Συνολικές προβολές σελίδας

8ο Γυμνάσιο Λάρισας: "Αν οι πέτρες μιλούσαν" & "Πέτρα – Ήχος – Φως"



Συντονίστριες Καθηγήτριες: Καμπούρα Ελένη, Μέκρα Βασιλική.

Παιδαγωγική Ομάδα: Πέτσας Βασίλειος, Καλέση Ουρανία, Παναγιώτου Αλεξάνδρα, Ζαπίτη Σοφία.


Παράδοση δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση, ούτε αποσυνδέεται από την πρόοδο, αλλά εξελίσσεται, βιώνοντας τις τρεις διαστάσεις του χρόνου ( παρόν-παρελθόν-μέλλον ) και συνδέεται με την έννοια της συνέχειας των στοιχείων εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν. Επομένως με την παράδοση κρατούμε αυτό που έχουμε και προσθέτουμε αυτό που δημιουργούμε .




Είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους. Με την παράδοση χάσμα δεν υπάρχει. Η γενιά μας συνδέεται με τις προηγούμενες αλλά και με εκείνες που θα έρθουν. Συνάμα αποτελεί και προϋπόθεση για την ύπαρξη του πολιτισμού. Γιατί ποτέ ο πολιτισμός μιας γενιάς δεν δημιουργείται από το μηδέν. Ριζώνεται στον πολιτισμό των γενιών που πέρασαν.



Οι πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος, που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα, που διαμόρφωσαν τα διακριτικά στοιχεία του ελληνικού λαού αποτελούν την ελληνική παράδοση. Οι αξίες αυτές εξακολουθούν και σήμερα να αρδεύουν τον πολιτιστικό μας χώρο και να προσθέτουν στο παρόν στοιχεία από τις εθνικές μας ρίζες.

Οι διαχρονικές αυτές αξίες αποτελούσαν πάντοτε τις «κατευθυντήριες γραμμές» για την πορεία τόσο των ατόμων όσο και ολόκληρων κοινωνιών. Ακόμη, και στις πιο πρωτόγονες κοινωνίες και πολιτισμούς ο άνθρωπος ήταν ψυχικά δεμένος με τη γη στην οποία ζούσε και αναζητούσε συνεχώς τρόπους για να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες διαβίωσης που θα του εξασφάλιζαν αρμονική σχέση με τις δυνάμεις της φύσης.




Επεκτείνοντας το συλλογισμό μας θα λέγαμε ότι ένα από τα κυριότερα στοιχεία της ζωής του ανθρώπου είναι η πέτρα. Η πέτρα ήταν ανέκαθεν ένα απαράμιλλο στοιχείο της καθημερινής πραγματικότητας του ατόμου από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Ανά τους αιώνες η πέτρα χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό και αναμφισβήτητα η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς είναι σύμβολο σταθερότητας, αίγλης και ασύγκριτης ομορφιάς.


Επιπλέον, είναι συνδεδεμένη με την ιστορία πολλών πολιτισμών αρχαιοτάτων χρόνων. Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της πέτρας είναι οι διαχρονικές αξίες που πηγάζουν μέσα από αυτήν.

Αξίες όπως ο αμοιβαίος σεβασμός, το ήθος , η αυτοπειθαρχία , η λιτότητα, η ευπρέπεια , η αρμονία, το μέτρο, η εργατικότητα, η ομορφιά, η αυτοσυγκράτηση, η υπομονή, η ειλικρίνεια, η τιμιότητα και χίλιες άλλες πανανθρώπινες αξίες που προέρχονται από την πέτρα μέσα τα βάθη των αιώνων.




Με δεδομένα όλα τα παραπάνω δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα με τίτλο "Αν οι πέτρες μιλούσαν" και & "Πέτρες –Ήχος- Φως ". Το πρόγραμμά μας έχει ως κύριο σκοπό την ευαισθητοποίηση μας σε θέματα που σχετίζονται με την παράδοση, την πέτρα και τις αξίες που αυτές προβάλουν.

Μέσα από την συλλογική δράση όλων μας ενημερωθήκαμε για την προσφορά της πέτρας τόσο στην κοινωνία όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο και έτσι πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε μέρη όπου η αξία της πέτρας είναι μοναδική στο πέρασμα των αιώνων.

Ελπίζουμε ότι με την ατομική και συλλογική προσπάθεια θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές όσα δημιούργησαν οι πρόγονοι μας. Οι παραδοσιακές αξίες είναι ριζωμένες στους πολιτισμούς, στις κουλτούρες, στις παραδόσεις και στις θρησκείες του ανθρώπου.


Γι΄ αυτό το λόγο δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε τις αξίες και τις παραδόσεις του λαού μας. Επιβάλλεται η διατήρηση της παράδοσης και των διαχρονικών αξιών τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο αγωγό στην προσπάθεια του ανθρώπου να εξέλθει από τις αδυναμίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: