Συνολικές προβολές σελίδας

Ημερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελασσόνα

Το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε η επιμορφωτική Ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν το ΚΠΕ Ελασσόνας, το ΚΠΕ Νάουσας, και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας με τίτλο «Διάδοση του δικτύου Γεωργία και Περιβάλλον». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας, στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας, στην αίθουσα του θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» και την παρακολούθησαν 25 Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και 25 Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Νομό Λάρισας.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

-«Οι Δράσεις του ΚΠΕ Ελασσόνας», από τον Σπύρο Αναγνωστάκη, Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας.

-«Βιολογική Γεωργία – Το Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας», από τον Ανδρέα Γκανάτσιο, Αναπληρωτή Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας και τη Θεοδώρα Σαμαρτζή μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας

-«Ο Ρόλος του Υπευθύνου στα Σχολικά Προγράμματα» από τη Βαρβάρα Ανθοπούλου, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Λάρισας.

-«Ενημέρωση Λειτουργίας Δικτύου Γεωργία και Περιβάλλον» από τον Γεώργιο Μπεκιάρη, Αναπληρωτή Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Νάουσας.

-«Αειφορικές Γεωργικές Πρακτικές – Το Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Νάουσας», από την Αλεξάνδρα. Μπούζδη, μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Νάουσας και

-«Απολογισμός Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Λάρισας κατά το σχολικό έτος 2009-2010», από τον Λεωνίδα Τέλιο, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Λάρισας.

Ακολούθησαν τα «Βιωματικά Εργαστήρια» στο πεδίο, όπου πραγματοποιούνται από το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας οι δράσεις του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία» που απευθύνεται στα Σχολεία, τα οποία επισκέπτονται το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι Βιολογικές Καλλιέργειες στο Δήμο Σαρανταπόρου, όπου οι εκπαιδευτικοί συνάντησαν κάποιους από τους καλλιεργητές, συζήτησαν μαζί τους και αντάλλαξαν απόψεις για τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές των βιολογικών καλλιεργειών, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της βιολογικής γεωργίας, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας και τις διαφορές τους από τα προϊόντα της συμβατικής καλλιέργειας. Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν και το Οινοποιείο του Αθανασίου Μηνά στη Μηλέα, όπου πληροφορήθηκαν για τη βιολογική αμπελουργία και οινοποίηση, δοκιμάζοντας παράλληλα προϊόντα του οινοποιείου.

Καθ΄οδόν προς το πεδίο, οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τον αρχαιολογικό πλούτο της ορεινής Περραιβίας από την κ. Παρασκευή Γκουγκούλη, ειδικό συνεργάτη του Δήμου Σαρανταπόρου.


Στο διάλειμμα της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες προϊόντα εκ μέρους βιοκαλλιεργητών της επαρχίας Ελασσόνας και συγκεκριμένα, ντόπιοι σπόροι και φυτά από το κ. Αθανάσιο Βαθράκη, βιολογικό κρασί από την οινοποιία Ελασσόνας Λόλα – Φτίκα και αρωματικά φυτά από τον κ. Γιάννη Τσούτσο.

Μετά το γεύμα, προσφορά του Δήμου Ελασσόνας, ακολούθησε επίσκεψη στον Παραδοσιακό Οικισμό της Τσαριτσάνης και η Ημερίδα έκλεισε αφήνοντας όλους τους συμμετέχοντες με τις καλύτερες των εντυπώσεων, τόσο από την τέλεια οργάνωση εκ μέρους των διοργανωτών, όσο και από την άψογη φιλοξενία εκ μέρους του Δήμου Ελασσόνας και των βιοκαλλιεργητών του Δήμου Σαρανταπόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: