναι Υγεία – Πλούτος – Πολιτισμός και πρέπει να σωθεί. Το Δάσος, είναι, το Μέλλον που όλοι θέλουμε. Σύντομα όμως, εάν δεν προσέξουμε θα γίνει Παρελθόν διότι οι ευθύνες του ανθρώπου για την καταστροφή του ανέρχονται στο 98 %, και αναλυτικά παρουσιάζονται με τις αιτίες που είναι:
η αμέλειά του που πλησιάζει το 38 %
και οι εμπρησμοί και οι άλλες αιτίες που αγγίζουν το 60 %
Η επιτυχής υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη ενσυνείδητων, ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών και από την επαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση ή κατάρτισή τους.
Το περιβάλλον και το μέλλον μας δεν είναι υπόθεση μόνο της Πολιτείας και πολύ περισσότερο της συγκεκριμένης Πολιτείας. 'Ολοι οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε το παρόν μας στην προστασία των δασών μας.
Το θέμα της δασοπροστασίας είναι σύνθετο και συνδέεται με αρκετούς φορείς όπως τα δασαρχεία, τη τοπική αυτοδιοίκηση, την πυροσβεστική, την αστυνομία κ.λπ. Η δασοπροστασία περιλαμβάνει ένα πακέτο...
Δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα την πρόληψη, διαχείριση, προστασία, και πυρόσβεση των πυρκαγιών και, άμεση χρηματοδότηση των ανάλογων αρμοδίων υπηρεσιών, για τον καθαρισμό, την προστασία και την πυροφύλαξη των δασών.





Κάποιες άλλες προτάσεις:
ΙΔΡΥΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ (ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ, ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ, ΚΛΠ.)
ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ-ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ.
ΤΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ, ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ (ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ-ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ )
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥΣ ΚΡΟΥΝΟΥΣ-ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ.
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΦΟΡΕΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΧΟΡΤΑ- ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ-ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (ΣΚΑΠΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ- ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ, ΚΛΠ)
ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ-ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΞΕΡΟΧΟΡΤΑ-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΙΔΡΥΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΤΙ ΤΗΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟ.



Απολιθωμένα Δάση
Πως σχηματίστηκαν

Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ακολουθήθηκε από τη δημιουργία υδροθερμικών διαλυμάτων, πλούσιων σε διοξείδιο του πυριτίου (SiO2).
Τα διαλύματα αυτά εμπότισαν τη σποδό που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους, καθώς η οργανική ύλη των κορμών σταδιακά αντικαταστάθηκε από το διοξείδιο του πυριτίου. Η διαγένεση, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία, έγινε υπό σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Το υλικό απολίθωσης είναι οπάλιος (μοναδικό απολιθωμένο δάσος από αυτό το υλικό παγκοσμίως) ενώ τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κτλ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση.

Η μοναδικότητα της Λέσβου
Στη δυτική Λέσβο, εκεί που η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη συναντούν το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου, ο χρόνος και το κύμα φέρνουν σιγά-σιγά στο φως απολιθωμένα τμήματα δέντρων που έζησαν στο μακρινό παρελθόν. Μεγάλα και μικρά πολύχρωμα, σε αφάνταστο αριθμό και ποικιλία, όρθια ή ξαπλωμένα στη γη, με τις ρίζες και τα κλαδιά τους να διαπλέκονται αινιγματικά. Μένουν εκεί αμέτρητα χρόνια μάρτυρες της ανεπανάληπτης δημιουργίας της Φύσης. Τα απολιθωμένα δένδρα συγκροτούν ένα σύνολο μοναδικό, το «Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου».
Η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους μπορεί να παρομοιασθεί με το βιβλίο της γεωϊστορικής εξέλιξης του Αιγαίου μέσα στο οποίο καταγράφεται με μοναδικό τρόπο όλη η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και δίνονται πληροφορίες όχι μόνο για την πανίδα και την χλωρίδα, αλλά και για τις οικολογικές συνθήκες που επικρατούσαν, το κλίμα καθώς και τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν τη σημερινή δομή της περιοχής.
Στην δυτική πλευρά του νησιού η δράση των κυμάτων αποκαλύπτει γιγαντιαίους κορμούς κωνοφόρων (προγονικές μορφές Σεκόιας) αλλά και αγγειόσπερμων δένδρων που κείτονται στην ακρογιαλιά. Στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει δεκάδες απολιθωμένους κορμούς δένδρων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η μεγάλη συχνότητα των απολιθωμένων κορμών που διατηρούνται όρθιοι και με το ριζικό τους σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, πιστοποιεί ότι τα δένδρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση και δεν έχουν μεταφερθεί στη θέση που τα βρίσκουμε σήμερα.

Το απολιθωμένο Δάσος της Καστοριάς
Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Καστοριάς, στο χωριό Νόστιμο, σε υψόμετρο 900 μ. Το Απολιθωμένο Δάσος Νοστίμου που το 1961 ανακάλυψε ομάδα Γερμανών επιστημόνων αποτελείται κυρίως από τροπικά και υποτροπικά φυτά, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ιστορική εξέλιξη των φυτών του παρελθόντος, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: