Συνολικές προβολές σελίδας

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας

Όσοι συνάδελφοι προτίθεστε να υλοποιήσετε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά το τρέχον σχολικό έτος, καλό θα ήταν να προγραμματίσετε εκπαιδευτική επίσκεψη της Περιβαλλοντικής Ομάδας σε ένα ή και στα δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού μας.
Στην ανάρτηση αυτή θα ενημερωθείτε αναλυτικά για τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που προσφέρουν στα Σχολεία το Κ.Π.Ε. Ελασσόνας και το Κ.Π.Ε. Κισσάβου - Μαυροβουνίου (Αγιάς), ώστε να μπορέσετε έγκαιρα να προγραμματίσετε και να εντάξετε στο έντυπο Υποβολής Προγράμματος Π.Ε., επίσκεψη ή επισκέψεις της Ομάδας σας στα Κ.Π.Ε. του Νομού μας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π.Ε. ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΚΙΣΣΑΒΟΥ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Μαυροβουνίου που εδρεύει στην Αγιά Λάρισας, για το σχολικό έτος 2010-2011 στο θα υλοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής για μαθητές όλων των βαμίδων:

1. «Περπατώντας στο δάσος - Μονοπάτια»
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε παλιά μονοπάτια της περιοχής (Μεταξοχώρι, Μεγαλόβρυσο, Μελιβοία και άλλα) και έχει σχέση με το δάσος.

2. «Όταν η πέτρα αφηγείται… Διαδρομές στο χθες και το σήμερα»
Το πρόγραμμα έχει σχέση με τους παραδοσιακούς οικισμούς και στοχεύει στην αναζήτηση αρχών και αξιών του παρελθόντος που μπορούν να φανούν χρήσιμες και στη σύγχρονη εποχή. Υλοποιείται κυρίως στο Μεταξοχώρι, το Μεγαλόβρυσο και την Ανατολή (χωριά χαρακτηρισμένα ως «παραδοσιακοί οικισμοί»).

3. «Το Δέλτα του Πηνειού»
Υλοποιείται στο Ομόλιο και το Στόμιο και αφορά το Δέλτα και γενικότερα το νερό. Περιλαμβάνονται επίσης δραστηριότητες σχετικές με τα επαγγέλματα και τις ομάδες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται (ή δραστηριοποιούνταν παλιότερα) στο Δέλτα, καθώς και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Ομολίου.

4. «Διατροφή και κίνηση για μια καλύτερη ζωή»
Στη σύγχρονη εποχή είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μια σωστή διατροφή κι έναν πιο «δραστήριο» τρόπο ζωής, διότι είναι καθοριστική η συμβολή του καθιστικού τρόπου ζωής και του γρήγορου και ανθυγιεινού φαγητού σε πολλά σύγχρονα προβλήματα (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά προβλήματα κλπ.).
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναζητείται η περιβαλλοντική διάσταση των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή (τροφοχιλιόμετρα, βιολογικά προϊόντα κλπ). Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην κωμόπολη της Αγιάς.

5. «Περιβαλλοντική Αγωγή και αναζητήσεις μέσω του Θεατρικού Παιχνιδιού»
Διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα προσεγγίζονται μέσω του Θεατρικού Παιχνιδιού και των τεχνικών του. Το δάσος, το νερό, τα σκουπίδια, η μόλυνση του ανέμου, τα πολιτιστικά μνημεία, η παράδοση κλπ. είναι κάποια από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Βασικές θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι: Η «αίσθηση των πέντε αισθήσεων» και η προσέγγιση της φύσης και των τεσσάρων στοιχείων μέσω των αισθήσεων.

6. «Καιρός να μιλήσουμε για αξίες: Όνειρό μας ως πολίτης του αύριο, ο ενεργός πολίτης» - νέο πρόγραμμα (Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και μεγάλων τάξεων Δημοτικού).
Με το πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια α) να διερευνηθούν αρχές και αξίες του σύγχρονου ανθρώπου που οδήγησαν στα σημερινά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα β) να διερευνηθούν οι κυρίαρχες αξίες του χθες και του σήμερα και τα αποτελέσματα της υιοθέτησής τους γ) να αναδειχθούν αξίες, στάσεις και συμπεριφορές που πρέπει να διαθέτει ο αυριανός ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ που θα αγωνίζεται με στόχο την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα για έναν καλύτερο κόσμο.

7. «Κουκούλι άνοιξε!» (για το Νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις Δημοτικού)
Η περιοχή της Αγιάς συνδέεται με το μετάξι, καθότι σε παλιότερες εποχές (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του `60) ήταν αναπτυγμένη στην περιοχή η σηροτροφία, αλλά και γενικότερα το εμπόριο βαμβακομέταξων υφασμάτων.
Το πρόγραμμα αναφέρεται σ` αυτή τη σύνδεση της περιοχής με το μετάξι. Με παραμυθική και παιχνιώδη μορφή ξεδιπλώνονται ιστορικά στοιχεία και προσεγγίζεται το περιβάλλον εν γένει. Οι μεταμορφώσεις του μεταξοσκώληκα δίνουν την αφορμή για παιχνίδια και παραμύθια με την έννοια της «μεταμόρφωσης».
Εφαρμόζεται στην Αγιά και το Μεταξοχώρι (Παραδοσιακός Οικισμός).

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν δύο φάσεις: α) τη φάση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στους χώρους του Κ.Π.Ε. & β) την Εργασία Πεδίου (ανάλογα με το πρόγραμμα της επιλογής). Τα παιδιά εργάζονται στο πεδίο επιλογής (Αγιά, Μεταξοχώρι, Μεγαλόβρυσο, Μελιβοία κλπ.) σε ομάδες με την εποπτεία του συντονιστή εκπαιδευτικού/μέλους του Κ.Π.Ε. και των συνοδών εκπαιδευτικών. Στο τέλος του προγράμματος παρουσιάζονται σε ολομέλεια τα αποτελέσματα των εργασιών των ομάδων.

Παρακαλούμε οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων του Νομού που επιθυμούν, να εντάξουν στον προγραμματισμό τους τη συμμετοχή σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Μαυροβουνίου να καταθέσουν σχετική αίτηση μέσω του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Κατεβάστε την Αίτηση Συμμετοχής σε Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Κισσάβου - Μαυροβουνίου στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://kpe-mavrov.lar.sch.gr/simetoxi_sxoleiou.pdf

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Κέντρου είναι:
ΚΠΕ Κισσάβου - Μαυροβουνίου
Αγιά Λάρισας Τ.Κ. 40003 ΑΓΙΑ
Πληροφορίες: Υπεύθυνη Κέντρου: Ντιβέρη Γιώτα
E-mail: mail@kpe-mavrov.lar.sch.gr kpemavrov@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://kpe-mavrov.lar.sch.gr
τηλ.: 2494022835, 2494022836
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π.Ε. ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Το ΚΠΕ Ελασσόνας, για το σχολικό έτος 2010 - 2011, υποστηρίζει τα παρακάτω προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

1. Όλυμπος, Ιστορία - Οικολογία. (Τριήμερο και Μονοήμερο Πρόγραμμα). Ο Όλυμπος χαρακτηρίζεται ως ο Παρθενώνας της ελληνικής φύσης. Με σπάνια ενδημικά φυτά. Με Αλπικά Τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Με μοναδικά Περιβαλλοντικά Μονοπάτια. Ένα μνημείο της φύσης ιδανικό πεδίο για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Στο πρόγραμμά μας οι μαθητές, μέσα από συνεργατικές και συμμετοχικές μεθόδους, θα γνωρίσουν τα οικοσυστήματα του Ολύμπου, θα προσεγγίσουν το μύθο του και θα ευαισθητοποιηθούν για τους επαπειλούμενους κινδύνους από ανθρωπογενείς επεμβάσεις.

2. Βιολογικά Προϊόντα. (Μονοήμερο Πρόγραμμα). Το πρόγραμμα για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία πραγματοποιείται σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας (βιολογικές καλλιέργειες, χώρους ανάπτυξης βιολογικής κτηνοτροφίας, χώρους τυποποίησης βιολογικών προϊόντων).

3. Υδάτινη Ενέργεια, Νεροτριβές - Νερόμυλοι. (Μονοήμερο Πρόγραμμα). Αυτό το ημερήσιο πρόγραμμα Π.Ε. χρησιμοποιεί ως πεδίο εργασίας και παρατήρησης τον οικισμό του Κεφαλόβρυσου του Δήμου Ελασσόνας. Υλοποιείται με την εργασία των μαθητών στους χώρους του Κ.Π.Ε., καθώς και στο πεδίο με περιήγηση και γνωριμία με τη λίμνη και τις νεροτριβές-δριστέλλες και το νερόμυλο του χωριού. Πέρα από τα ειδικότερα θέματα που αφορούν τη λίμνη και τις νεροτριβές-δριστέλλες και το νερόμυλο, όπως λαϊκές δοξασίες, έθιμα, τοπική ιστορία κ.ά., οι μαθητές μελετούν γενικά θέματα για το νερό, καθώς και ειδικά θέματα για τις χρήσεις του, τους τρόπους και τις κατασκευές διαχείρισης του, τα προβλήματα σχετικά με τη ρύπανση και τη μόλυνση των νερών, καθώς και τη μείωση των νερών στη Θεσσαλία.

4. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. (Διήμερο και Μονοήμερο Πρόγραμμα). Η αναγνώριση των αειφόρων πρακτικών, που χαρακτηρίζουν τις Παραδοσιακές Μορφές της Αρχιτεκτονικής των οικισμών και των κτιρίων στην Επαρχία Ελασσόνας, αποτελεί την επιδίωξη του προγράμματος «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική». Μέσα από δραστηριότητες έρευνας και καταγραφής (επισκέψεις και φωτογραφήσεις) του στοιχείων της Λαϊκής Αρχιτεκτονικής (κατοικίες, αγροτικές κατασκευές, γεφύρια κ.ά.) οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα διερευνούν την απόκριση στο κλίμα των παραδοσιακών σπιτιών και οικισμών, τη φύση των υλικών, την τεχνοτροπία και την αισθητική που χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

5. Πόλη και Ενέργεια. (Μονοήμερο Πρόγραμμα). Η ενέργεια, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης των φυσικών πόρων, προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, συνδέεται με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα (κλιματική αλλαγή, τρύπα του όζοντος, ατμοσφαιρική ρύπανση). Η Πόλη συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού, αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας και συγχρόνως την κύρια πηγή περιβαλλοντικής ρύπανσης.Μέσα από το πρόγραμμα μας επιδιώκεται η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση των μαθητών για θέματα ενεργειακής διαχείρισης των πόλεων.
Τα αναφερόμενα προγράμματα απευθύνονται και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης Α/θμια και Β/θμια.

Το σχολείο σας μπορεί να συμμετέχει στα προγράμματα του Κέντρου ύστερα από σχετική υποβολή αίτησης στον Υπεύθυνο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Α/θμια ή Β/θμια) που υπάγεστε.
Κατεβάστε την Αίτηση Συμμετοχής σε Πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://thess.pde.sch.gr/kpe/file_library/Aitisi_Symmetoxis.doc


Τα στοιχεία επικοινωνίας του Κέντρου είναι:
Κ.Π.Ε. Ελασσόνας
Βλαχοδήμου 1, 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Πληροφορίες: Υπεύθυνος Κέντρου: Αναγνωστάκης Σπυρίδων
E-mail: kpe@thess.pde.sch.gr kpe.elassonas@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://thess.pde.sch.gr/kpe
Τηλ.: 24930 29571
FAX: 24930 29570

Δεν υπάρχουν σχόλια: