Συνολικές προβολές σελίδας

1ο ΕΠΑ.Λ. Ελασσόνας: Προϊόντα Βιολογικής Καλλιέργειας


Υπεύθυνη Προγράμματος: Χατζηλέλεκα Κωνσταντίνα


Μέλος παιδαγωγικής ομάδας: Σταθάκη Φωτεινή


ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ



Η επιλογή του θέματος έγινε ύστερα από συζήτηση με τα τους μαθητές της ομάδας ζούμε σε μια αγροτική περιοχής. Έτσι αποφασίσαμε ότι θα μας ενδιέφερε να μάθουμε περισσότερα γύρω από αυτόν το τομέα. Άλλωστε η γεωργία αποτελεί καθημερινότητα για τα παιδιά και θα τους ενδιέφερε να μάθουν περισσότερα για ν μπορέσουν αργότερα να ασχοληθούν και επαγγελματικά με τη βιολογική καλλιέργεια.



ΣΤΟΧΟΙ


Να γνωρίσουν τα παιδιά τι είναι βιολογική καλλιέργεια .
Τι είναι α βιολογικά προϊόντα και τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας .


Να γνωρίσουν τα παιδιά τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας της γης.
Να ερευνήσουν και να κατανοήσουν το σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας της γης, τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτόν καθώς και τα αποτελέσματα του.


Να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στον παραδοσιακό και το σύγχρονο τρόπο γεωργίας.


Να προβληματιστούν γύρω από τα υπέρ και τα κατά των παραπάνω.


Να διαμορφώσουν θετικές στάσεις αξίες και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον.


Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συμβατά.



Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος κάναμε πολλές επισκέψεις με τα παιδιά για να μπορέσουν μόνα τους να δώσουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.



Επισκεφτήκαμε λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων που γίνεται στην περιοχή μας .



Πήγαμε στον ομαδικό αμπελώνα που είναι 3 χιλιάδες στρέμματα και βρίσκεται στην περιοχή μας, μιλήσαμε με καπνοπαραγωγούς που είναι βασική καλλιέργεια στην επαρχία της Ελασσόνας.



Επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Ελασσόνας όπου μας μίλησαν και μας ενημέρωσαν για προϊόντα της περιοχή που παρόλο που ζούμε σ αυτή δεν γνωρίζαμε και ήταν πρόθυμη σε οτιδήποτε θέλαμε να μας βοηθήσουν.



Επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Άμφισσας με μεγάλη χαρά μας δέχτηκαν και μας ξενάγησαν στην περιοχή τους.



Το ΚΠΕ Φιλιατών στην Ηγουμενίτσα μας ξενάγησαν σε παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής τους.



Αφού τα παιδιά είδαν και άκουσαν αναζήτησαν στο internet όλα αυτά που ενδιέφεραν να μάθουν και να ξέρουν έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα και απάντησαν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Άρα:



ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ είναι μια μέθοδος καλλιέργειας ή οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, των φυτών.



Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε εναλλαγή φυτών για συγκομιδή, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα όπως η (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος.



Η βιολογική προϊόντων στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες. Τα παιδιά είδαν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς πιο υγιεινά, καθώς δεν αναπτύχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή, όπως ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα αντιβιοτικά κ.ά. όπως είναι τα συμβατά. Είναι ασφαλή για την υγεία μας μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που πιθανώς μπορεί να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας ιδίως στα ίδια τα παιδιά. Έχουν ανώτερη διατροφική αξία και είναι φυσικά πιο γευστικά και μυρωδάτα και καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον.Το κόστος είναι βέβαια μεγαλύτερο λογο της παραγωγής που είναι μικρότερη.



ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


Η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητη, μέσα από το νόμο για τη χρήση του όρου «βιολογικό». Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία ονομάζονται «Πιστοποιητικοί Οργανισμοί» και υπόκεινται στο Υπουργείο Γεωργίας, έναντι αμοιβής.



ΜΕΛΛΟΝ


Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Ειδικά στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια πολύ απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί επίσης μια σημαντική αύξηση αύξηση βιολογικής καλλιέργειας. Έχει καθιερωθεί σε μερικές πόλεις ο θεσμός της «Λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων» παράλληλα με τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές.



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ


1 ΜΑΤΖΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


2 ΜΑΡΚΟΥ ΝΙΝΟ


3 ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


4 ΜΟΥΡΑΪ ΛΟΡΕΝΤΣ


5 ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ ΖΩΪΤΣΑ


6 ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


7 ΜΠΟΥΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


8 ΜΥΡΤΙΕ ΕΜΙΛΙΑΝΟ


9 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


10 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


11 ΠΑΡΛΑΝΤΖΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ


12 ΠΑΣΧΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


13 ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ


14 ΣΙΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


15 ΣΙΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ


16 ΣΤΟΪΚΟ ΣΥΛΒΙΑ


17 ΤΑΝΤΑΛΙΔΟΥ ΙΕΡΟΘΕΑ


18 ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ


19 ΤΣΙΑΝΤΕ ΚΥΡΙΑΚΗ


20 ΤΣΙΑΝΤΟΥΛΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ


21 ΧΑΪΔΑΛΗ ΑΝΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: