Συνολικές προβολές σελίδας

7ο Γυμνάσιο Λάρισας: "Οδοιπόρικο στα μυστήρια μονοπάτια των Κάστρων"

YΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Bαϊόπουλος Αθανάσιος ΠΕ 11- Συντονιστής

Xουρμουζιάδου Δέσποινα ΠΕ 5.

Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 42 Μαθητές και Mαθήτριες

της Γ΄ Τάξης του Σχολείου.

Ένα κάστρο ελληνικό…. Στο σήμερα. Άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του. Φθαρμένο μα ζωντανό. Σαν να το τρέφει ακόμα το αίμα εκείνων που αγωνίστηκαν για το χώμα του. Στέκει αγέρωχο στο ύψωμά του και ατενίζει την ελληνική γη γύρω του. Τα αγριόχορτα ντύνουν ζεστά τα ένδοξα λιθάρια του. Οι ελιές και τ’ αγριολούλουδα γέρνουν πάνω του στοργικά, καθώς ο χρόνος το κάνει πιο ανθρώπινο. Ανάμεσα σε γη και ουρανό. Με τον ήλιο να προσπαθεί ν’ αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερη Ελλάδα με τις ηλιαχτίδες του. Με τη θάλασσα κάτω ανήμπορη να ηρεμήσει. Με το άρωμα του μπαρουτιού να πλανάται διακριτικά, ανθεκτικό στον άνεμο. Με τα Κύριε Ελέησον και τις ιαχές του πολέμου να αντηχούν ακόμη. Στο λόφο. Ένας κόσμος λουσμένος στο φως. Το κάστρο λιάζεται νωχελικά. Και δε χορταίνει να κοιτά.

Οι άνθρωποι ατενίζοντας ή περιδιαβαίνοντας ένα κάστρο αποδρούν από μια σύγχρονη, άνετη, και πολλές φορές βαρετή καθημερινότητα. Χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς κανένα ίχνος διευκόλυνσης στη μετακίνηση, με σοκάκια, με λακκούβες και απότομα σκαλοπάτια, λειασμένα και γλιστερά από το χρόνο και τη φθορά τόσων βημάτων, εισβάλουν σε ένα κόσμο πολύ μακρινό από αυτόν που έχουν συνηθίσει, πατούν τις ίδιες πέτρες και χάνονται στα ίδια μονοπάτια, που για αμέτρητες γενιές προγόνων ήταν ο κόσμος ολόκληρος, το ένδοξο παρελθόν, το μαρτυρικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον. Πλημμυρίζουν ευχάριστα συναισθήματα, διαφεύγουν στο παρελθόν και ενδιαφέρονται για την ιστορία του. Χαλαρώνουν ατενίζοντας το μαγευτικό τοπίο γύρω τους. Την απέραντη πεδιάδα μέχρι όπου φτάνει το μάτι, τη γεμάτη σπαρτά, ελιές και πορτοκαλιές ή το απέραντο πέλαγος.

Πίσω απ’ τα μπεντένια του πάλλεται το βαθύ αμνήμονο πέλαγο. Ο αέρας σφυρίζει μέσα από τις ντάπιες τα βραχνά τραγούδια της θάλασσας, φανερώνοντας ένα-ένα τα δεσποτικά μυστικά του πελάγους. Κι αν είσαι εκεί μαθαίνεις να τα ακούς. Μαθαίνεις ν’ αγγίζεις, να αισθάνεσαι…να βλέπεις την ιστορία να ακροβατεί στις επάλξεις. Νιώθεις τους θρύλους που στοιχειώνουν τις τυραννισμένες πέτρες να ζωντανεύουν…

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

- Κάθε βουνό και κάστρο. Κάθε λιμάνι και κουλές. Ένα τεράστιο δίκτυο μεγάλων και μικρών οχυρωματικών έργων, που συχνά φέρουν τη σφραγίδα της δυτικής αρχιτεκτονικής, σφραγίζει το ελληνικό τοπίο: Κάστρα που σώζουν την ηχώ από το πέρασμα των σιδηρόφρακτων σταυροφόρων ευγενών και πολεμιστών από τα ελληνικά μέρη, καθ΄ οδόν προς τους Αγίους Τόπους, σκαρφαλωμένα σε βουνά και λόφους, επιβλέπουν εξοχικούς πύργους, οχυρωμένα λιμάνια και παραλίες, πόλεις.

-Τα κάστρα, οι άγρυπνοι φρουροί της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, βουβοί τώρα μάρτυρες του παρελθόντος, συγκινούν πάντοτε με την άφωνη παρουσία τους όχι μόνο τους ιστορικούς, αλλά και κάθε άνθρωπο. O τόπος μας είναι γεμάτος κάστρα και πύργους. Σε ερημιές και γκρεμούς, σε βουνά και πλατώματα, στέκονται αμίλητα, διαβρωμένα από νερό και αγέρα.

- Η περιοχή της Θεσσαλίας διαθέτει στην πολιτιστική κληρονομιά της σημαντικά κάστρα όπως του Πλαταμώνα, των Τρικάλων , του Φαναρίου.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

- Να κατανοήσουν οι μαθητές την αδιάσπαστη σχέση ανθρώπου και φύσης και την αλληλεξάρτηση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

- Να τους δοθεί η δυνατότητα να προσεγγίσουν την αδιάσπαστη σχέση ανθρώπου – περιβάλλοντος μέσα από τα ίχνη του ανθρώπου σε αυτό, να διερευνήσουν τις σχέσεις αλληλεπίδρασης και να προσεγγίσουν τα κάστρα, όχι απλά ως «κάψουλα χωροχρόνου», αλλά και ως συνάντηση με το σημερινό κόσμο που υφίσταται.

- Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη σεβασμού και προστασίας του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος και να αναγνωρίσουν τη σημασία που έχει η ορθολογική διαχείριση του.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

45 μαθητές της Γ’ τάξης στελέχωσαν το πρόγραμμα και δούλεψαν με μεγάλο μεράκι όλη τη χρονιά. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, παρακολούθησαν προβολές, έκαναν έρευνες και παρουσιάσεις.

Στην ολοκλήρωση του προγράμματος συνέβαλε η επίσκεψή μας στο ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα: "ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ." Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ μας υποδέχτηκαν στο Κάστρο του Πλαταμώνα , όπου μας ξενάγησαν και γνωρίσαμε την ιστορία του κάστρου και των ανθρώπων που έζησαν μέσα σ ' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: