Συνολικές προβολές σελίδας

1ο ΕΠΑΛ Λάρισας: «Μεσογειακή Διατροφή»

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Ζαρογιάννη – Κολιτσιδοπούλου Μαριάννα  
Παιδαγωγική Ομάδα:  Μήλιου Ιωάννα

Μαθητές - Μέλη της Ομάδας:
1. ΓΚΟΝΤΙΚΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
2. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
3. ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΚΑΨΑΛΗ ΒΑΓΙΑ
5. ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
6. ΣΤΑΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Α΄ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από έρευνες προκύπτει ότι η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για καλή υγεία, βέλτιστη ανάπτυξη του οργανισμού και προστασία από ασθένειες. Πολλές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, έχουν σαν γενεσιουργό αιτία την αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου και κυρίως σχετίζονται με την χαμηλής ποιότητας διατροφή και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Το ανθρώπινο σώμα έχει την δυνατότητα της αυτοθεραπείας, εφόσον ικανοποιούνται οι ανάγκες του για απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα μοντέλο διατροφής που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την ευεργετική συνεισφορά που έχει στη διατήρηση της καλής υγείας και στην επίτευξη της μακροζωίας. Η πρώτη φορά που μελετήθηκε η Μεσογειακή Διατροφή, χρονολογείται στη δεκαετία του ’60, όταν παρατηρήθηκε ότι η συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων σε πληθυσμούς των μεσογειακών χωρών, όπως της Κρήτης, ήταν ιδιαίτερα μικρή. Σήμερα είναι γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα ότι οι πληθυσμοί που ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνους και έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής.
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να γνωρίσουμε τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής και να εκτιμήσουμε τη συμβολή της στη διατήρηση της καλής υγείας και μακροζωϊας.

Β΄ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

2.1 Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;
Η Mεσογειακή Διατροφή βασίζεται περισσότερο σε φυτικά και ελαφρώς επεξεργασμένα προϊόντα και χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι των χωρών που περιστοιχίζονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα της Κρήτης, κάποιων περιοχών της νότιας Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας.
Ο όρος «Mεσογειακή Διατροφή» άρχισε να χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1950, από την έρευνα που διεξήγαγε ο αμερικανός επιστήμονας Ancel Keys, τη γνωστή με το όνομα «Μελέτη των επτά χωρών», με στόχο να διερευνήσει το ρόλο και την επίδραση των διατροφικών συνηθειών στα καρδιακά επεισόδια. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσίασε χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακών νοσημάτων, λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, όπως επίσης και μεγάλη μακροβιότητα συγκριτικά με τους πληθυσμούς των χωρών που πήραν μέρος στη μελέτη. Οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Φινλανδία.
Από έρευνες που ακολούθησαν έχει διαπιστωθεί ότι η Διατροφή των Κρητών μπορεί να προσφέρει πρόληψη από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο που τρεφόμαστε. Έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή, καθώς είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου, προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον η Mεσογειακή Διατροφή θεωρείται η πιο ισορροπημένη και πλήρης για την απώλεια βάρους αλλά και για τη διατήρηση του απολεσθέντος.
2.2 Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι:

Τροφές φ υ τ ι κ ή ς προέλευσης, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια.

Ε λ α ι ό λ α δ ο σαν βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ.

Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Κατανάλωση ψ α ρ ι ο ύ και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).

Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα).

Κατανάλωση ζάχαρης (συμπεριλαμβάνεται και η ζάχαρη των γλυκών) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή).

"Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.

Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.

Λογική κατανάλωση κρασιού (1-2 ποτηράκια του κρασιού με τα γεύματα)

Τα βασικά της χαρακτηριστικά απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας .



Η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

2.3 Μαγειρεύουμε Μεσογειακά

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, το δε μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή.
Εμείς ακολουθώντας τις προτροπές των οργανισμών υγείας, υιοθετήσαμε τη Μεσογειακή Διατροφή και Μαγειρεύουμε Μεσογειακά για καλύτερη ποιότητα ζωής και ομορφιάς (προστασία του δέρματος από τα σημάδια του χρόνου) που σε συνδυασμό πάντα με τη σωματική δραστηριότητα. (π.χ. περπάτημα, χορός), αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.
Βάζουμε στο πιάτο μας φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά φτωχά σε θερμίδες αποτελούν ιδανική πηγή τροφής, είτε σαν συστατικά μαγειρέματος, είτε σαν σνακ και επιδόρπιο γεύματος.

Καλό είναι το κύριο γεύμα μας να συνοδεύεται από φρέσκια σαλάτα ή βραστά λαχανικά, ενώ στο κύριο πιάτο μας τουλάχιστον, ένα ή περισσότερα συστατικά του γεύματος να είναι λαχανικά (π.χ. κρέας με λαχανικά, ρύζι με ανάμεικτα λαχανικά, μακαρονάδες με σάλτσες λαχανικών κ.λ.π.). Στα σάντουιτς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πολλά τυριά και αλλαντικά με φρέσκα λαχανικά, ενώ τα τηγανητά λαχανικά να αντικατασταθούν με ψητά ή βραστά (πατάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα). Για σνακ προτιμούμε φρέσκα φρούτα ή φρουτοσαλάτες ή φρεσκοκομμένα στικς λαχανικών.

Φτιάχνουμε υγιεινά γλυκά!
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλές συνταγές για υγιεινά γλυκά, όπως το παστέλι, που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, το γλυκό του κουταλιού, οι τάρτες φρούτων, τα ζελέ με φρούτα και γιαούρτι, τα κέικ με λαχανικά, όπως καρότο, μήλο αντί για ξηρούς καρπούς, σιρόπια και κρέμες, ενώ αντί για λευκό αλεύρι χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής αλέσεως,

Δεν ξεχνάμε τα όσπρια !
Τα όσπρια με τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν στη διατροφή μας, δηλαδή είναι από τις τροφές που θα πρέπει να καταναλώνονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα.

• Αρακάς και ψωμί ή φρυγανιά

• Φακές και ρύζι

• Φασόλια και καλαμπόκι

• Φασόλια και ψωμί

Σκόρδο & κρεμμύδι: Μύρισε… υγεία!


Το κρεμμύδι και το σκόρδο νοστιμίζουν καθημερινά τα γεύματά μας χαρίζοντας όχι μόνο πλούσια γεύση στα φαγητά, αλλά έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η βιολογική δραστηριότητα ορισμένων συστατικών που περιέχουν το κρεμμύδι και το σκόρδο, όταν συνδυαστούν και με άλλα λαχανικά, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ψάρια: τα δώρα της θάλασσας

Τα πολυακόρεστα λίπη των ψαριών, κυρίως τα ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν κατά των θρομβώσεων και της εμφάνισης καρδιοπαθειών, αλλά και στην ανάπτυξη, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στο δέρμα κ.ά.

Καλό είναι λοιπόν να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών σε 2 - 3 φορές την εβδομάδα, εναλλάσσοντας τον τρόπο μαγειρέματός τους, ώστε να έχουμε ποικιλία στην κουζίνα μας. Ιδανικές μορφές μαγειρέματος είναι το ψητό ψάρι, το πλακί, που συνοδεύεται με πολλά λαχανικά και προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο μας, αλλά και η ψαρόσουπα, που είναι ιδιαίτερα εύπεπτη και καταναλώνεται εύκολα και από τα μικρά παιδιά. Καλό είναι να έχουμε ποικιλία ψαριών και να προτιμάμε ό,τι πιο φρέσκο!

Μπαχαρικά: Γεύση και υγεία στο τραπέζι μας

Στη μεσογειακή διατροφή, τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα σχεδόν σε κάθε συνταγή. Η προσθήκη τους στο πιάτο, δίνει σ’ αυτό ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας τη γεύση. Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Πλεονέκτημα της χρήσης τους είναι ο περιορισμός και η αντικατάσταση της κατανάλωσης αλατιού.

Τα μπαχαρικά τα συναντάμε σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή. Τα πιο γνωστά είναι το πιπέρι, η ρίγανη, ο άνηθος, η δάφνη, το γαρίφαλο, ο βασιλικός, ο δυόσμος και η κανέλα.

Μαγειρεύουμε βιολογικά..
Τα βιολογικά προϊόντα (γεωργικά και κτηνοτροφικά), εκτός από τα γεγονός ότι είναι πιο υγιεινά από τα συμβατά, προσδίδουν και ωραία γεύση στα φαγητά. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πάντα εποχής, γιατί παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και είναι ελεύθερα από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερο άρωμα και γεύση. Γενικότερα, τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών, ιχνοστοιχείων, ανόργανων αλάτων και ενζύμων, σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Η χρήση τους στο μαγείρεμα και η κατανάλωσή τους, μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της μεσογειακή διατροφής για υγεία και μακροβιότητα του ανθρώπου.

Μεγαλύτερη απόλαυση στο τραπέζι
Για πιο γευστικά και απολαυστικά πιάτα, οι κύβοι λαχανικών, που προέρχονται από την αποξήρανση αρωματικών και λαχανικών μετά από κατάλληλη επεξεργασία, αναδεικνύουν τη γεύση των επιμέρους συστατικών της κάθε συνταγής. Παράλληλα, εμπλουτίζουν τα μεσογειακά πιάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καλή υγεία και την μακροβιότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι κύβοι λαχανικών είναι κατάλληλοι να καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες, στον σύγχρονο τρόπο ζωής συμβάλλοντας στον γρήγορο, εύκολο αλλά υγιεινό τρόπο παρασκευής υγιεινών γευμάτων!

Ξηροί καρποί:
 Καύσιμο για τον οργανισμό! Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ειδικά από άτομα που ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που διακρίνεται από χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τις προστατευτικές τους ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και για την πιθανή μείωση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας, αφού είναι πλούσιοι σε λίπος. Συγκεκριμένα, είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και αντιοξειδωτικών βιταμινών (π.χ. βιταμίνη Ε).

Χρησιμοποιείτε τους ανάλατους, ως σνακ, αλλά και σε σαλάτες με ανάμεικτα λαχανικά, συνοδεία με ένα ελαφρύ dressing που περιέχει ξηρούς καρπούς (π.χ. Καρύδια, κουκουνάρι, φυστίκια). Ένα ελαφρύ αλλά και μεσογειακό γεύμα είναι το γιαούρτι με μέλι και καρύδια.

Ελαιόλαδο: Πηγή μακροζωϊας
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί σήμερα ένα πολυσυζητημένο διατροφικό μοντέλο που προτείνεται από πολλούς ειδικούς για την διατήρηση της υγείας και την επίτευξη της μακροζωίας. Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.

Διακρίνεται για την αυξημένη περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ παρέχει επαρκή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτή η σύσταση του σε λιπαρά οξέα συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αντίθεση με την κατανάλωση σπορέλαιων. Επιπλέον, είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

O καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο είναι ωμό, χωρίς καμία μαγειρική επεξεργασία. Επειδή όμως αντέχει (δεν διασπάται και δεν δημιουργεί παράγωγες ενώσεις) στις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί και πρέπει να προτιμηθεί και στο τηγάνι (180° C).

Μέλι: Σχέση αγάπης με τη μέλισσα

Το μέλι είναι γλυκαντική ουσία που περιέχει διάφορα σάκχαρα της γλυκόζης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη. Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες κατά του καρκίνου. Η βιταμίνη (Ε) μαζί με άλλες ουσίες, απομακρύνουν από τον οργανισμό τα βλαβερά προϊόντα που προέρχονται είτε από τον ίδιο τον μεταβολισμό είτε από επίδραση εξωγενών παραγόντων, π.χ. το κάπνισμα, οι ακτινοβολίες και διάφορες καρκινογόνες ουσίες .

Κρασιά: πιείτε με παρέα

Η μεσογειακή δίαιτα συνοδεύεται θαυμάσια με κρασί. Ένα-δύο ποτηράκια κρασί, ειδικά κόκκινο κρασί, την ημέρα με το φαγητό προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και κάνει το γέροντα παληκάρι.

2.4 Τα πλεονεκτήματα της Mεσογειακής Διατροφής:
• Χάρη στην ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες. Ένα τρόφιμο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως για παράδειγμα τα χόρτα που μπορούν να γίνουν σαλάτα, γέμιση για πίτα ή συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο.

• Απολαυστική και υγιεινή. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι κ.ά. μας προσφέρουν μια υγιεινή διατροφή που είναι παράλληλα και ιδιαίτερα νόστιμη.

• Ασπίδα για την υγεία μας. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Εκτός όμως από την ευεργετική δράση στην καρδιά, η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την προστασία από τον ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέος εντέρου). Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών (σύνθετοι υδατάνθρακες) έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του μαστό, του ενδομήτριο και του προστάτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε αφθονία, φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση, όσον αφορά στο πεπτικό σύστημα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δράση των συστατικών και τροφών της μεσογειακής διατροφής οφείλεται στο συνδυασμό τους και όχι σε μεμονωμένη κατανάλωση.

• Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (βιταμίνες Α, Ε, και C, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή (όπως ο φαινόλες του κρασιού), τα φαινολικά οξέα (των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου) καταπολεμούν την οξείδωση / γήρανση των κυττάρων. Αυτό είναι και το βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής το οποίο επηρεάζει την μακροβιότητα .

Γ' ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


3.1 Τοπικά Βιολογικά Προϊόντα
Η προτίμηση και η κατανάλωση οικολογικών, τοπικών και εντός εποχής προϊόντων
Συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην ενίσχυση του εισοδήματος των ντόπιων κατοίκων
Στηρίζει τις αγροτικές περιοχές συμβάλλοντας στη συγκράτηση των νέων στην περιοχής τους, αποτρέποντας την μετακίνηση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και τη μετανάστευση
Συμβάλλει στην καλλιέργεια, μεταφορά και κατανάλωση χωρίς μεγάλη σπατάλη καυσίμων και ενέργειας (λεμόνια Αργεντινής)
Βοηθάει στην ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αγοραστή και πωλητή όταν ο πελάτης αγοράζει χύμα προϊόντα από τις λαϊκές αγορές ή κατευθείαν από τους παραγωγούς
Καταργεί τη συσκευασία, μειώνοντας το κόστος των προϊόντων
Προστατεύει το περιβάλλον από τα καυσαέρια και τις συσκευασίες ( η νάυλον συσκευασία ανακυκλώνεται δύσκολα)
Οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων φρέσκων και αρωματικών προϊόντων με μεγάλη θρεπτική αξία από αυτή που διαθέτουν τα προϊόντα εντατικής χημικής καλλιέργειας. Προϊόντα πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, νερό, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή

Δ΄ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΩΙΝΟ


4.1 ΠΡΩΙΝΟ: Το Απαραίτητο Ενεργειακό μας Γεύμα
Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής είναι το πρωινό, το οποίο θεωρείται και το ενεργειακό μας γεύμα. Μετά το νυχτερινό ύπνο τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτει ο οργανισμός μας είναι ελάχιστα και σίγουρα για να λειτουργήσει χρειάζεται «καύσιμα»

Ο λαός μας λέει: «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Μολονότι ξέρουμε την διατροφική αξία του πρωινού γεύματος, δυστυχώς το παραλείπουμε, λόγω βιασύνης και άγχους ή επειδή πιστεύουμε ότι ένα πλούσιο πρωινό θα μας παχύνει ή θα μας φουσκώσει.

«Η κατανάλωση πρωινού είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το σώμα αλλά και για τον εγκέφαλο», δηλώνει ο διαιτολόγος Gail Frank, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης. «Αυτοί που δεν τρώνε Πρωινό συχνά αισθάνονται κουρασμένοι, ανήσυχοι ή ευερέθιστοι.»

Επιστημονικές έρευνες όμως επισημαίνουν ότι η παράληψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, το άτομο χάνει τον έλεγχο όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη πρωινού βοηθάει στην προσπάθεια απώλειας κιλών, αλλά και στη διατήρηση τους. Μερικοί απολαμβάνουν ένα βιαστικό πρωινό, κάποιοι άλλοι ένα γρήγορο πρωινό στη δουλειά, και άλλοι το παραλείπουν τελείως, χάνοντας εντελώς τα οφέλη του.

«Το πρωινό είναι επίσης πολύ σημαντικό για την απώλεια βάρους και τη σωστή διαχείριση του,» επισημάνει ο Frank. «Βοηθά να κατευνάσετε την πείνα σας και να αποτρέψει την κατανάλωση λιχουδιών αργότερα μέσα στην ημέρα. Το πρωινό είναι σημαντικό για να διαχειριστείτε το βάρος σας και ενδεχομένως να χάσετε βάρος με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας .»

Αν σας ενδιαφέρει να έχετε καλύτερη απόδοση στη εργασία ή στο σχολειό σας, το πρωινό θα σας βοηθήσει να ''ξυπνήσετε''. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό είναι πιο δραστήριοι και τα καταφέρνουν καλύτερα σε τεστ ή στην εργασία τους, από εκείνους που παραλείπουν να καταναλώνουν πρωινό.

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που παίρνουμε ύστερα από πολύωρη νηστεία. Η ετυμολογία του αγγλικού όρου breakfast, είναι break fast (διάλειμμα από τη νηστεία). Πρόκειται για εκείνο το γεύμα που διακόπτει τη νηστεία της νύχτας δηλαδή την βραδινή περίοδο που δεν λαμβάνουμε τροφή.

Προσπαθήστε να ξεκινάτε πάντα την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό και προτιμήστε να τρώτε πολλά και ελαφρά γεύματα. Με την αύξηση του αριθμού των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας λαμβάνονται όλες οι θερμίδες και η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός, κάτι που βοηθάει στην παραγωγή της ινσουλίνης και στη διατήρηση της χοληστερόλης σε σταθερά επίπεδα.

Από λαό σε λαό τα πρωινά ποικίλουν ανάλογα με την γεωγραφική θέση, τα έθιμα και τις παραδόσεις των λαών. Υπάρχουν πολλοί τύποι πρωινού π.χ. το ευρωπαϊκό πρωινό, το αγγλοσαξωνικό, το american breakfast, τo βιεννέζικο πρωινό, και το μεσογειακό πρωινό. Βέβαια επιλέγουμε το μεσογειακό πρωινό, που είναι το πιο υγιεινό αποφεύγοντας τα ξενόφερτα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. (αυγά με μπέικον ,κρουασάν, τηγανίτες με βούτυρο μπισκότα, γλυκά, λουκάνικα κτλ).

Οπουδήποτε και αν τρώτε, στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο σχολείο, είναι σημαντικό να ξεκινάτε υγιεινά τη μέρα σας κάθε μέρα. Προγραμματιστείτε και βρείτε εύκολους, υγιεινούς και νόστιμους τρόπους για να αντιμετωπίσετε το χρόνο και να προσλάβετε τα τόσο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του πρωινού που τόσο εσείς όσο και ολόκληρη η οικογένεια σας χρειάζεται. Εντάξτε το πρωινό στην καθημερινή σας ρουτίνα

Παρακάτω είναι ορισμένες απλές και καλές ιδέες για υγιεινό πρωινό:

 Ολικής αλέσεως δημητριακά που είναι έτοιμα για κατανάλωση μαζί με κομμάτια από φρούτα και ένα φλιτζάνι γιαούρτι.

 Ολικής αλέσεως βάφλες ή τοστ που αλείφεται με φυστικοβούτυρο μαζί με φρούτα ή ανθότυρο.

 Πίτα ολικής αλέσεως με γέμιση από φέτες βρασμένου αυγού.

 Ζεστά δημητριακά με κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι ή γαρύφαλλα.

 Φυστικοβούτυρο σε ένα ψωμάκι μαζί με φρέσκα φρούτα (μπανάνα ή μήλο) και γάλα με λίγα λιπαρά.

 Ομελέτα λαχανικών με τοστ ολικής αλέσεως και χυμό πορτοκαλιού.

 Άπαχο ζαμπόν σε φρυγανισμένο τοστ και χυμό χωρίς ζάχαρη
4.2 Διατροφή και Σχολική Απόδοση
Η έλλειψη χρόνου στις μέρες μας οδηγεί στη λήψη μη ισορροπημένου διαιτολογίου. Θύμα αυτού του τρόπου ζωής είναι και οι μαθητές που δυστυχώς παραλείπουν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, το πρωινό
Οι διατροφικές συνήθειες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση των μαθητών
Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, ενώ τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια σε Ευρώπη και σε Αμερική.
Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, κι αυτό επειδή τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσουμε την απόδοση μας στο σχολείο είναι η λήψη ενός πλούσιου πρωινού.
Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας
Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό έχουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Το σωστό πρωινό οδηγεί το παιδί στην «επιτυχία».
Τα παιδιά που τρώνε πλούσιο και θρεπτικό πρωινό έχουν γενικότερα καλύτερους βαθμούς σε τεστ, παρουσιάζουν δηλαδή καλύτερο δείκτη ευφυΐας και ικανότητα μάθησης, καθώς και καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, χαμηλότερους ρυθμούς κούρασης, εξασθένησης της απόδοσης, της αφηρημάδας, και της υπερκινητικότητας στο σχολείο.
Ενώ η απόδοση των παιδιών πού μένουν νηστικά το πρωί ή που τρώνε κάτι πρόχειρο μειώνεται συνεχώς με το πέρασμα της ώρας
Ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (και κυρίως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και γαλακτοκομικά) ώστε να εξασφαλίζει ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και φυτικές ίνες, δηλαδή να περιλαμβάνει τροφές και από τις τρεις ομάδες θρεπτικών συστατικών που μας παρέχουν ενέργεια (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες).

Μερικές καλές προτάσεις, τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε και για το κολατσιό μας είναι:

 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φέτα ψωμί με μαργαρίνη -μέλι και 1 φρούτο

 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο,

 1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη-τυρί-γαλοπούλα) και 1 φυσικό χυμό,

 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και 1 φρούτο,

 1 φλιτζάνι γάλα και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως,

 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και 1 φρούτο

 Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό την μέρα, για να ενυδατώνεται σωστά το σώμα.

 Πολλά μικρά γεύματα είναι καλύτερα από 1-2 μεγάλα, ώστε να έχετε σταθερό επίπεδο σακχάρου και ενέργειας στη διάρκεια της μέρας.

 Το καλό πρωινό μας κάνει πιο ευφυείς.

 Να μασάτε καλά το φαγητό και να απολαμβάνετε το γεύμα σας.

 Τα φρούτα, τα γαλακτομικά και οι ξηροί καρποί είναι "έξυπνα" πρόχειρα γεύματα.

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι ότι δεν πρέπει να βαραίνουμε το στομάχι με τροφές που δεν χωνεύονται εύκολα. Η καλύτερη πρόταση είναι άπαχο γάλα, δημητριακά, μέλι, φυτικό βούτυρο ή αυγό. Γενικά προτιμούμε μικρά και συχνά γεύματα.
Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής συνδέεται άρρηκτα με τη γυμναστική.
Νους υγιής εν σώματι υγιή, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Βάλτε λοιπόν στη ζωή σας την άσκηση. Ακόμη και το περπάτημα μισή ώρα την ημέρα θεωρείται επαρκής σωματική άσκηση. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και τακτικής άσκησης όχι μόνο μειώνει την «κακή» χοληστερίνη αλλά διατηρεί σε ικανοποιητικά επίπεδα την «καλή» χοληστερίνη .
Η δίαιτά μας επηρεάζει την ικανότητα μας να θυμόμαστε και τη δυνατότητα συγκέντρωσής μας. Έχω εξετάσεις, γράφω συνεχόμενα διαγωνίσματα, νιώθω κουρασμένος, μήπως μπορώ να κάνω κάτι; Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες η έλλειψη σιδήρου αλλά και η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5,Β6, Β12) δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος π.χ. προβλήματα συγκέντρωσης και συμπεριφοράς και χαμηλή ικανότητα εκμάθησης. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στα λαχανικά με βαθυπράσινο χρώμα και στους ξηρούς καρπούς. Πηγές σιδήρου είναι τα αυγά, τα όσπρια, το σπανάκι, το κρέας και το συκώτι.

4.3 Μελέτη και Σοκολάτα

Σοκολάτα !!!! Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τη παραγωγή εκ μέρους του οργανισμού ενδομορφινών, ουσιών δηλαδή που μας φτιάχνουν τη διάθεση, γι΄ αυτό και η σοκολάτα χαρακτηρίζεται σαν τρόφιμο απαραίτητο κατά την περίοδο των εξετάσεων. Η σοκολάτα δεν "αυξάνει" τη μνήμη, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, απλώς μας χαλαρώνει επειδή εκκρίνει σερετονίνη στον οργανισμό, μια φυσική ηρεμιστική ουσία. Ακόμη η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, φαινυλεθυλαμίνη και καφεΐνη , συστατικά που είναι σχετικά με τη τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σοκολάτα παχαίνει!!!! . Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας, που είναι πλούσιο σε κακαόμαζα αποτελεί την καλύτερη λύση.

Ε'  ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ


5.1 Στόχοι και μεθοδολογία της έρευνας
Αντικείμενο της έρευνάς μας είναι η Μεσογειακή Διατροφή, της οποίας μυστικό αποτελεί η καλή υγεία και η μακροζωία.
Μεθοδολογικά, η παρούσα μελέτη βασίστηκε σε έρευνα στο διαδίκτυο.
Με την έρευνά μας προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε πόσο σημαντικό θεωρείται το πρωινό από τους ερωτώμενους - μαθητές, αν παίρνουν πρωινό, τι ρόφημα προτιμούν, αν συμπεριλαμβάνονται φρούτα στο πρωινό τους και τι τρώνε για πρωινό εκτός σπιτιού.
Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής, συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού ειδικά για τους μαθητές, καθώς επίσης και τη σημασία που έχει το πρωινό στη σχολική απόδοση των μαθητών.
Τα συμπεράσματα της έρευνας που είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των απαντήσεων αντιπροσωπευτικού δείγματος των μαθητών του σχολείου μας, πιθανόν να συμβάλλουν στο να γίνει γνωστό το μεσογειακό πρωινό και έτσι να συμβάλλει η έρευνα στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το πόσο επηρεάζει η διατροφή μας την υγεία μας.
Μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε 60 μαθητές του σχολείου μας και συγκεντρώθηκαν τελικά 50 ερωτηματολόγια. Μετά τη συγκέντρωση των πληροφοριών, έγινε ένας έλεγχος πληρότητας (αν έχουν απαντηθεί όλες οι ερωτήσεις), ακολούθησε η ταξινόμηση και κωδικοποίηση των ερωτηματολογίων. Μετά τις απαραίτητες διορθώσεις ακολούθησε η καταχώρηση και ηλεκτρονική επεξεργασία των ερωτηματολογίων με σκοπό την ανάλυση, την ερμηνεία και την αξιολόγηση των στοιχείων για τη διεξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων.

5. 2. Ερωτηματολόγιο
Το ερωτηματολόγιο είναι δομημένο έτσι ώστε να μην κουράζει τον ερωτώμενο μαθητή και ο αριθμός των ερωτήσεων να είναι αυτός που απαιτείται για να καλύψει το αντικείμενο της έρευνας.
Επειδή οι ερωτήσεις αποτελούν την πρώτη ύλη των ερωτηματολογίων και κατά συνέπεια από αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας προσέχουμε οι ερωτήσεις να είναι σχεδιασμένες με κατάλληλο τρόπο για να μπορεί ο ερωτώμενος να κατανοήσει εύκολα το νόημά τους. Να είναι δηλαδή διατυπωμένες σε απλή και εύκολα κατανοητή γλώσσα, με μήνυμα καθαρό και εύκολα αναγνωρίσιμο, απόλυτα συγκεκριμένες (ευθείς και ακριβείς) στοχεύοντας στην άντληση απαντήσεων σε ζητήματα για τα οποία γίνεται η έρευνα.
Το ερωτηματολόγιο που τυπώθηκε σε χαρτί Α4 αποτελείτο από μία (1) σελίδα.
Τα είδη των ερωτήσεων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κυρίως κλειστού τύπου. Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου προτιμούνται γιατί απαντιούνται ευκολότερα, απαιτούν λιγότερο γράψιμο πληροφοριών, επιτρέπουν τη συγκέντρωση αρκετά μεγαλύτερου όγκου στοιχείων σε μικρότερο χρονικό διάστημα και διευκολύνεται η ανάλυση και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Στ' ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ

6.1 Αποτελέσματα της έρευνας

1. Τρως πρωινό:
ΝΑΙ 28
ΌΧΙ 22
Το 56% των ερωτηθέντων μαθητών απαντά ότι τρώει πρωινό ενώ το 44% όχι.

2. Το πρωινό σου περιλαμβάνει :
Μέλι 17
Μαρμελάδα 9
Μερέντα 14
Αναπάντητες 10
Το 34% των ερωτηθέντων μαθητών περιλαμβάνει στο πρωινό του Μέλι, το 28% Μερέντα, το 18% Μαρμελάδα και το 20% δεν απάντησε

3. Το ρόφημα που προτιμάς είναι:
Γάλα 16
Τσάι 2
Καφές 22
Χυμός 1
Το 54% των ερωτηθέντων μαθητών προτιμά για ρόφημα καφέ, το 39% προτιμά γάλα, το 5% τσάι και το 2% χυμό

4. Παίρνεις πρωινό σπίτι:
ΝΑΙ 32
ΌΧΙ 18
Το 64% των ερωτηθέντων μαθητών παίρνει πρωινό στο σπίτι ενώ το 36 % απαντά όχι

5. Φέρνεις κολατσιό από το σπίτι:
ΝΑΙ 14
ΌΧΙ 36
Το 72% δεν φέρνει κολατσιό από το σπίτι ενώ το 28% φέρνει κολατσιό από το σπίτι

6. Το κουλούρι που τρως είναι:
Άσπρο 37
Ολικής Άλεσης 7
Αναπάντητες 6
Το 74% των ερωτηθέντων μαθητών τρώει άσπρο κουλούρι, το 12% ολικής άλεσης και το 14% δεν απάντησε

7. Περιλαμβάνει φρούτο το πρωινό σου:
ΝΑΙ 7
ΌΧΙ 32
Αναπάντητες 1
Το 79% των ερωτηθέντων μαθητών δεν συμπεριλαμβάνει φρούτο στο πρωινό του, το 18% συμπεριλαμβάνει φρούτο στο πρωινό του και το 3% δεν απάντησε

8. Στα διαλείμματα του σχολείου τρως:
Τυρόπιτα 3
Κρουασάν 5
Πιροσκί 0
Άλλο 32
Αναπάντητες 6
Το 69% των ερωτηθέντων μαθητών στα διαλείμματα του σχολείου προτιμά να τρώει κάτι άλλο, το 11% κρουασάν, το 7% τυρόπιτα, το 13% δεν απάντησε. Κανείς από τους ερωτηθέντες μαθητές δεν προτιμά το πιροσκί

9. Πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις φυσικό χυμό:
Πολλές 20
Λίγες 27
Καμμία 3
Το 54% των ερωτηθέντων μαθητών πίνει λίγες φορές φυσικό χυμό, το 40% πίνει φυσικό χυμό , το δε 6% δεν πίνει καθόλου

10. Πόσο σημαντικό είναι για σένα το πρωινό:
Πολύ 33
Λίγο 12
Καθόλου 5
Το 66% των ερωτηθέντων μαθητών θεωρεί πολύ σημαντικό το πρωινό, το 24% λίγο σημαντικό και το 10% καθόλου σημαντικό

6.2 Συμπεράσματα της έρευνας
Τα κυριότερα συμπεράσματα τα οποία αντλούμε από το συνδυασμό των απαντήσεων που λάβαμε στις ερωτήσεις της έρευνας είναι τα παρακάτω:
Η πλειονότητα των μαθητών θεωρεί το πρωινό πολύ σημαντικό γεύμα με το ποσοστό αυτών που καταναλώνουν πρωινό να είναι ικανοποιητικό.
Μεγάλη μερίδα από τους ερωτώμενους μαθητές προτιμά να παίρνει πρωινό στο σπίτι αλλά δεν επιθυμεί να φέρνει κολατσιό από το σπίτι του.
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που συμπεριλαμβάνουν φρούτο και φυσικό χυμό στο πρωινό τους
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στη δεύτερη, τρίτη και έκτη ερώτηση μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων μαθητών προτιμούν να καταναλώνουν μέλι και άσπρο κουλούρι στο πρωινό τους, το δε ρόφημα που προτιμούν είναι ο καφές.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων μαθητών η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά στα διαλείμματα του σχολείου να τρώει κάτι άλλο, (69% άλλο, 11% κρουασάν, 7% τυρόπιτα, πιροσκί 0%, 13% δεν απάντησε). Κανείς από τους ερωτηθέντες μαθητές δεν προτιμά το πιροσκί. Δυστυχώς λόγω της διατύπωσης της ερώτησης δεν καταφέραμε να διευκρινίσουμε την προτίμηση αυτή των μαθητών.

Ζ' ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


7.1 Προτάσεις
Οι γονείς οφείλουν να μάθουν στα παιδιά να τρώνε πρωινό
Δεν θα πρέπει όμως να καταφεύγουν σε ακρότητες και υπερβολικούς περιορισμούς για να αποφευχθούν διαταραχές στη διατροφική συμπεριφορά (βουλιμία, ανορεξία)
Η διατροφή στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων (καρδιά)
Ο ρόλος της πολιτείας είναι καθοριστικός στην απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από τους μαθητές. Με τη θεσμοθέτηση νόμων σχετικά με προϊόντα που πωλούν τα κυλικεία και με την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών θα συμβάλει στην προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) να ζητά άμεσους και αυστηρούς ελέγχους, από τους αρμόδιους φορείς, που είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας και τις περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ.
Το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε σε συνεργασία με το προσωπικό ΕΦΕΤ , τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια στις εκπαιδευτικές μονάδες όλης της χώρας.
Αν υπάρχει έλλειψη χρόνου, μπορούμε να σχεδιάζουμε το πρωινό από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, κερδίζοντας έτσι σημαντικό χρόνο. Τα άτομα η τα παιδιά που δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα και συνηθίζουν να φεύγουν για την εργασία ή το σχολείο χωρίς να έχουν πάρει πρωινό θα μπορούσαν να τρώνε κάτι πρακτικό στο δρόμο π.χ. 1 τοστ ή bar δημητριακών ή φρούτα ή φυσικό χυμό με κουλούρι Θεσσαλονίκης ή μπισκότα ολικής αλέσεως . Επίσης ένα γιαούρτι από το περίπτερο σκέτο ή με δημητριακά και φρούτα, ή ακόμη λίγο τυρί, φρυγανιές ή μια φέτα ψωμί για τοστ ή ένα μικρό ψωμάκι ολικής άλεσης από το φούρνο.

Η' ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, το προσδόκιμο επιβίωσής του και προκάλεσαν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που οφείλονται στις καθημερινές μας συνήθειες.
Το άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η αποφυγή σωματικής άσκησης λειτουργούν σε βάρος της υγείας μας.
Η διατροφή συνδέεται με την ανθρώπινη υγεία. Οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων ανακάλυψαν ότι η υγιεινή διατροφή έχει μεγάλη σημασία για την επιβίωση των ζώντων οργανισμών καθώς επίσης ότι συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Αναφορές σε θέματα διατροφής επισημαίνονται σε κείμενα του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Ιπποκράτη στην αρχαία Ελλάδα (www.who.int/en). Η επιστήμη της διατροφής, η οποία αποτελεί μια τόσο σημαντική
επιστήμη για τον άνθρωπο, δυστυχώς αναπτύχθηκε πάρα πολύ αργά, μόλις τον 20ον αιώνα .
H επαρκής ενυδάτωση σε συνδυασμό με την αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας, την υιοθέτηση μία ισορροπημένης διατροφής και φυσικά τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους φαίνεται να συνθέτουν μια πολύ καλή βάση για την πρόληψη αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση ασθενειών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


INTERNET

1. http://www.spiroulina.gr/text/10/ti-prosferei

2. http://www.dirollo.gr/artt.aspx?id=1007

3. http://estia.hua.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/1292/1/Koretsi Eleni.pdf

4. http://www.uromed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=228:mediterranean-diet&catid=60:health-nutrition-diet&Itemid=155

5. http://users.sch.gr/thomalekos/mesdiatrofi.htm

6. http://1lyk-kalamp.tri.sch.gr/oldsite/elia/mesogiaki_diatrofi.htm 23/01/12

7. http://www.elaioladon.com/

8. http://www.mednutrition.gr/mageireyoyme-mesogeiaka (1/20/12 13:00)

9. http://www.arosis.gr/gr/Content/12/Μεσογειακή-Διατροφή.html (1/2/12 13:00)

10. http://www.villagehotel.gr/agrotourismos.html 090212 18:50

11. http://www.cosmo.gr/Epikairotita/Technologia/Eidiseis/h-mesogeiakh-diatrofh-rixnei-th-xolhsterinh.1275094.html

12. http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=7233

13. http://www.diatrofi.gr/index.php/bri-i/child/item/1089-%CE%B7-

14. http://www.diaita-gr.com/importance-of-breakfast/

15. http://www.agogiygeias.gr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=19%3A---&catid=14%3A--&Itemid=31&showall=1

16. http://news.karpasha.com/index.php?id=111:----&option=com_content&view=article

17. http://www.dirollo.gr/artt.aspx?id=1004

18. http://www.cosmo.gr/Epikairotita/Technologia/Eidiseis/h-mesogeiakh-diatrofh-rixnei-th-xolhsterinh.1275094.html

19. http://dietnet.pblogs.gr/2011/03/prwino-to-aparaithto-energeiako-mas-geyma.html -14/03/2012

20.http://www.essos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=14177:sto-mikroskopio-ton-elegkton-ta-sxolika-kilikeia-poia-eidi-epitrepetai-na-poloun 3/5/2012

21. http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1231126257

22. http://www.rotise.gr/erotisi/monoakoresta-lipara.html 4/5/2012


Θ'  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  
Ερωτηματολόγιο Μεσογειακού Πρωινού


Αγόρι:                                           Κορίτσι:                                   Ηλικία: ………

1. Τρως κάθε μέρα πρωινό; ΝΑΙ  ΟΧΙ 

2. Τρώτε μέλι  ή μαρμελάδα; 

3. Το ρόφημα που προτιμάς είναι:  Γάλα  Τσάι  Καφές  Χυμός

4. Παίρνετε πρωινό σπίτι; ΝΑΙ  ΟΧΙ 

5. Φέρνετε κολατσιό από το σπίτι; ΝΑΙ  ΟΧΙ 

6. Το κουλούρι που τρως είναι: Άσπρο  Ολικής Άλεσης 

7. Περιλαμβάνει φρούτο το πρωινό σου; ΝΑΙ  ΟΧΙ 

8. Στα διαλείμματα του σχολείου τρως:  Τυρόπιτα  Κρουασάν  Πιροσκί  Άλλο 

9. Πόσες φορές την εβδομάδα πίνεις φυσικό χυμό; …………………

10. Πόσο σημαντικό είναι για σένα το πρωινό; Πολύ Σημαντικό  Σημαντικό   Όχι Σημαντικό 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: