Συνολικές προβολές σελίδας

WWF: Φτώχεια και Περιβάλλον


«Η δύναμη του ανθρώπου πάνω στη φύση τελικά αποδεικνύεται ότι είναι δύναμη που ασκούν κάποιοι άνθρωποι πάνω σε άλλους ανθρώπους. Η φύση γίνεται το εργαλείο εξουσίας». C.S.Lewis

Το 2010 είναι το έτος των ανθρώπινων δικαιωμάτων κι ένα δικαίωμα «τρίτης γενιάς» που συχνά ξεχνάμε είναι το δικαίωμα στο περιβάλλον, το δικαίωμα σε καθαρό περιβάλλον και στους πόρους που μας παρέχει το περιβάλλον, στον ίδιο τον ανοιχτό χώρο, το δικαίωμα να έχουν και τα παιδιά μας την πρόσβαση σε ένα αντίστοιχο περιβάλλον. Το WWF UK έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του μια αφίσα και κάποιες δραστηριότητες που έβγαλε με θέμα «φτώχεια και περιβάλλον», θέλοντας να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τη σύνδεση των δυο θεμάτων.

Η αφίσα εξετάζει την περίπτωση του Αμαζονίου, όπου ζουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι και όπου βρίσκεται το 10% των παγκοσμίως γνωστών ειδών και το 40% των εναπομεινάντων τροπικών δασών, ενώ τα παιδιά καλούνται να εξετάσουν τις δικές τους απόψεις και στάσεις και να δουν πώς η καθημερινότητά τους επηρεάζει τα παγκόσμια ζητήματα. Έτσι μιλάνε για θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η διαφορετικότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι αλληλεπιδράσεις και η αειφόρος ανάπτυξη.

Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν στέγη, πόσιμο νερό, ιατρική περίθαλψη και δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η φύση για αυτούς τους ανθρώπους αποτελεί πλούτο και τρόπο επιβίωσης, οι φυσικοί πόροι τούς προσφέρουν τροφή, καύσιμα, φάρμακα και υλικά για να χτίσουν τα σπίτια τους. Επομένως, ένα υγιές περιβάλλον για αυτούς τους ανθρώπους είναι ζήτημα επιβίωσης. Μπορεί συχνά να τους αντιμετωπίζουμε σαν απειλή για τα οικοσυστήματα αυτά, επειδή θα κόψουν δέντρα, θα κυνηγήσουν, θα μολύνουν το ποτάμι, αλλά η μεγάλης κλίμακας καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν προέρχεται από αυτούς αλλά από τις υψηλές απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους του δυτικού πολιτισμού.
Άρα πρέπει εμείς, ως καταναλωτές αλλά και ως πολίτες του κόσμου, να αλλάξουμε στάση και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε τους λιγότερο τυχερούς να διαχειριστούν τα φυσικά τους αγαθά. Η προστασία της φύσης πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξάλειψη της φτώχειας.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του WWF.UK:
http://www.wwf.org.uk/what_we_do/working_with_schools/resources/online_resources/learn/learn_poverty_and_the_environment/


Δεν υπάρχουν σχόλια: