Συνολικές προβολές σελίδας

Εικόνες από την οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού και τη Λουϊζιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών

Εδώ και ένα μήνα συνεχίζεται αμείωτη η διαρροή των 800.000 λίτρων πετρελαίου την ημέρα. Η υπεράκτια πλατφόρμα Deep Horizon επέπλεε 80 χλμ από τις ακτές και συνδεόταν με έναν κατακόρυφο αγωγό που έφτανε μέχρι τη γεώτρηση στον πυθμένα, σε βάθος 1.500 μέτρων. Όταν η εξέδρα βυθίστηκε στις 22 Απριλίου, παρέσυρε μαζί της τον μεταλλικό αγωγό, ο οποίος ισοπεδώθηκε και έσπασε σε τρία σημεία.
Στο σημείο της γεώτρησης υπήρχε ένα γιγάντιο σύστημα βαλβίδων, ωστόσο τα υποβρύχια ρομπότ της BP δεν κατάφεραν να το κλείσουν. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για μια νέα γεώτρηση, δίπλα στην παλιά, στην οποία θα διοχετευτούν τσιμέντο και άλλα υλικά προκειμένου να σφραγίζουν μόνιμα το κοίτασμα. Αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Στο μεταξύ, σαν μόνη λύση προβάλονταν η πόντιση τριών γιγαντιαίων μεταλλικών θόλων, που θα κάλυπταν τις τρεις μεγάλες τρύπες του αγωγού. Το πετρέλαιο θα ανέβαίνε μέχρι την κορυφή του θόλου, από όπου θα αντλεούνταν σε ειδικά πλοία. Δυστυχώς η πόντιση των γιγαντιαίων θόλων απέτυχε!
Η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει σε έκταση τα 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει αρχίσει να φτάνει στις ακτές τεσσάρων πολιτειών -της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, της Αλαμπάμας και του Μισισιπή.
Η περιοχή φιλοξενεί γύρω στο 40% των υγροτόπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πετρέλαιο απειλεί το δέλτα του Μισισιπή, μεγάλες εκτάσεις μαγκρόβιων δασών, περιοχές αναπαραγωγής ψαριών και καρκινοειδών, όπως γαρίδες και καβούρια, καθώς και τα εκατομμύρια μεταναστευτικά πτηνά που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Με καταστροφή απειλούνται επίσης οι οικονομίες της περιοχής που βασίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό.
Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη μια από τις χειρότερες στην ιστορία των ΗΠΑ και η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τα σχέδια για νέες υπεράκτιες πλατφόρμες, μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας.
Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τον τόπο της καταστροφής.





























Δεν υπάρχουν σχόλια: