Συνολικές προβολές σελίδας

Γενικό Λύκειο Πυργετού: "Γερά σπίτια για να μη κουνιόμαστε"

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Γιατράκου Φανή
Παιδαγωγική Ομάδα: Πατσιούρας Άγγελος



Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΙΧΤΕΡ
• Μεγάλος 8+ :Μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζώων και μεγάλες καταστροφές
• Σημαντικός: 7R-7.9r: Σοβαρότατες ζημίες και πέραν των 100 χλμ.
• Ισχυρός:6R-6.9R:Σοβαρές ζημιές εντός 100 τετραγωνικών χλμ.
• Μέτριος:5R-5.9R:Ζημιές συνήθως εντός 10 τετραγωνικών χλμ.
• Ασθενής: 4R-4.9R: Αισθητοί με ελαφρές συνήθως ζημιές γύρω από το επίκεντρο.
• Ασήμαντος:3R-3.9R: Αισθητοί χωρίς ζημιές.
• Μικρός:<3R: Πολλές φορές ανεπαίσθητοι.
7 Ρίχτερ: Ελαφριές ζημιές σε αντισεισμικές κατασκευές. Περιστρέφονται καμινάδες, καπνοδόχοι πύργοι. Τα προκατασκευασμένα μετακινούνται από τα θεμέλια τους. Σπάνε υπόγειες σωληνώσεις, σοβαρές ζημιές σε δεξαμενές.
8 Ρίχτερ: Καταστρέφονται κτίσματα από τοιχοποιία προκατασκευασμένα μαζί με τα θεμέλια και κάποιες καλές ξύλινες κατασκευές. Το νερό τινάζεται ελαφρά, στρέβλωση σιδηροτροχιών. 9 Ρίχτερ:. Λίγες οικοδομές όρθιες. Σιδηροδρομικές γραμμές λυγίζουν , καταστρέφονται γέφυρες υπόγειες σωληνώσεις.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ο σκελετός της οικοδομής μας θα αποτελέσει την πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνας μας απέναντι στα θηρία της φύσης (σεισμός,φωτιά,τυφώνας) καθώς ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενές περιοχές του πλανήτη αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Ο πολιτικός μηχανικός εξετάζει το έδαφος αν είναι αμμώδες, πετρώδες,σαθρό με αστάθεια για να γίνει σταθερή η οικοδομή. Αν στα 3 μέτρα βρούμε νερό δε γίνεται η οικοδομή. Το νερό πρέπει να το βρούμε πιο βαθιά για να χτίσουμε. Στις γέφυρες τα θεμέλια σκάβονται βαθιά για να βρουν στέρεο έδαφος και μετά γίνονται τσιμεντοενέσεις.
Αν δίπλα υπάρχει λίμνη, πισίνα χρειάζεται στεγανοποίηση των θεμελίων είναι ανάλογο με το έδαφος. Δεν πρέπει να γίνονται σε ραδιενεργό έδαφος ή σε χημικά απόβλητα για να μην έχει επιβλαβή στοιχεία το σκυρόδεμα. Το νερό πρέπει να έχει περάσει από χημική ανάλυση για να γίνει συμπαγές το σκυρόδεμα.(απαγορεύεται νερό θάλασσας). Όσο πιο ψηλό θέλουμε να το φτιάξουμε οι μελέτες σταθερότητας πρέπει να είναι προσεκτικές. Τα θεμέλια θα πρέπει να είναι πιο βαριά για να αντέξουν την οικοδομή.
Υπάρχουν τρεις τύποι θεμελίων: 1. πέδιλα σε όλες τις κολόνες συνδεδεμένα μεταξύ τους με τις ελάχιστες απαραίτητες δοκούς σύνδεσης. 2. πεδιλοδοκοί που συνδέουν μεταξύ τους όλες τις κολόνες και 3. γενική κοιτόστρωση (ή raider). Ήδη από τη φάση του σχεδιασμού θα πρέπει να έχετε μιλήσει με το μηχανικό σας για την επιθυμητή μέθοδο θεμελίωσης. Να θυμάστε ότι αυτό που φαίνεται σαν ακριβότερο μπορεί να μην είναι.
Η μελέτη του συνολικού κτιρίου θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντέχουν τα δοκάρια και οι κολόνες. Αν στη μέση πολυόροφου κτιρίου υπάρχει εστιατόριο ή αίθουσα συνεδριάσεων θα πρέπει να υπάρχουν κολόνες για μεγαλύτερη αντίσταση κίνησης του κτιρίου και σταθερότητα. Αν πάλι στην ταράτσα υπάρχουν δεξαμενές νερού ή πισίνα πρέπει να είναι η οικοδομή ενισχυμένη γιατί ασκούνται ισχυρότερες δυνάμεις. Απαγορεύεται ρητά η προσθήκη νερού στο μείγμα γιατί αδυνατίζει το σκυρόδεμα. Συμφέρει όμως τον εργολάβο γιατί αυξάνεται η εργασιμότητα του σκυροδέματος και όχι ο χειριστής του μηχανήματος δεν κουράζει το μηχάνημα του (δεν του προκαλεί ζημιά).
Ο οπλισμός πρέπει να έχει δηλαδή πιο πολύ σίδηρο. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός πρέπει να τηρείται Οι διαστάσεις στηλών και δομικών πρέπει σε ψηλά κτίρια να είναι σωστές [κολόνες κάθετα δοκάρια οριζόντια] και να είναι ενισχυμένος ο οπλισμός και το Οι αποστάσεις των δοκαριών πρέπει να είναι κοντινές για να μην λυγίζει/σπάει το οριζόντιο δοκάρι που τα ενώνει. Πιο εύκολο είναι το απλό κτίριο .Πιο δύσκολο είναι το κτίριο με τα πολλά επίπεδα ως προς τον υπολογισμό του κέντρου βάρους και ενίσχυσης του. Το ένα κτίριο δίπλα στο άλλο πρέπει να έχει μια απόσταση ή κάποιο μονωτικό υλικό [φενιζόλ] για να μην επηρεάζεται το ένα από το άλλο σε περίπτωση μετακίνησης [λόγω σεισμού].Ακόμη και μέσα στο κτίριο πρέπει να είναι σωστές οι γωνίες σύνδεσης. Έργο λοιπόν του μηχανικού είναι να επιβλέπει όχι μόνο να σχεδιάζει τα υλικά που μπαίνουν...αν είναι καλά και αν μπαίνουν σωστά...
H κατασκευή σπιτιού από μεταλλικό σκελετό αυξάνει πολλαπλάσια την αντοχή του σε σεισμούς. Η διάρκεια ζωής μεταλλικού κτιρίου είναι άνω των τριακοσίων ετών!!!
Το λευκαδίτικο δομικό σύστημα μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι χαρακτηριστικό δείγμα αντιπροσωπευτικής αντισεισμικής κατασκευής. Ολόκληροι κορμοί αγριόδεντρων αλείφονται με πίσσα και κατράμι και τοποθετούνται σε όλο το μήκος και πλάτος της οικοδομής. Οι κορμοί σκεπάζονται με μίγμα τριών διαφορετικών υλικών (ψιλή άμμο, πελεκητές πέτρες και σκόνη πορσελάνης), αφού πρώτα τοποθετούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα στη λάσπη της λιμνοθάλασσας, Σε περίπτωση σεισμού η θεμελίωση κινείται σαν ενιαίο σύνολο (ελάχιστη η πιθανότητα να ραγίσει ή να καταρρεύσει). Λίθινοι τοίχοι, με ξύλινα δοκάρια ή ανοικοδόμηση και τούβλα, οροφή ξύλινη. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της Ελληνικής αντισεισμικής κατασκευής τους , ήταν η επιστήλωσή του από το έδαφος του ισογείου μέχρι το πρώτο πάτωμα με ένα δεύτερο ξύλινο σύστημα από κολόνες. Η ξύλινη κατασκευή άντεχε σε τραντάγματα και βίαιες ωθήσεις.
Οι κατασκευές με ελαφρύ κράμα σιδήρου παρέχουν μεγάλη αντισεισμική, αντιανεμική ανθεκτικότητα. Το βάρος μιας τέτοιου είδους σιδηροκατασκευής είναι το 1/5 του βάρους μιας συμβατικής κατασκευής με οπλισμένο σκυρόδεμα και τούβλα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δίνει πλαστικότητα στην κατασκευή ώστε να αντέξει σεισμούς μέχρι 9 Ρίχτερ.

Ιαπωνία: Από ξύλο τα σπίτια,κάστρα(με μορφή παγόδας) από τα μεσαιωνικά χρόνια ποικιλία συνδέσμων με το ξύλο. Εύκαμπτες όχι άκαμπτες κατασκευές.. Στα πολυώροφα αποτελεσματική η χρήση του χάλυβα και τσιμεντένιες κολόνες. Ευραγία κτιρίου. Η ταλάντωση απαραίτητη για να μειωθούν οι πιθανότητες συντονισμού Τα θεμέλια:εταιρία δοκίμασε κατασκευή χτισμένη σε ελαστικά πέδιλα που λειτουργούν σαν υδραυλικοί αποσβεστήρες , αμορτισέρ. Μειώνουν 60% τη σεισμική επίδραση στο πάνω μέρος της κατασκευής και ένα υπόγειο μπορεί να δώσει αρκετή σταθερότητα αποτρέποντας το κτίριο να πάρει κλίση. Οι αρχαίοι μηχανικοί και τεχνίτες είχαν αναπτύξει ευφυείς μεθόδους κατανομής των φορτίων και σύνδεσης της κατασκευής με αποτέλεσμα την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.
Με αφορμή τον σεισμό στην Ιαπωνία θα προτείναμε να υπάρχει πάντα σωστός προγραμματισμός όσον αφορά το σπίτι μας και πολλή θετική ενέργεια για να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις της φύσης....

Δεν υπάρχουν σχόλια: