Συνολικές προβολές σελίδας

Εξαφάνιση του κόκκινου Ελαφιού στην Ελλάδα


Στο χείλος του αφανισμού βρίσκεται ο τελευταίος φυσικός πληθυσμός ελαφιών στην Ελλάδα, ο οποίος στη Ροδόπη, αριθμεί πλέον μόλις 20 – 30 άτομα, λόγω της δράσης λαθροθήρων.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και WWF Ελλάς, στις 7/01/2011, δύο σκοτωμένα ελάφια βρέθηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο κινούταν στην Εθνική οδό Δράμας-Ξάνθης, μετά από έλεγχο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου Δράμας. Τα ζώα βρέθηκαν μάλιστα μέσα σε σακούλες, τεμαχισμένα, ενώ ο ίδιος ο οδηγός παραδέχτηκε πως επρόκειτο για ελάφια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Δράμας, το οποίο και κατέθεσε μήνυση εναντίον του δράστη.

Το ελάφι, το οποίο κάποτε ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρίσκεται πλέον στην κατηγορία των "Κρισίμως Κινδυνευόντων" ζώων της χώρας. Λεπτομέρειες εδώ: http://www.wwf.gr/images/pdfs/mammals.pdf

Το κυνήγι ελαφιού απαγορεύεται σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα και ο ούτως ή άλλως πολύ μικρός πληθυσμός του στη Ροδόπη απειλείται σημαντικά από τέτοιου είδους ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως στη Ροδόπη έχουν ιδρυθεί 5 καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία και απαγορεύεται συνολικά το κυνήγι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά, αφού και στο παρελθόν και ειδικότερα στην Πάρνηθα, όπου ο πληθυσμός ελαφιού είναι μεγαλύτερος, λαθροθήρες σκοτώνουν ελάφια, με σκοπό να διοχετεύσουν το κρέας τους στο εμπόριο.
Το άλλοτε διαδεδομένο στη χώρα μας κόκκινο ελάφι, βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της άμεσης εξαφάνισης, με το παράνομο κυνήγι να αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την επιβίωσή του.

Για την αντιμετώπιση και πρόληψη αντίστοιχων περιστατικών, WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα βουνά της Ροδόπης, η αποτελεσματικότητα των οποίων πλήττεται καίρια από τη μείωση των οργανικών θέσεων δασοφυλάκων, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία των ελληνικών δασών και των ειδών. Τέλος, για την αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση του πληθυσμού απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, εξειδικεύοντας για τη Ροδόπη το εθνικό σχέδιο δράσης για την Ελλάδα (με δυνατότητα εφαρμογής του και σε διασυνοριακό επίπεδο) και αξιολογώντας τη δυνατότητα επέκτασης των πληθυσμών των κόκκινων ελαφιών στα όρια της προηγούμενής τους κατανομής.

Για περισσότερες πληροφορίες για το κόκκινο ελάφι δείτε το "Σχέδιο Δράσης για την Προστασία του Κόκκινου Ελαφιού στην Ελλάδα", όπως αυτό παρουσιάστηκε από το WWF Ελλάς, τον Δεκέμβριο του 2009. Λεπτομέρειες εδώ:
http://www.wwf.gr/images/pdfs/deer_actionplan.pdf
Πηγή WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: