Συνολικές προβολές σελίδας

2011: Παγκόσμιο έτος για τα δάση


Το 2011 έχει κηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών Διεθνές Έτος Δασών, με σκοπό τη στήριξη της προσπάθειας για προώθηση της αειφόρου διαχείρισης αλλά και την προσπάθεια για διατήρηση και ανάπτυξη των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αφορμή το διεθνές έτος δασών, προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθεί αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα δάση πάνω στον πλανήτη, αλλά και οι άνθρωποι που βασίζονται σ’ αυτά.

Ας μην ξεχνάμε ότι το δάσος προσφέρει ασφάλεια και τροφή σε χιλιάδες ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και πολύτιμα προϊόντα, όπως η ξυλεία, συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής. Αποτελεί επίσης μια από τις βασικότερες πηγές παραγωγής οξυγόνου και βοηθά στο να αποτραπούν φαινόμενα διάβρωσης του εδάφους και πλημμύρες, αφού συγκρατεί τα νερά της βροχής, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού συμβάλλει στη διατήρηση του κλίματος, περιορίζοντας κυρίως τις ακραίες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη:

Τα δάση καλύπτουν το 31% της συνολικής χερσαίας έκτασης του πλανήτη.
Τα δάση φιλοξενούν περίπου 300 εκ. ανθρώπους παγκοσμίως.
Τα πρωτεύοντα δάση υπολογίζονται σε 36% της συνολικής παγκόσμιας δασικής έκτασης.
Περισσότερο από 1,6 δισ. ανθρώπων βασίζονται στα δάση για να επιβιώσουν.
Τα δάση αποτελούν βιότοπο για το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας.
Το κέρδος από δασικά προϊόντα εκτιμήθηκε στα 327 δισ. για το 2004.
Με αφορμή το διεθνές έτος για τα δάση, το WWF Ελλάς κάνει μία παρουσίαση για τα δάση η οποία εστιάζει κυρίως στα οφέλη που μας παρέχουν, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δάση μας τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα Π.Ε. αυτό απευθύνεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και αποτελεί μέρος του προγράμματος «Το μέλλον των δασών».

Το εκπαιδευτικό υλικό για τα δάση θα το βρείτε στη σελίδα της WWF Ελλάς: http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=115&Itemid=133 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: