Συνολικές προβολές σελίδας

Φυτά - Απορρυπαντικά της Ατμόσφαιρας του σπιτιού μας!


Τα τελευταία χρόνια μελέτες και πειράματα αποδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά που συντελούν στον καθαρισμό των εσωτερικών χώρων από τα πιο βλαβερά για τον άνθρωπο στοιχεία που υπάρχουν στα περισσότερα αντικείμενα των σπιτιών.
Τέτοια βλαβερά στοιχεία είναι η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλαίνιο.

Η φορμαλδεΰδη βρίσκεται σε μονώσεις αφρού, σε πιεσμένα ξύλινα προϊόντα για επιπλώσεις, στο φυσικό αέριο, στην κηροζίνη και στον καπνό από το τσιγάρο.
Το βενζόλιο συναντάται στους πιο συνηθισμένους διαλύτες, σε ενώσεις βενζίνης, μελανιών, χρωμάτων, πλαστικών και λάστιχου, σε απορρυπαντικά, εκρηκτικές ύλες, φαρμακευτικά σκευάσματα και χρωστικές ουσίες.
Το τριχλωροαιθυλένιο το βρίσκουμε σε βιομηχανίες αφαίρεσης λίπους μετάλλων και στεγνού καθαρισμού, στα μελάνια εκτύπωσης, στις κόλλες, στα χρώματα, στα βερνίκια.

Τα "φυτά-απορρυπαντικά" είναι ο κισσός, το χλωρόφυτο, ο πόθος, το σπαθίφυλλο, η αγλαόνεμα, η χαμαιδορέα, η σανσιβέρια, το φιλόδενδρο, η δράκαινα, το μπέντζαμιν, η ζέρμπερα, το χρυσάνθεμο, ο κόκκινος κισσός χόγια, ο ασπάραγγος και ο τηλέγραφος.
Ιδίως η ζέρμπερα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απορρόφηση του βενζολίου, όπως επίσης και το φιλόδενδρο, που απορροφά τη φορμαλδεΰδη κατά 75%.

Και να μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντικό πού θα τοποθετηθούν τα φυτά. Στους πιο σκοτεινούς χώρους θα βάλουμε τον κισσό. Θα πρέπει τέλος να προσέχουμε τους χώρους ύπνου, γιατί τα φυτά τη νύχτα παίρνουν οξυγόνο και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, αντίθετα δηλαδή από την ημέρα.

Πηγή: WWF: e Panda news letter & Eco-perivoli

Δεν υπάρχουν σχόλια: