Συνολικές προβολές σελίδας

Γυμνάσιο Λιβαδίου: «Βότανα , ένας ανεκτίμητος θησαυρός δίπλα μας»

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ζέτα Χριστίνα, Δέσποινα Κρομμύδα
Βότανα είναι τα φυτά εκείνα που τους αποδίδονται θεραπευτικές- ευεργετικές ιδιότητες. Ο νους μας στις εξοχές, τα δάση και τα βουνά, δεν βρίσκονται όμως πάντα μακριά μας. Άλλα φύονται μόνα τους σε άγονα και ακαλλιέργητα εδάφη ή καλλιεργημένα λιβάδια ανάμεσα σε σπαρτά, στις άκρες των δρόμων δίπλα σε ρυάκια και λίμνες ή σε απόκρημνα και ορεινά μέρη. Πολλά ανθούν σε γλάστρες, στην αυλή ή ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Η καλέντουλα που στολίζει κήπους και μπαλκόνια, το δεντρολίβανο και το θυμάρι που νοστιμίζουν το φαγητό, το χαμομήλι στην άκρη του δρόμου… τόσο γνωστά και συγχρόνως τόσο άγνωστα!
Από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα, τα βότανα έχουν παίξει και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς βρίσκεται καλά κρυμμένο σ’ αυτά. Από την αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους και για τη διατροφική αξία τους. Σύμφωνα με το μύθο το βουνό Όλυμπος, όπου κατοικούσαν οι ελληνικοί θεοί ήταν καλυμμένο από λουλούδια και βότανα, που βρίσκονταν εκεί για εξυπηρέτηση των θεών, αλλά και των θνητών.
Οι μύθοι, οι θρύλοι, η παράδοση και η ιατρική αντικατοπτρίζουν αυτές τις γνώσεις. Η χρησιμοποίηση των βοτάνων με απλούς και πρακτικούς τρόπους μπορεί να σημάνει την επιστροφή μας σε μια σχέση όπου εκτιμούμε τα «δώρα» της μάνας γης. Γνωρίζοντας τα βότανα, φυτεύοντας τα και χρησιμοποιώντας τα για να φτιάξουμε εκχυλίσματα και απλά αφεψήματα για να φανερωθούν οι ιδιότητές τους, φέρνουμε στο σπίτι μας μια γνώση που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουμε τα βότανα με όλες μας τις αισθήσεις, να ανακαλύψουμε τις ανεκτίμητες ιδιότητες τους και έτσι να υιοθετήσουμε σωστές στάσεις και συμπεριφορές στη διατροφή μας και γενικά στη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον.
Οι μαθητές της ομάδας, συγκέντρωσαν πληροφορίες για τα βότανα που φυτρώνουν στην περιοχή καθώς και τις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή.
Για να ομορφύνουν τις γλάστρες που θα υποδεχόντουσαν τα βότανά τους, τα παιδιά τις βάψανε με όμορφα χρώματα, εξαντλώντας τη φαντασία και την όρεξή τους.



Αφού παρατηρήσαμε, μυρίσαμε, συζητήσαμε και θαυμάσαμε τον πλούτο της γης μας, τα παιδιά φύτεψαν διάφορα φυτά στις γλάστρες τους( ρίγανη, δενδρολίβανο, βασιλικό, θυμάρι, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα, κ.α.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας δουλέψαμε και συνεργαστήκαμε με χαρά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεταξύ μας μια πολύ ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα. Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον, κοινωνικοποιήθηκαν και ένιωσαν ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: