Συνολικές προβολές σελίδας

Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Fair Trade Hellas με τίτλο: "Σοκολάτα".

H Fair Trade Hellas είναι μια Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2004 με νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρχισε να προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (Fair Trade), που στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχοι τους είναι η προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα, και επίσης η διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από φτωχές χώρες.
Το 2006 άνοιξε στην Αθήνα το πρώτο μη κερδοσκοπικό κατάστημα με προϊόντα από ολόκληρο τον κόσμο. Από το 2008 είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για το Δίκαιο Εμπόριο WFTO (www.wfto.com).
Η δράση τους, όμως, δεν σταματά μόνο στη διάθεση προϊόντων που δεν έχουν προκύψει από εκμετάλλευση ανθρώπων από άνθρωπο. Οι εργαζόμενοι κι οι εθελοντές της Fair Trade Hellas προωθούν καθημερινά τις αξίες μιας εναλλακτικής και δίκαιης οικονομίας και της υπεύθυνης κατανάλωσης μέσω εκστρατειών ενημέρωσης και προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Tα γραφεία και το μη κερδοσκοπικό κατάστημα και της Fair Trade Hellas βρίσκονται στην οδό Βεΐκου 2, στην Ακρόπολη.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στα πλαίσια του Funded Europe Aid: World in a Shopping Cart/ Ο Κόσμος στο καλάθι μας για τα έτη 2010-2012
Διάρκεια: 90 λεπτά ή 45 λεπτά
Από Νοέμβριο 2011 έως Μάιο 2012 χωρίς κόστος συμμετοχής.

Η Fair Trade Ελλάς φέτος θα ασχοληθεί με το θέμα της υπεύθυνης κατανάλωσης. Το υλικό και οι δραστηριότητες που σας προτείνουν εξετάζουν το θέμα αυτό τόσο από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται κατά τον κύκλο ζωής κάποιων πολύ αγαπημένων μας καταναλωτικών προϊόντων όσο και από την πλευρά των συνεπειών στο περιβάλλον.
Έχουν επιλέξει για τα Σχολεία ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και νόστιμο θέμα, που πιστεύουμε ότι θα κρατήσει και το ενδιαφέρον των παιδιών: τη σοκολάτα! Για την παραγωγή αυτού του τόσο αθώου αγαπημένου μας γλυκού δυστυχώς σε πολλές κακαοφυτείες στην Αφρική εργάζονται ανήλικα παιδιά σε πολύ άσχημες συνθήκες. Παράλληλα, η παραγωγή της οδηγεί στην αποψίλωση πολλών παρθένων δασών. Αλλά για αυτά και για πολλά ακόμη θα σας μιλήσουν από κοντά.
Το δίωρο πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Τι είναι η Fair Trade, τι ξέρετε γι’ αυτήν. Σύντομη παρουσίαση
Δραστηριότητα εικονοϊστορίας
Πώς σχετίζεται η σοκολάτα με τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Συζήτηση: Τι μάθαμε, τι μας έκανε εντύπωση, τι γίνεται στην πραγματικότητα. Παρουσίαση για ιστορία και εμπόριο σοκολάτας.
Βιωματική δραστηριότητα «Κάνε ένα βήμα μπροστά»: Είμαστε κι εμείς μέρος αυτής της ιστορίας; Ποιος είναι ο δικός μας ρόλος; Μπορούμε να μπούμε στη θέση άλλων που επηρεάζονται από αυτό;
Πώς νοιώσαμε, τι σημαίνει αυτό. Ξαναμπαίνουμε στη δική μας θέση. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Debriefing και αξιολόγηση
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος μπορούν να κάνουν και μια πιο σύντομη εκδοχή του (μία διδακτική ώρα), στην οποία δε θα συμπεριλαμβάνεται η δεύτερη δραστηριότητα, που, όμως, είναι πολύ χρήσιμη για να κατανοήσουν βιωματικά τα παιδιά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επίσης, έχουν ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με τίτλο «Μια δίκαιη σοκολατογραφία», που μπορείτε να δουλέψετε εσείς στην τάξη σας. Η δραστηριότητα αυτή δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν έρευνα για τη σοκολάτα αλλά και για κάποια κινήματα της τέχνης, να δουλέψουν σε ομάδες, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να μάθουν για το δίκαιο εμπόριο και την υπεύθυνη κατανάλωση, μέσα από μια καλλιτεχνική και ευχάριστη διαδικασία που θα συντονίσετε εσείς. Η δραστηριότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα τους, μπορούν, όμως, να σας τη στείλουν και σε μορφή pdf μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WORLD IN A SHOPPING CART
Σε συνεργασία με εταίρους από την Τσεχία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, αλλά και τη Κρήτη, η Fair Trade Hellas υλοποιεί ένα πρόγραμμα με θέμα την εκπαίδευση για την ηθική κατανάλωση.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση δασκάλων και καθηγητών. Προβλέπεται υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διοργάνωση μιας διαδραστικής έκθεσης ενημέρωσης για παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Αποτελείται από 6 διαδραστικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε σχολεία, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διάδοση του μηνύματος μέσω των καθηγητών και άλλων ΜΚΟ.
Στόχος του είναι η δημιουργία συνείδησης για την επιρροή που έχουν οι καταναλωτικές μας συνήθειες στους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών και να προτείνει το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο ως εναλλακτική πρόταση.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ: www.fairtrade.gr

Διαδικασία- Συνενόηση για παρακολούθηση προγράμματος
Όσοι Εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Ειρήνη Καρέτα στο volunteers@fairtrade.gr δηλώνοντας διαθεσιμότητα σε μέρες & ώρες καθώς και την τάξη, την ηλικία των μαθητών κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Επίσης, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να κανονίσετε με κάποιον συνάδελφό σας από το ίδιο σχολείο την επίσκεψή μας σε δύο τάξεις μες στην ίδια μέρα για να διευκολύνεται το έργο μας και να έχουν έτσι περισσότερα παιδιά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις βιωματικές δραστηριότητες που σας προτείνονται.
Βρίσκονται, λοιπόν, στη διάθεσή σας για να σας επισκεφτούν με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, μετά από συνεννόηση, ή για να σας στείλουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα στο τηλέφωνο 210-3614070 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση projects@fairtrade.gr .

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ειρήνη Καρέτα
Υπεύθυνη Προγραμμάτων & Συντονίστρια Εθελοντών
Fair Trade Hellas
Βεΐκου 2, Ακρόπολη
117 42 Αθήνα τηλέφωνο: 210 3614070
Ιστοσελίδα: www.fairtrade.gr

Περισσότερα για την "σκοτεινή πλευρά της Σοκολάτας" μπορείτε να βρείτε εδώ: http://historyofgreekfood.wordpress.com/2011/04/11/h-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83/
Για τις Αρχές του Δίκαιου Εμπορίου διαβάστε εδώ: http://www.fairtrade.gr/docs/harta.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: