Συνολικές προβολές σελίδας

Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Λάρισας: "Διαχείριση Φυτικών Υπολειμμέτων - Κομποστοποίηση"

Συντονιστής εκπαιδευτικός: Λιάπης Ευθύμιος
Παιδαγωγική Ομάδα: Παρλάντζας Ηλίας


Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

1. Γκανάκας Γεώργιος
2. Γκεμίση Αποστολία
3. Ιμπραΐμι Μάριος
4. Καραΐσκος Μάριος
5. Μούζας Παύλος
6. Μπουγατσιάς Δημήτριος
7. Μπουμπουνάρας Νίκος
8. Νικολάου Γεώργιος
9. Νίκου Μαρία
10. Σκοτινιώτης Γεώργιος
11. Τάσιος Ευάγγελος
12. Τσιονάρα Παρασκευή

Στόχοι του προγράμματος
Α) Γνωστικοί:

 οι μαθητές να ενημερωθούν για τη λίπανση των φυτών και τις βιολογικές καλλιέργειες
 να κατανοήσουν την έννοια της κομποστοποίησης
 να κατασκευάσουν το δικό τους κομποστοποιητή
 να ανακαλύψουν την αξία ορισμένων οικιακών απορριμμάτων
 να διαχωρίζουν τα υλικά που κομποστοποιούνται από τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα
 να παράγουν οργανικό λίπασμα από φυτικά υπολείμματα
 να εφαρμόσουν το οργανικό λίπασμα σε δικά τους φυτά
 να διδαχθούν την έννοια της συνεργασίας βιωματικά.
Β) Συναισθηματικοί:
 οι μαθητές να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεικόνας
 να αποκτήσουν ενδιαφέρον για τη μάθηση
 να μάθουν κανόνες και μεθόδους εργασίας κοινής αποδοχής, ώστε να συνεργάζονται σε ομάδες και να επικοινωνούν μεταξύ τους με κοινούς στόχους και σκοπούς
 να έρθουν σε άμεση επαφή με φυσικά υλικά και να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές ως προς το περιβάλλον
Γ) Ψυχοκινητικοί
 οι μαθητές να αναπτύξουν τη αδρή και λεπτή κινητικότητά τους
 να προσανατολίζονται στο χώρο και να εκτελούν εντολές
να συνειδητοποιήσουν ότι όλα τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα



Υλοποίηση του προγράμματος
Αρχικά έγινε διαγνωστική αξιολόγηση των μαθητών και συγκροτήθηκαν δύο ομάδες εργασίας. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών οι μαθητές συγκέντρωσαν πληροφορίες – στοιχεία (κυρίως από το διαδίκτυο και διάφορα έντυπα). Έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την αποδόμηση των οργανικών υλικών, την ανακύκλωση τους και την επαναχρησιμοποίηση τους ως λίπασμα σε φυτά. Στα δύο τμήματα που συμμετείχαν έγινε προβολή video με θέμα την κομποστοποίηση.


Οι μαθητές άρχισαν να συγκεντρώνουν πεσμένα φύλλα και κλαδιά από τον αύλειο χώρο. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών δημιουργήθηκε ένας μεταλλικός (πλέγμα δάριγκ) κομποστοποιητής. Τα πρώτα υπολείμματα φυτών τοποθετήθηκαν στον κομποστοποιητή.

Έπειτα από συνεννόηση, κλιμάκιο επιστημόνων – ειδικών στην ανακύκλωση υλικών - του Δήμου Λαρισαίων επισκέφθηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας για την κομποστοποίηση φυτικών υπολειμμάτων και την ανακύκλωση άλλων υλικών (χαρτί, μέταλλο, γυαλί, κτλ).


Ένα μέρος φυτικών υπολειμμάτων οι μαθητές το τοποθέτησαν σε λάκκο μέσα στο έδαφος και το κάλυψαν με χώμα, για να παρακολουθήσουν και αυτόν τον τρόπο αποδόμησης.
Μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο ΚΠΕ Μουζακίου δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Οι μαθητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη της αποδόμησης των οργανικών υλικών, προσθέτανε και άλλα υπολείμματα και έκαναν γυρίσματα μέσα στον κομποστοποιητή. Έκαναν, όπως είχαν μάθει, εναλλαγές ¨πράσινων¨ και ¨καφέ¨ υπολειμμάτων.
Η επίδειξη μέσω υπολογιστή ξύλινων κομποστοποιητών έγινε η αφορμή να κατασκευαστεί και ένας δεύτερος ξύλινος κομποστοποιητής. Αυτός τοποθετήθηκε δίπλα στον πρώτο και άρχισε σιγά σιγά να γεμίζει με τα υπολείμματα των φυτών της αυλής του σχολείου μας.

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη στο φυτώριο του Δήμου Λαρισαίων, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας. Εκεί έγινε ενημέρωση για την παραγωγή φυτών, τη συντήρηση τους αλλά και την κομποστοποίηση φυτικών υπολειμμάτων.
Σε συνεργασία άλλου περιβαλλοντικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητά να ενημερωθούν από βιοκαλλιεργητές σχετικά με τη χρήση φυτικών υπολειμμάτων στη βιολογική γεωργία.
Ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να μπορέσουν οι μαθητές να δουν την πλήρη ωρίμανση των φυτικών υπολειμμάτων, αλλά θα το δουν την επόμενη χρονιά. Εντύπωση προκάλεσε το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των μαθητών μας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ο Γιώργος, μαθητής που βοηθάει τον παππού του στις εργασίες του κήπου μας είπε ότι μίλησε μαζί του και έφτιαξαν ένα λάκκο στον κήπο τους για να ανακυκλώνουν τα φυτικά υπολείμματα.

Τέλος δημιουργήθηκε ένα τρίπτυχο με συνοπτικές πληροφορίες γύρω από την διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων και ένα ηλεκτρονικό φωτογραφικό υλικό με όλες τις δράσεις του προγράμματος.
Καλό θα ήταν την επόμενη σχολική χρονιά να συνεχιστεί το ίδιο πρόγραμμα, έτσι ώστε οι μαθητές να επαναλάβουν κάποιες σημαντικές δράσεις και να παρατηρήσουν την ωφέλεια της κομποστοποίησης στα καλλιεργούμενα φυτά.










Δεν υπάρχουν σχόλια: