Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Μπουρουτζής Πέτρος
Παιδαγωγική ομάδα: Σαπουνά Ιωάννα
ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που βγαίνει από καιγόμενα φύλλα ή τρίμματα καπνού. Είναι πολύ παλιά ανθρώπινη συνήθεια, διαδομένη αρχικά στους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής. Το 16ο αιώνα οι ισπανοί έφεραν στην Ευρώπη τη συνήθεια του καπνίσματος, μαζί με την καλλιέργεια του καπνού. Από τότε η διάδοση του ήταν ραγδαία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η δυσμενής επίδρασή του πάνω στον οργανισμό δεν ήταν αρχικά γνωστή, από το 1950 όμως και αργότερα αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα συνδέεται στενά με την εμφάνιση διαφόρων καρδιοαγγειακών παθήσεων, και προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και καρκίνο του πνεύμονα.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
Το τσιγάρο εκτός από τον καπνό που είναι τυλιγμένος μέσα σε ένα λευκό χαρτί περιέχει 600 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ τα οποία κρύβουν: Ορυκτή σκόνη, Υγραντικές ουσίες, Σάκχαρα , Αρωματικές ουσίες
Όταν ανάβουμε τσιγάρο εκλύονται όλες αυτές οι ουσίες. Ο ΚΑΠΝΟΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ενώσεις από στερεή υγρή και αέρια μορφή. Τα παραγόμενα συστατικά περιλαμβάνουν πολλά δραστικά τοξικά μεταλλαξιογόνα και καρκινογόνα. Τα 50 καρκινογόνα που έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν πτητικές καρκινογόνες ενώσεις Ν - νιτροζαμίνες, ανόργανες ενώσεις και ραδιενεργά στοιχεία.
Οι 3 κύριες ουσίες στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας για τις βλάβες στην υγεία του ατόμου είναι η νικοτίνη η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα. Η αναλογία του περιεχομένου του τσιγάρου είναι 8% νικοτίνη 59% άζωτο 14% διοξείδιο του άνθρακα 3% μονοξείδιο του άνθρακα 13% οξυγόνο 2% άλλα αέρια και 1% ατμοί. Επίσης πίσσα, νερό, Αρσενικό, Κυανίνη, Βενζοπυρένιο, Αμμωνία και περί τις 500 άλλες βλαβερές ουσίες. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι καρκινογόνες και διακρίνονται: α) σε καρκινογόνες ουσίες β) σε μη καρκινογόνες που υποβοηθούν σε ανάπτυξη καρκίνου γ) σε μη καρκινογόνες που προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα.
ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η Τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. « Ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός κεντρικής ροής) και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής), έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα. Περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα.
Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις, ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο για όλα τα βασικά νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό συνδέεται αιτιολογικά με αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο κατά 25%-30%, με πιθανή αύξηση της επίπτωσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο σχετικός κίνδυνος για ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου έχει αναφερθεί 1,3 φορές μεγαλύτερος σε όσους μη καπνιστές εκτίθενται συστηματικά στον καπνό του τσιγάρου σε σχέση με μη καπνιστές που δεν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα (Glantz & Ρarmley, 1990). Η σχέση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά. Σε ελληνίδες μη καπνίστριες με σύζυγο καπνιστή διαπιστώθηκε σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα 2,4 φορές μεγαλύτερος απ' ότι σε γυναίκες μη καπνίστριες με σύζυγο μη καπνιστή, όταν η κατανάλωση τσιγάρων του συζύγου ήταν χαμηλότερη από ένα πακέτο την ημέρα και 3,4 φορές μεγαλύτερος όταν η κατανάλωση τσιγάρων από τον σύζυγο ξεπερνούσε ημερησίως το ένα πακέτο. Παρόμοια ευρήματα καταδεικνύονται και από την έρευνα των Kalandidi, Katsouyianni, Voropoulou και συνεργατών το 1990 σύμφωνα με την οποία, ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα ήταν 2,1 φορές μεγαλύτερος για γυναίκες μη καπνίστριες με σύζυγο καπνιστή, ενώ βρέθηκε θετική όχι όμως στατιστικά σημαντική συσχέτιση του αριθμού της ημερήσιας κατανάλωσης των τσιγάρων από τον σύζυγο και των ετών της έκθεσης με τον σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.
Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το παθητικό κάπνισμα συσχετίζεται και με τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του θυρεοειδούς και του μαστού. Ακόμη, αυξάνει τη συχνότητα και άλλων παθήσεων και διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα στα βρέφη και στα παιδιά με γονείς καπνιστές. Σημαντικές είναι επίσης οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, καθώς επηρεάζεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία των νεογνών, αυξάνεται η συχνότητα των αναπνευστικών νοσημάτων κατά την παιδική ηλικία και ο κίνδυνος για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά την ενήλικη ζωή. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις αυτόματες αποβολές, την περιγεννητική θνησιμότητα, τις συγγενείς ανωμαλίες και τους πρόωρους τοκετούς. Σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση λευχαιμίας, λεμφώματος και εγκεφαλικών όγκων κατά την παιδική ηλικία. Επίσης συνδέεται αιτιολογικά με την υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα, την εκκριτική μέση ωτίτιδα και την εκδήλωση άσθματος. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά και στην υγεία της εγκύου, καθώς αυξημένη παρουσιάζεται στις καπνίστριες η συχνότητα της αποκόλλησης του πλακούντα, του πρόδρομου πλακούντα, των αιμορραγιών και της πρόωρης ρήξης του θυλακίου.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί το κάπνισμα στον οργανισμό είναι πολλά.. Μερικά απ’ αυτά ο καπνιστής τα διαπιστώνει καθημερινά. Άλλα κτίζονται σταδιακά και τα αποτελέσματα εμφανίζονται σαν την κορυφή του παγόβουνου, πολύ αργότερα στη ζωή του.
Ειδικότερα:
• Το στόμα του καπνιστή μυρίζει άσχημα, τα δόντια αποχρωματίζονται και καταστρέφονται γρήγορα.
• Εξασθενεί η όσφρηση και η γεύση.
• Επηρεάζονται οι πνεύμονες, η καρδιά , το στομάχι το έντερο και η ουροδόχος κύστη.
Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί κυρίως με τρεις κατηγορίες νοσημάτων:
• Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα
• Τον καρκίνο και
• Τις χρόνιες αποφρατικές πνευμονοπάθειες.
Οι πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το κάπνισμα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από το να σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα. Οι καπνιστές συγκρινόμενοι με τους μη καπνιστές έχουν 8 με 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του στοματο – φάρυγγος, 6 με 9 φορές καρκίνο του νεφρού, της ουροδόχου κύστης , του προστάτη και του παγκρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι η συχνότητα για καρκίνο των καπνιστών είναι 8 με 20 φορές μεγαλύτερη από των μη καπνιστών και σε άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται ημερησίως.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Το κάπνισμα είναι μια επίκτητος και ανθυγιεινή συνήθεια με τα συνοδά στοιχεία εθισμού και τοξικομανίας, η οποία εγκαθίσταται εύκολα και εγκαταλείπεται δύσκολα, διότι προσφέρει άμεση ικανοποίηση στα άτομα αυτά και τους δημιουργεί ψυχική πώρωση στην επωαζόμενη μελλοντική πάθηση.
Το κάπνισμα είναι μια πολύπλοκη πράξη συνοδευμένη από ηδονιστικές καταστάσεις οι οποίες διέπονται από βιομηχανικούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς. Το κάπνισμα δεν σημαίνει άνοδο, γοητεία, πρόοδο, επιτυχία αλλά μια σκλαβιά και κοροϊδία.
Έξι παράγοντες, φαίνεται πως επηρεάζουν τους καπνιστές στο να συνεχίζουν το κάπνισμα:
1. ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ
2. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
4. ΣΥΝΗΘΕΙΑ
5. ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
6. ΕΘΙΣΜΟΣ
Ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα
Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ' όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!
ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ένας στους δυο καπνιστές θα πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι:
• ΕΜΦΥΣΗΜΑ
Το εμφύσημα καταστρέφει αργά τους πνεύμονες κάνοντας την αναπνοή τόσο δύσκολη που ακόμη κι ένας απλός περίπατος στο γωνιακό μαγαζί είναι αδύνατος. Παρ' όλο που η ζημιά που έχει ήδη γίνει δεν επανέρχεται, μπορείς να αποτρέψεις παραπέρα ζημιά διακόπτοντας το κάπνισμα.
• ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ
Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. Πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση και τα θύματα συνήθως πεθαίνουν λίγους μήνες μετά τη διάγνωση. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνους στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, το λάρυγγα και την κύστη και είναι πάντα παράγων κινδύνου για καρκίνους στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά.
• ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Η πολυδουλεμένη σου κιόλας καρδιά έχει να δουλέψει ακόμα σκληρότερα για να διεκπεραιώσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις απομυζούν την ενέργειά σου και κάνουν την αναπνοή σου πολύ δύσκολη.
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι περιφερειακές αγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται όταν λιγότερο αίμα και οξυγόνο κυκλοφορεί στα χέρια σου και στα πόδια. Αυτό αρχίζει σαν μούδιασμα ή οδυνηρός πόνος και μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα.
• ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Πολλές γυναίκες που καπνίζουν είναι λιγότερο γόνιμες από τις μη καπνίστριες. Τους παίρνει περισσότερο καιρό για να συλλάβουν και είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αποβολή.
• ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Οι άντρες που καπνίζουν πιθανόν να υποφέρουν από ανικανότητα, η οποία οφείλεται σε ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία στο πέος.
• ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΗΣ
Το κάπνισμα μειώνει το σύνολο της ορμόνης των οιστρογόνων στο σώμα.
• ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Παίρνοντας το αντισυλληπτικό χάπι σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών περίπου δέκα φορές.
• ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να έχουν βάρος κάτω του φυσιολογικού ή να γεννηθούν με πρόωρο τοκετό. Επίσης έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνότερα, να κλαίνε περισσότερο και να κοιμούνται λιγότερο από τα μωρά που γεννιούνται από μη καπνίστριες μητέρες.
• ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να δοκιμάζουν το τσιγάρο ή να γίνουν καπνιστές αν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
Αλλά δεν είναι μόνο οι ζωές που χάνονται εξ αιτίας του τσιγάρου, αλλά και η πρώιμος θνησιμότης που παρατηρείται. Η ζωή ενός καπνιστή ελαττώνεται κατά 8-10 χρόνια από αυτήν του μη καπνιστή και ίσως με νέες έρευνες η απώλεια ζωής να ανέλθει στα 18 έτη, όταν μάλιστα η κατάχρηση καπνού είναι άνω της τάξεως των 3 πακέτων ημερησίως. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Μεγάλα ποσά ξοδεύονται για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών ενώ το έμμεσο κόστος που προκαλείται από την απώλεια παραγωγικότητας είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Στην Αμερική το συνολικό κόστος για το 1985 είναι 65 δισ. δολάρια. Δηλαδή το 12% περίπου του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των αμυντικών δαπανών. Στην Ελλάδα το 1978 το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης εξαιτίας του καπνίσματος ήταν 3,2 δισεκατομμύρια δραχμές ή το 6,6% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Στο δημοσιονομικό πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη για ημεραργίες, αναπηρίες και πρόωρες συντάξεις. Οι οικονομικές επιπτώσεις από το κάπνισμα σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχονται σε δαπάνες της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων το χρόνο για γιατρούς, φάρμακα, επιδόματα ανεργίας λόγω νόσου και εγχειρήσεων.
Το κάπνισμα είναι τόσο ζημιογόνο στην Εθνική Οικονομία, ώστε οι επιπτώσεις του ανέρχονται σε 10 τον αριθμό, δηλαδή:
1) Απώλεια ζωής πρόωρα.
2) Αυξημένη ζωής νοσηρότητα.
3) άδεια λόγω νόσου.
4) Φάρμακα.
5) Τα ημερομίσθια σε συνδυασμό με μείωση παραγωγικότητας ανέρχονται στις ΗΠΑ σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
6) Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν καπνιστές.
7) Έξοδα καθαριότητας.
8) Σπατάλη διαφημίσεων κάπου 2,5 δισ. το χρόνο παγκοσμίως.
9) Εμβόλια για 6 ασθένειες και
10) Καταστροφή του περιβάλλοντος από πυρκαγιές.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στον καπνιστή και την οικογένειά του στα 40 χρόνια καπνιστικής ζωής, δημιουργούν δαπάνες με σημερινές τιμές της τάξεως των 30 - 60 εκατ. δραχμών. Ένας μη καπνιστής με τα χρήματα του τσιγάρου έκτισε σπίτι και στην είσοδο του σπιτιού του κρέμασε πινακίδα με τα εξής λόγια «Ο έτη τεσσαράκοντα μηδέποτε καπνίστας, το δε μη δαπανώμενον κατ’ έτος εκτοκήσας τούτον κτήμα αποκτά κι υγείαν 10 έτη, τον βίον του προσθέτει». Εξοικονομεί λοιπόν πολλά χρήματα με τα οποία θα έκτιζε ένα διαμέρισμα στα 40 χρόνια καπνιστικής ζωής βοηθώντας την οικογένειά του. Γενικά καλύτερα να έκαιγε τα χρήματά του παρά να κάπνιζε, καίγοντας την ίδια του τη ζωή με την πληθώρα τόσων νοσημάτων (καρκίνος πνευμόνων, βρογχίτις, εμφύσημα πνευμόνων, αρτηριοσκλήρωση, καρδιοπάθειες) και αποφεύγοντας (διακόπτωντας το κάπνισμα που είναι αυτοκτονία με δόσεις) μία ενδεχόμενη αναπηρία ζωής ή και πρόωρο θάνατο.
Η μία από της 10 εντολές του Θεού λέγει: «ου φονεύσεις». Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο προς τους άλλους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό, τον οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να φονεύσουμε με οποιονδήποτε τρόπο όπως π.χ. είναι το κάπνισμα.
Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι
Αν δεν έχετε δει τις ταινίες «Thank you for smoking» & «The insider» δείτε τις. Θα πάρετε μια πολύ καλή εικόνα των παρασκηνίων του όλου θέματος!
Γιατί οι άνθρωποι στην κοινωνία μας καπνίζουν τσιγάρα;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί κάποιος τους εκπαίδευσε να συσχετίζουν ευχαρίστηση μ' αυτό.
Για σκεφτείτε το. Την πρώτη φορά που καπνίζει κανείς τσιγάρο λέει «γιούπι»; Πολύ αμφίβολο... Μάλλον πνίγεται και βήχει και το μυαλό του λέει «χαζέ, μα τι κάνεις τώρα;» Όμως συνεχίζει να καπνίζει.
Γιατί; Γιατί βλέπει διαφημιστικά και βλέπει τους φίλους του και βλέπει ταινίες ξανά και ξανά και ξανά... Οπότε τι εχει συσχετίσει με τα τσιγάρα;
Μας δίδαξαν. Για σκεφτείτε το. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκαν κάποια μέρα και είπαν:
- Λοιπόν, ξέρετε κάτι; Έχουμε ένα προϊόν. Είναι φθηνό και είναι απόλυτα εθιστικό. Αν το πουλήσουμε και καταφέρουμε αρκετούς ανθρώπους να εθιστούν σ' αυτό θα βγάλουμε δισεκατομμύρια.
Κάποιος τότε απ' την ομάδα είπε:
- Έχουμε ένα πρόβλημα όμως παιδιά. Το προϊόν μας βρωμάει και σκοτώνει τους ανθρώπους.
Και κάποιος άλλος είπε:
- Μην ανησυχείς! Οι άνθρωποι είναι χαζοί. Μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα τους φέρουμε σε μια κατάσταση που να συνδέουν το κάπνισμα με τα πράγματα που επιθυμούν περισσότερο. Πράγματα που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα τσιγάρα...
Και ποια είναι τα πράγματα που μας είπαν ότι θα αποκτήσουμε με τα τσιγάρα; Σκεφτείτε το. Τι μας είπαν ότι κερδίζουμε; «Θα είσαι μάγκας, θα είσαι γόησσα, θα είσαι ωραίος τύπος, θα είσαι in, θα είσαι μοντέρνος, θα έχεις στυλ & image» κλπ. Και βέβαια στα παιδιά: «θα είσαι άντρας ή θα είσαι γυναίκα...» Οπότε αν ο τρόπος για να τα καταφέρει κανείς αυτά, είναι το να καπνίσει ένα τσιγάρο, κανένα πρόβλημα, γιατί η ευχαρίστηση αξίζει τον κόπο. Και στην πραγματικότητα αυτή η ευχαρίστηση είναι πολύ πιο αληθινή απ' ότι ο πόνος του να πνιγείς για λίγα λεπτά απ' το τσιγάρο.
Η ουσία είναι ότι συνδέουμε κάθε είδους άσχετα πράγματα με το κάπνισμα, και το σεξ είναι ένα απ' τα κυριότερα. Όταν καπνίζεις είσαι σέξι!!! Και πραγματικά, δε σας κάνει να νιώθετε ότι κάποιος είναι σέξι όταν μυρίζετε την αναπνοή του αφού έχει καπνίσει; Δε σας φτιάχνει αυτό; Μάλλον το αντίθετο... Ή το άλλο: Αν καπνίσουμε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Αυτό είναι αλήθεια. Αν συνεχίσουμε να καπνίζουμε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε για πολύ πολύ καιρό!
Αλήθεια, τι έγινε λοιπόν; Πήγαμε να καπνίσουμε ένα τσιγάρο και το μυαλό μας μας είπε: «Έ, χαζέ, τι κάνεις εκεί;» κι εμείς του είπαμε: «Πάψε μυαλό! Το σεξ θα αξίζει τον κόπο». Κι έτσι συνεχίσαμε όλο και περισσότερο...
Για παρεμφερείς λόγους οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση αλκοόλ.
Βλέπετε λοιπόν, οι συσχετισμοί του μυαλού μας μας καθοδηγούν, ακόμα κι αν δε στέκουν λογικά. Μπορούν τελικά μερικοί άνθρωποι να ωθήσουν κάποιον να κάνει κάτι καταστροφικό, απλά με το να κάνουν το μυαλό του να το συσχετίσει με την ευχαρίστηση; Φυσικά και μπορούν! Κλασικό παράδειγμα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι Γιαπωνέζοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων που ονομάζονταν «πιλότοι καμικάζι» και τους έκαναν να πηγαίνουν να σκοτώνονται οικειοθελώς. Πως το κατάφεραν αυτό; Πολύ απλά. Τους έκαναν να συσχετίσουν το θάνατό τους (!), κάτι πραγματικά επώδυνο, με κάποια «τελική ευχαρίστηση»: Το ότι θα τιμήσουν την οικογένεια και την πατρίδα τους και ότι θα πάνε σ' ένα μέρος που είναι πολύ καλύτερο από δω και όπου επικρατεί η αιώνια ευχαρίστηση.
Πραγματικά οι άνθρωποι μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να κάνουμε οτιδήποτε, και σίγουρα πολλά αρνητικά πράγματα...
Συνειδητοποιώντας λοιπόν τις ρίζες της καταστροφικής (για μας και τους άλλους) συνήθειας του καπνίσματος, δε μένει παρά να αναλάβουμε ξανά τον έλεγχο, να επιβληθούμε στον εαυτό μας και να τη σταματήσουμε μια για πάντα.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Οι κίνδυνοι του τσιγάρου για τους καπνιστές:
Χρόνιες βρογχίτιδες
Καρκίνος των πνευμόνων
Καρδιακά προβλήματα
Κόπωση
Ο καπνός είναι τοξικός και για τους καπνιστές και για τους μη καπνιστές και προκαλεί τα ίδια άσχημα συμπτώματα.
Κάποια κόλπα που βοηθούν
Πέταξε τα τσιγάρα, αναπτήρες, σταχτοδοχεία.
Ειδοποίησε τους φίλους σου και τους συνεργάτες σου (ώστε να μην μπορείς εύκολα να κάνεις πίσω).
Να πίνεις πολύ νερό.
Να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι, το αλκοόλ που ζητάν τσιγάρο.
Να τρως φρούτα και γαλακτοκομικά.
Να αρνηθείς, αν είναι δυνατόν, μια έξοδο με καπνιστές.
Για να σταματήσεις το κάπνισμα βρες ένα κίνητρο
Προσπάθησε να απαντήσεις σε ερωτήσεις σαν αυτές:
• Είμαι σκλάβος του τσιγάρου μου;
• Πόσο μου στοιχίζουν τα τσιγάρα μου;
• Τα παιδιά μου κινδυνεύουν από το τσιγάρο μου;
• Η προσωπική μου υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο;
• Είμαι πιο ωραίος όταν καπνίζω;
• Θα ήθελα να καπνίζουν τα παιδιά μου;
Πάρε την απόφαση μόνος σου!
Για να πετύχεις πρέπει πριν απ’ όλα να το αποφασίσεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
Όταν πάρεις την απόφαση πρέπει:
• Να σταματήσεις ολοκληρωτικά
• Να διαλέξεις μόνος σου την κατάλληλη στιγμή.
• Το περιβάλλον σου να σε βοηθήσει.
• Να απασχοληθείς με ένα σπορ.
• Να αποφύγεις τους πειρασμούς.
• Να βρεις κάποια ανταμοιβή για τον εαυτό σου.
Γιατί να σταματήσω;
Η ζωή χωρίς τσιγάρο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις αμφίβολες απολαύσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
• Καλυτέρευση της υγείας και ελπίδα ζωής
• Καλύτερη φυσική κατάσταση
• Καλύτερες επιδόσεις
• Οικονομία
• Ελευθερία γιατί το κάπνισμα, ας μη γελιόμαστε, είναι μια εξάρτηση.
Κάπνισμα και παιδί
Το παιδί που γεννιέται από μητέρα καπνίστρια κινδυνεύει να έχει μικρότερο βάρος από το κανονικό, να γεννηθεί πρόωρα, να έχει διάφορες οργανικές ανωμαλίες
Αξίζει να ρισκάρουμε τη ζωή των παιδιών μας;
Τα παιδιά των καπνιστών κινδυνεύουν από ωτίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και από άσθμα πολύ συχνότερα από τα παιδιά των μη καπνιστών.
Τι λένε τα παιδιά;
• Δεν μας αρέσει να καπνίζουν οι γονείς μας. Μυρίζουν τα ρούχα μας, τα μαλλιά μας, τσούζουν τα μάτια μας.
• Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στις καφετέριες και να καπνίζουν όλοι. Μας πιάνει πονοκέφαλος, τσούζει ο λαιμός μας, μυρίζουμε ολόκληροι νικοτίνη. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.
• Θέλουμε σπίτια καθαρά από νικοτίνη.
• Θέλουμε χώρους διασκέδασης χωρίς καπνό, χωρίς προβλήματα υγείας.
Κάπνισμα και υγεία: Aσύμβατη σχέση
Πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα;
Το κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες της επιστήμης την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση. Oι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα από όσους δεν κάπνισαν ποτέ.
Τι νοσήματα προκαλεί το κάπνισμα;
Τόσο το παθητικό όσο και το ενεργητικό κάπνισμα προκαλούν καρκίνο πνεύμονα, αναπνευστική πνευμονοπάθεια, αποφρακτική αγγειοπάθεια, στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Παρά το ό,τι οι καπνοβιομηχανίες στις διαφημιστικές εκστρατείες τους επιχειρούν να συνδέσουν τον ανδρισμό ή την ενηλικίωση με το τσιγάρο, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες προβλήματα στύσης και ανικανότητα, λόγω της τοξικής δράσης του καπνού στα αγγεία του πέους. Το κάπνισμα προκαλεί επιτάχυνση της φθοράς του οργανισμού, γήρανση και πρόωρες ρυτίδες.
Γιατί ο τερματισμός της εξάρτησης από τον καπνό δεν είναι εύκολος;
Αυτό οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους:
• Ο καπνός βομβαρδίζει σιωπηλά το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματα του καπνού να μην είναι εμφανή, πολλές φορές για χρόνια.
• Συχνά το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης του τσιγάρου είναι ο ξαφνικός θάνατος, ο καρκίνος του πνεύμονα ή το έμφραγμα. Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, για να πάρει εγκαίρως μέτρα.
• Η νικοτίνη, η ουσία που εισπνέεται με το κάπνισμα, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εθισμό, αποτελεί μάλιστα το νόμιμο εθιστικό ναρκωτικό της κοινωνίας μας.
• Το κάπνισμα αρχίζει σε νεαρές σχετικά ηλικίες και μάλιστα στην εφηβεία και προεφηβεία, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας συνήθειας στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκρίζωσης αργότερα. Οι καπνοβιομηχανίες, για τον λόγο αυτό, δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις, που απευθύνονται σε νεανικό κοινό.
Υπάρχουν σήμερα θεραπείες με τις οποίες η Ιατρική επιστήμη δύναται να βοηθήσει τον καπνιστή να διακόψει την εξάρτησή του από την νικοτίνη;
Ναι. Υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες απεξάρτησης ενώ ο γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει λεπτομερώς για τα νοσήματα από τα οποία προστατεύεστε με αυτή την απλή κίνηση.
Με ποιους τρόπους δύναται να βοηθήσει το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον;
• Να απομακρύνουν από το περιβάλλον σας κάθε τσιγάρο, μετά την ημερομηνία διακοπής
• Να μην καπνίζουν μπροστά σας
• Να σας υποστηρίξουν ψυχολογικά σε αυτή σας την προσπάθεια.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπής τον πρώτο χρόνο μετά την διακοπή;
• Η κατανάλωση αλκοόλ λόγω απώλειας ελέγχου
• Η ύπαρξη πακέτων τσιγάρων στο σπίτι και την εργασία
• Η ανυπαρξία hobbies και δραστηριοτήτων, που σας δίνουν θετική ενέργεια.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ… μια αυτοκαταστροφική συνήθεια……ένας «απολαυστικός» θάνατος…
Ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ
Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ' όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!
ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΞΕΤΕ 4000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, 43 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΜΕΣΑ Σ' ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Προφανώς έχετε ακούσει για τη νικοτίνη και την πίσσα, όμως το ξέρατε ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4000 χημικές ουσίες, περιλαμβανομένων των παρακάτω ιδιαίτερα επικίνδυνων ουσιών;
ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Πίσσα: Αποτελεί μίγμα βλαβερών χημικών ουσιών και χρησιμοποιείται στην ασφαλτόστρωση των δρόμων. Περίπου το 70% της πίσσας του τσιγάρου, εναποτίθεται στους πνεύμονες των καπνιστών με αποτέλεσμα να τους φράζει.
Αμμωνία: Καυστική ουσία που περιέχεται σε δραστικά υγρά καθαρισμού (π.χ. υγρά για πατώματα) και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αν την εισπνεύσει κάποιος.
Φορμαλδεΰδη: Χημική ουσία με έντονη οσμή, που χρησιμοποιείται στη συντήρηση των πτωμάτων και περιέχεται σε διάφορες κόλλες και τυπογραφικές ουσίες. Η εισπνοή της φορμαλδεΰδης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση άσθματος, ιδίως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
Αρσενικό: Ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει κάθε ζωντανό οργανισμό πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή εντομοκτόνων, ποντικοφάρμακων κλπ και προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος. Επίσης προκαλεί δυσκολίες στην ακοή, πάχυνση του δέρματος και μυρμηγκιάσματα στα χέρια και τα πόδια.
Μονοξείδιο του άνθρακα: Aοσμο, δηλητηριώδες αέριο που εκπέμπεται κι από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Το μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με τα συστατικά του αίματος που μεταφέρουν το οξυγόνο. Το 15% του αίματος των καπνιστών δεσμεύεται για να μεταφέρει το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό, αντί για το απαραίτητο οξυγόνο. Για να αναπληρωθούν όμως οι ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο, η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να φθείρεται και να καταστρέφεται.
Μεθάνιο: Χρησιμοποιείται ως καύσιμο για πυραύλους. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο.
Κάδμιο: Εξαιρετικά επιβλαβές μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών και προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και χρόνιες παθήσεις στο συκώτι, τα νεφρά και τα κόκαλα.
Κυανιούχο άλας: Θανατηφόρο δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή ποντικοφάρμακων.
Ακετόνη: Ισχυρό διαλυτικό που χρησιμοποιείται ευρέως, ακόμα και για το ξέβαμμα του βερνικιού των νυχιών
Γομολάκα: Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία ως βασικό συστατικό των γυαλιστικών του ξύλου. Αρκετές μπογιές και βερνίκια περιέχουν ως βάση τους τη γομολάκα.
Βενζόλιο: Καρκινογόνος κυκλικός υδρογονάνθρακας με ισχυρές διαλυτικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καυσίμων και τη χημική βιομηχανία. Είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα για άτομα κάτω των 18 ετών. Με την εισπνοή επικάθεται στα επιθήλια των πνευμόνων και στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα, το οποίο καταστρέφει αργά - αργά.
Βουτάνιο: Εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιείται στους αναπτήρες. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο.
Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΗ
Η νικοτίνη είναι το εθιστικό ναρκωτικό που εμπεριέχει ο καπνός. Ανεβάζει την πίεση του αίματος και τους παλμούς της καρδιάς κάθε φορά που κάποιος καπνίζει. Εξαιτίας ακριβώς της εθιστικής της φύσης, μπορεί να ανάψετε ένα τσιγάρο χωρίς καν να το σκεφτείτε. Αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.
Το κάπνισμα και οι νέοι
Γιατί οι νέοι να ενταχθούν σε μία ομάδα διακοπής Καπνίσματος; - Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος - Γιατί καπνίζουν οι νέοι;
Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα :
• Συνήθεια γονέων
• Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον
• Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του
• Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό
• Σχέσεις / οικογενειακή δομή
• Επίπεδο εκπαίδευσης
• Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο
• Διαχείριση άγχους και καταπίεσης
• Αποδοχή
Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό
- 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια
- 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν
Κάπνισμα και μαθητές
Σύμφωνα με έρευνα του 1998, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (32,7%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 20,8% των μαθητών. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (34,7% και 30,5% αντίστοιχα), ενώ περισσότερα αγόρια (21,9%) από κορίτσια (19,7%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).
Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά συστηματικού καπνίσματος (24,6% και 23,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αστικές περιοχές (19,9%0 και τις ημιαστικές / αγροτικές 13,9%).
Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του συστηματικού καπνίσματος στους μαθητές ανάμεσα στο 1984 και το 1993, από 22% σε 14,6%, η καθοδική αυτή πορεία δυστυχώς αντιστράφηκε το 1998 και ο αριθμός των συστηματικών καπνιστών στους μαθητές επιστρέφει κοντά στα υψηλά (20,8%) επίπεδα για άτομα αυτής της ηλικίας, όπως είχε παρατηρηθεί και το 1984.
Όλα αυτά ενισχύουν την ανάγκη να έχουν οι νέοι πραγματική αποδεκτή ενημέρωση σχετικά με την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τα αποτελέσματα του καπνίσματος.
Παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους για κάπνισμα
Ισχύουν μία σειρά από σύνθετους και ενδογενείς παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους να καπνίσουν και αυτοί ποικίλουν σχεδόν ανά άτομο και λαό. Πολυετής έρευνες καθορίζουν ορισμένους παράγοντες που είναι κοινοί στο ρόλο που παίζουν στη μύση των νέων στο κάπνισμα. Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής για τα προϊόντα καπνού, έκθεση και αδυναμία αντίδρασης απέναντι στη διαφήμιση, διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση, ρόλος προτύπου από τους γονείς και άλλους ενήλικες και κοινωνική πίεση της ομάδας.
Λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι
• Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.
• Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν.
• Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτό τον τρόπο.
• Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.
• Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν.
• Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους / ομάδες.
• Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.
• Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.
• Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.
• Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.
• Άλλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.
• Επίσης, οι νέοι μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη, η οποία είναι συστατικό του καπνού. Ο εθισμός αυτός, κάνει δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και αν το θέλετε.
• Το κάπνισμα έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς νέους. Μερικοί συνηθίζουν να καπνίζουν στα διαλείμματα και σε άλλους αρέσει να καπνίζουν μετά το γεύμα. Όταν μία συνήθεια εδραιωθεί είναι δύσκολο να την κόψει κανείς.
Διάφοροι τύποι καπνιστών
• Γνώστες - γνωρίζουν σχετικά με το κάπνισμα αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα το αρχίσουν ή όχι
• Πειραματιζόμενοι - καπνίζουν σποραδικά, πιθανώς μόνο στα πάρτυ, συχνά περνούν πολλοί μήνες χωρίς να έχουν καπνίσει
• Τακτικοί - καπνίζουν τακτικά, π.χ. το σαββατοκύριακο ή τακτικά μέσα στην ημέρα
• Εθισμένοι - έχουν εθιστεί στη νικοτίνη και υποφέρουν από στερητικά συμπτώματα όταν δεν μπορούν να καπνίσουν
Έρευνα αποφαίνεται ότι μεσολαβούν περίπου 2 χρόνια για τη μετάβαση από την <<κατηγορία>> του γνώστη στον εθισμένο.
TEST DE FAGERSTROM
ΝΙΚΟΤΙΝΗ :Πώς θα δοκιμάσετε την εξάρτησή σας
1. Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;
Λιγότερα από 15 Από 15 ως 25 Περισσότερα από 25
2. Ποιο είναι το ποσοστό νικοτίνης των τσιγάρων σας;
Λιγότερο από 0,8mg Από 0,8 ως 1,5 mg Πάνω από 1,5mg 0
3. Καταπίνετε τον καπνό;
Ποτέ Μερικές φορές Πάντα
4. Προτιμάτε να καπνίζετε το πρωί από το να καπνίζετε το απόγευμα;
Ναι Όχι
5. Πότε καπνίζετε το πρώτο σας τσιγάρο;
Μισή ώρα αφότου ξυπνήσετε Αργότερα
6. Ποιο τσιγάρο βρίσκετε πιο απαραίτητο;
Το πρώτο Ένα άλλο
7. Καπνίζετε ακόμη κι αν μια αρρώστια (γρίπη ή κρυολόγημα…) σας υποχρεώνουν να μείνετε στο κρεβάτι;
Ναι Όχι
8. Το βρίσκετε δύσκολο να μην καπνίζετε στους απαγορευμένους χώρους;(κινηματογράφος, τρένα, αεροπλάνα…..)
Ναι Όχι
Ο αριθμός των πόντων που πήρατε σε κάθε απάντηση δείχνει το βαθμό εξάρτησης
Από 0 ως 4 πόντους: Είστε λίγο ή καθόλου εξαρτημένος από την νικοτίνη.
Από 5 ως 5 πόντους: Είστε εξαρτημένος.
Από 7 ως 8 πόντους:Είστε πολύ εξαρτημένος
Από 9 ως 11 πόντους: Είστε πάρα πολύ εξαρτημένος.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1ο
Α) 50 άτομα ρωτήθηκαν
1) Πιστεύετε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία :
Απάντησαν Ναι = 50 Οχι = 0
2) Εσείς καπνίζετε
Ναι = 18 Οχι = 32
3) Αφού ξέρετε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία γιατί καπνίζετε;
α) συνήθεια 19 β) εξάρτηση 27 γ) έτσι 4
4) Οι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα γιατί θεωρούν ότι αποτελεί συνήθεια που χαρακτηρίζει τους ενήλικες:
α) συμφωνώ 33 β) διαφωνώ 7 γ) δεν γνωρίζω 10
5) Θα έπρεπε να επιτρέπεται στους καπνιστές να καπνίζουν οπουδήποτε:
α) συμφωνώ 18 β) διαφωνώ 23 γ) δεν γνωρίζω 9
6) Θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς η πώληση προϊόντων καπνού:
α) συμφωνώ 25 β) διαφωνώ 15 γ) δεν γνωρίζω 5
7) Θα πρέπει να αναγράφεται στα πακέτα των τσιγάρων προειδοποίηση σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία:
α) συμφωνώ 50 β) διαφωνώ 0 γ) δεν γνωρίζω 0
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2ο
Β) 50 άτομα απάντησαν στις ερωτήσεις
1) Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία:
α) συμφωνώ 40 β) διαφωνώ 7 γ) δεν γνωρίζω 3
2) Είναι επικίνδυνο για την υγεία να εισπνέουμε τον καπνό των άλλων:
α) συμφωνώ 46 β) διαφωνώ 3 γ) δεν γνωρίζω 1
3) Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα :
α) συμφωνώ 40 β) διαφωνώ 3 γ) δεν γνωρίζω 7
4) Το κάπνισμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις:
α) συμφωνώ 38 β) διαφωνώ 4 γ) δεν ξέρω 8
5) Μια έγκυος που καπνίζει κινδυνεύει να βλάψει την υγεία του παιδιού της:
α) συμφωνώ 45 β) διαφωνώ 0 γ) δεν γνωρίζω 5
6) Θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς κάθε είδους διαφήμιση προϊόντων καπνού:
α) συμφωνώ 25 β) διαφωνώ 18 γ) δεν γνωρίζω 7
7) Το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορευτεί στα σχολεία:
α) συμφωνώ 50 β) διαφωνώ 0 γ) δεν γνωρίζω 0
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 3ο
Απάντησαν 22 αγόρια και 18 κορίτσια ηλικίας 12-16 ετών.
1) Έχεις καπνίσει ποτέ :
Ναι 12 Οχι 28
2) Πόσων ετών ήσουν όταν κάπνισες το πρώτο σου τσιγάρο:
13-16 ετών.
3) Αν συνεχίζεις να καπνίζεις σήμερα :
Ναι 9 Οχι 3
4) Το κάπνισμα προκαλεί μια σειρά από ασθένειες. Γράψε αυτές που γνωρίζεις:
Καρκίνος των πνευμόνων, βλάπτει την υγεία, άσθμα, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος στόματος, εγκεφαλικά
5) Γιατί άρχισες να καπνίζεις:
Καπνίζουν οι φίλοι μου 6
Είχα την περιέργεια να δοκιμάσω 3
Ήθελα να αισθανθώ μεγάλος 1
Οι γονείς και τα αδέλφια μου καπνίζουν 2
Ήθελα να εντυπωσιάσω το αγόρι / κορίτσι μου 0
Αισθανόμουν μοναξιά 0
Το κάπνισμα με βοηθάει να ηρεμώ 0
Άλλος λόγος, μαγκιά, κάτι ξεχωριστό μου αρέσει η κίνηση 0
6) Πιστεύεις ότι θα καπνίζεις όταν τελειώσεις το σχολείο;
α) Ναι 12 β) Οχι 17 γ) δεν είμαι βέβαιος 11
7) Σε ενοχλεί να καπνίζουν άλλοι στην παρέα σου;
α) Ναι 23 β) Οχι 17
Παιδαγωγική ομάδα: Σαπουνά Ιωάννα
ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που βγαίνει από καιγόμενα φύλλα ή τρίμματα καπνού. Είναι πολύ παλιά ανθρώπινη συνήθεια, διαδομένη αρχικά στους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής. Το 16ο αιώνα οι ισπανοί έφεραν στην Ευρώπη τη συνήθεια του καπνίσματος, μαζί με την καλλιέργεια του καπνού. Από τότε η διάδοση του ήταν ραγδαία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η δυσμενής επίδρασή του πάνω στον οργανισμό δεν ήταν αρχικά γνωστή, από το 1950 όμως και αργότερα αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα συνδέεται στενά με την εμφάνιση διαφόρων καρδιοαγγειακών παθήσεων, και προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και καρκίνο του πνεύμονα.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
Το τσιγάρο εκτός από τον καπνό που είναι τυλιγμένος μέσα σε ένα λευκό χαρτί περιέχει 600 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ τα οποία κρύβουν: Ορυκτή σκόνη, Υγραντικές ουσίες, Σάκχαρα , Αρωματικές ουσίες
Όταν ανάβουμε τσιγάρο εκλύονται όλες αυτές οι ουσίες. Ο ΚΑΠΝΟΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ενώσεις από στερεή υγρή και αέρια μορφή. Τα παραγόμενα συστατικά περιλαμβάνουν πολλά δραστικά τοξικά μεταλλαξιογόνα και καρκινογόνα. Τα 50 καρκινογόνα που έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν πτητικές καρκινογόνες ενώσεις Ν - νιτροζαμίνες, ανόργανες ενώσεις και ραδιενεργά στοιχεία.
Οι 3 κύριες ουσίες στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας για τις βλάβες στην υγεία του ατόμου είναι η νικοτίνη η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα. Η αναλογία του περιεχομένου του τσιγάρου είναι 8% νικοτίνη 59% άζωτο 14% διοξείδιο του άνθρακα 3% μονοξείδιο του άνθρακα 13% οξυγόνο 2% άλλα αέρια και 1% ατμοί. Επίσης πίσσα, νερό, Αρσενικό, Κυανίνη, Βενζοπυρένιο, Αμμωνία και περί τις 500 άλλες βλαβερές ουσίες. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι καρκινογόνες και διακρίνονται: α) σε καρκινογόνες ουσίες β) σε μη καρκινογόνες που υποβοηθούν σε ανάπτυξη καρκίνου γ) σε μη καρκινογόνες που προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα.
ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η Τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. « Ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός κεντρικής ροής) και κυρίως ο καπνός που εξέρχεται από την άκρη του τσιγάρου μεταξύ δύο εισπνοών (καπνός περιφερικής ροής), έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Μόλις το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέεται από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα. Περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα.
Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις, ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο για όλα τα βασικά νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό συνδέεται αιτιολογικά με αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο κατά 25%-30%, με πιθανή αύξηση της επίπτωσης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο σχετικός κίνδυνος για ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου έχει αναφερθεί 1,3 φορές μεγαλύτερος σε όσους μη καπνιστές εκτίθενται συστηματικά στον καπνό του τσιγάρου σε σχέση με μη καπνιστές που δεν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα (Glantz & Ρarmley, 1990). Η σχέση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά. Σε ελληνίδες μη καπνίστριες με σύζυγο καπνιστή διαπιστώθηκε σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα 2,4 φορές μεγαλύτερος απ' ότι σε γυναίκες μη καπνίστριες με σύζυγο μη καπνιστή, όταν η κατανάλωση τσιγάρων του συζύγου ήταν χαμηλότερη από ένα πακέτο την ημέρα και 3,4 φορές μεγαλύτερος όταν η κατανάλωση τσιγάρων από τον σύζυγο ξεπερνούσε ημερησίως το ένα πακέτο. Παρόμοια ευρήματα καταδεικνύονται και από την έρευνα των Kalandidi, Katsouyianni, Voropoulou και συνεργατών το 1990 σύμφωνα με την οποία, ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα ήταν 2,1 φορές μεγαλύτερος για γυναίκες μη καπνίστριες με σύζυγο καπνιστή, ενώ βρέθηκε θετική όχι όμως στατιστικά σημαντική συσχέτιση του αριθμού της ημερήσιας κατανάλωσης των τσιγάρων από τον σύζυγο και των ετών της έκθεσης με τον σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.
Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το παθητικό κάπνισμα συσχετίζεται και με τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του θυρεοειδούς και του μαστού. Ακόμη, αυξάνει τη συχνότητα και άλλων παθήσεων και διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα στα βρέφη και στα παιδιά με γονείς καπνιστές. Σημαντικές είναι επίσης οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, καθώς επηρεάζεται σημαντικά η αναπνευστική λειτουργία των νεογνών, αυξάνεται η συχνότητα των αναπνευστικών νοσημάτων κατά την παιδική ηλικία και ο κίνδυνος για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά την ενήλικη ζωή. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τις αυτόματες αποβολές, την περιγεννητική θνησιμότητα, τις συγγενείς ανωμαλίες και τους πρόωρους τοκετούς. Σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση λευχαιμίας, λεμφώματος και εγκεφαλικών όγκων κατά την παιδική ηλικία. Επίσης συνδέεται αιτιολογικά με την υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα, την εκκριτική μέση ωτίτιδα και την εκδήλωση άσθματος. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά και στην υγεία της εγκύου, καθώς αυξημένη παρουσιάζεται στις καπνίστριες η συχνότητα της αποκόλλησης του πλακούντα, του πρόδρομου πλακούντα, των αιμορραγιών και της πρόωρης ρήξης του θυλακίου.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί το κάπνισμα στον οργανισμό είναι πολλά.. Μερικά απ’ αυτά ο καπνιστής τα διαπιστώνει καθημερινά. Άλλα κτίζονται σταδιακά και τα αποτελέσματα εμφανίζονται σαν την κορυφή του παγόβουνου, πολύ αργότερα στη ζωή του.
Ειδικότερα:
• Το στόμα του καπνιστή μυρίζει άσχημα, τα δόντια αποχρωματίζονται και καταστρέφονται γρήγορα.
• Εξασθενεί η όσφρηση και η γεύση.
• Επηρεάζονται οι πνεύμονες, η καρδιά , το στομάχι το έντερο και η ουροδόχος κύστη.
Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί κυρίως με τρεις κατηγορίες νοσημάτων:
• Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα
• Τον καρκίνο και
• Τις χρόνιες αποφρατικές πνευμονοπάθειες.
Οι πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το κάπνισμα είναι 40 φορές μεγαλύτερη από το να σκοτωθεί σε τροχαίο ατύχημα. Οι καπνιστές συγκρινόμενοι με τους μη καπνιστές έχουν 8 με 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του στοματο – φάρυγγος, 6 με 9 φορές καρκίνο του νεφρού, της ουροδόχου κύστης , του προστάτη και του παγκρέατος. Έχει υπολογιστεί ότι η συχνότητα για καρκίνο των καπνιστών είναι 8 με 20 φορές μεγαλύτερη από των μη καπνιστών και σε άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται ημερησίως.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Το κάπνισμα είναι μια επίκτητος και ανθυγιεινή συνήθεια με τα συνοδά στοιχεία εθισμού και τοξικομανίας, η οποία εγκαθίσταται εύκολα και εγκαταλείπεται δύσκολα, διότι προσφέρει άμεση ικανοποίηση στα άτομα αυτά και τους δημιουργεί ψυχική πώρωση στην επωαζόμενη μελλοντική πάθηση.
Το κάπνισμα είναι μια πολύπλοκη πράξη συνοδευμένη από ηδονιστικές καταστάσεις οι οποίες διέπονται από βιομηχανικούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς. Το κάπνισμα δεν σημαίνει άνοδο, γοητεία, πρόοδο, επιτυχία αλλά μια σκλαβιά και κοροϊδία.
Έξι παράγοντες, φαίνεται πως επηρεάζουν τους καπνιστές στο να συνεχίζουν το κάπνισμα:
1. ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ
2. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
4. ΣΥΝΗΘΕΙΑ
5. ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
6. ΕΘΙΣΜΟΣ
Ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα
Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ' όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!
ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ένας στους δυο καπνιστές θα πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι:
• ΕΜΦΥΣΗΜΑ
Το εμφύσημα καταστρέφει αργά τους πνεύμονες κάνοντας την αναπνοή τόσο δύσκολη που ακόμη κι ένας απλός περίπατος στο γωνιακό μαγαζί είναι αδύνατος. Παρ' όλο που η ζημιά που έχει ήδη γίνει δεν επανέρχεται, μπορείς να αποτρέψεις παραπέρα ζημιά διακόπτοντας το κάπνισμα.
• ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ
Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. Πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση και τα θύματα συνήθως πεθαίνουν λίγους μήνες μετά τη διάγνωση. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνους στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, το λάρυγγα και την κύστη και είναι πάντα παράγων κινδύνου για καρκίνους στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά.
• ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Η πολυδουλεμένη σου κιόλας καρδιά έχει να δουλέψει ακόμα σκληρότερα για να διεκπεραιώσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις απομυζούν την ενέργειά σου και κάνουν την αναπνοή σου πολύ δύσκολη.
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι περιφερειακές αγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται όταν λιγότερο αίμα και οξυγόνο κυκλοφορεί στα χέρια σου και στα πόδια. Αυτό αρχίζει σαν μούδιασμα ή οδυνηρός πόνος και μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα.
• ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Πολλές γυναίκες που καπνίζουν είναι λιγότερο γόνιμες από τις μη καπνίστριες. Τους παίρνει περισσότερο καιρό για να συλλάβουν και είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αποβολή.
• ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Οι άντρες που καπνίζουν πιθανόν να υποφέρουν από ανικανότητα, η οποία οφείλεται σε ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία στο πέος.
• ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΗΣ
Το κάπνισμα μειώνει το σύνολο της ορμόνης των οιστρογόνων στο σώμα.
• ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Παίρνοντας το αντισυλληπτικό χάπι σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών περίπου δέκα φορές.
• ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να έχουν βάρος κάτω του φυσιολογικού ή να γεννηθούν με πρόωρο τοκετό. Επίσης έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνότερα, να κλαίνε περισσότερο και να κοιμούνται λιγότερο από τα μωρά που γεννιούνται από μη καπνίστριες μητέρες.
• ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να δοκιμάζουν το τσιγάρο ή να γίνουν καπνιστές αν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
Αλλά δεν είναι μόνο οι ζωές που χάνονται εξ αιτίας του τσιγάρου, αλλά και η πρώιμος θνησιμότης που παρατηρείται. Η ζωή ενός καπνιστή ελαττώνεται κατά 8-10 χρόνια από αυτήν του μη καπνιστή και ίσως με νέες έρευνες η απώλεια ζωής να ανέλθει στα 18 έτη, όταν μάλιστα η κατάχρηση καπνού είναι άνω της τάξεως των 3 πακέτων ημερησίως. Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Μεγάλα ποσά ξοδεύονται για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών ενώ το έμμεσο κόστος που προκαλείται από την απώλεια παραγωγικότητας είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Στην Αμερική το συνολικό κόστος για το 1985 είναι 65 δισ. δολάρια. Δηλαδή το 12% περίπου του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των αμυντικών δαπανών. Στην Ελλάδα το 1978 το κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης εξαιτίας του καπνίσματος ήταν 3,2 δισεκατομμύρια δραχμές ή το 6,6% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Στο δημοσιονομικό πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη για ημεραργίες, αναπηρίες και πρόωρες συντάξεις. Οι οικονομικές επιπτώσεις από το κάπνισμα σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχονται σε δαπάνες της τάξεως των 100 δισ. δολαρίων το χρόνο για γιατρούς, φάρμακα, επιδόματα ανεργίας λόγω νόσου και εγχειρήσεων.
Το κάπνισμα είναι τόσο ζημιογόνο στην Εθνική Οικονομία, ώστε οι επιπτώσεις του ανέρχονται σε 10 τον αριθμό, δηλαδή:
1) Απώλεια ζωής πρόωρα.
2) Αυξημένη ζωής νοσηρότητα.
3) άδεια λόγω νόσου.
4) Φάρμακα.
5) Τα ημερομίσθια σε συνδυασμό με μείωση παραγωγικότητας ανέρχονται στις ΗΠΑ σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
6) Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν καπνιστές.
7) Έξοδα καθαριότητας.
8) Σπατάλη διαφημίσεων κάπου 2,5 δισ. το χρόνο παγκοσμίως.
9) Εμβόλια για 6 ασθένειες και
10) Καταστροφή του περιβάλλοντος από πυρκαγιές.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στον καπνιστή και την οικογένειά του στα 40 χρόνια καπνιστικής ζωής, δημιουργούν δαπάνες με σημερινές τιμές της τάξεως των 30 - 60 εκατ. δραχμών. Ένας μη καπνιστής με τα χρήματα του τσιγάρου έκτισε σπίτι και στην είσοδο του σπιτιού του κρέμασε πινακίδα με τα εξής λόγια «Ο έτη τεσσαράκοντα μηδέποτε καπνίστας, το δε μη δαπανώμενον κατ’ έτος εκτοκήσας τούτον κτήμα αποκτά κι υγείαν 10 έτη, τον βίον του προσθέτει». Εξοικονομεί λοιπόν πολλά χρήματα με τα οποία θα έκτιζε ένα διαμέρισμα στα 40 χρόνια καπνιστικής ζωής βοηθώντας την οικογένειά του. Γενικά καλύτερα να έκαιγε τα χρήματά του παρά να κάπνιζε, καίγοντας την ίδια του τη ζωή με την πληθώρα τόσων νοσημάτων (καρκίνος πνευμόνων, βρογχίτις, εμφύσημα πνευμόνων, αρτηριοσκλήρωση, καρδιοπάθειες) και αποφεύγοντας (διακόπτωντας το κάπνισμα που είναι αυτοκτονία με δόσεις) μία ενδεχόμενη αναπηρία ζωής ή και πρόωρο θάνατο.
Η μία από της 10 εντολές του Θεού λέγει: «ου φονεύσεις». Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο προς τους άλλους αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό, τον οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να φονεύσουμε με οποιονδήποτε τρόπο όπως π.χ. είναι το κάπνισμα.
Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι
Αν δεν έχετε δει τις ταινίες «Thank you for smoking» & «The insider» δείτε τις. Θα πάρετε μια πολύ καλή εικόνα των παρασκηνίων του όλου θέματος!
Γιατί οι άνθρωποι στην κοινωνία μας καπνίζουν τσιγάρα;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί κάποιος τους εκπαίδευσε να συσχετίζουν ευχαρίστηση μ' αυτό.
Για σκεφτείτε το. Την πρώτη φορά που καπνίζει κανείς τσιγάρο λέει «γιούπι»; Πολύ αμφίβολο... Μάλλον πνίγεται και βήχει και το μυαλό του λέει «χαζέ, μα τι κάνεις τώρα;» Όμως συνεχίζει να καπνίζει.
Γιατί; Γιατί βλέπει διαφημιστικά και βλέπει τους φίλους του και βλέπει ταινίες ξανά και ξανά και ξανά... Οπότε τι εχει συσχετίσει με τα τσιγάρα;
Μας δίδαξαν. Για σκεφτείτε το. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκαν κάποια μέρα και είπαν:
- Λοιπόν, ξέρετε κάτι; Έχουμε ένα προϊόν. Είναι φθηνό και είναι απόλυτα εθιστικό. Αν το πουλήσουμε και καταφέρουμε αρκετούς ανθρώπους να εθιστούν σ' αυτό θα βγάλουμε δισεκατομμύρια.
Κάποιος τότε απ' την ομάδα είπε:
- Έχουμε ένα πρόβλημα όμως παιδιά. Το προϊόν μας βρωμάει και σκοτώνει τους ανθρώπους.
Και κάποιος άλλος είπε:
- Μην ανησυχείς! Οι άνθρωποι είναι χαζοί. Μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα τους φέρουμε σε μια κατάσταση που να συνδέουν το κάπνισμα με τα πράγματα που επιθυμούν περισσότερο. Πράγματα που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα τσιγάρα...
Και ποια είναι τα πράγματα που μας είπαν ότι θα αποκτήσουμε με τα τσιγάρα; Σκεφτείτε το. Τι μας είπαν ότι κερδίζουμε; «Θα είσαι μάγκας, θα είσαι γόησσα, θα είσαι ωραίος τύπος, θα είσαι in, θα είσαι μοντέρνος, θα έχεις στυλ & image» κλπ. Και βέβαια στα παιδιά: «θα είσαι άντρας ή θα είσαι γυναίκα...» Οπότε αν ο τρόπος για να τα καταφέρει κανείς αυτά, είναι το να καπνίσει ένα τσιγάρο, κανένα πρόβλημα, γιατί η ευχαρίστηση αξίζει τον κόπο. Και στην πραγματικότητα αυτή η ευχαρίστηση είναι πολύ πιο αληθινή απ' ότι ο πόνος του να πνιγείς για λίγα λεπτά απ' το τσιγάρο.
Η ουσία είναι ότι συνδέουμε κάθε είδους άσχετα πράγματα με το κάπνισμα, και το σεξ είναι ένα απ' τα κυριότερα. Όταν καπνίζεις είσαι σέξι!!! Και πραγματικά, δε σας κάνει να νιώθετε ότι κάποιος είναι σέξι όταν μυρίζετε την αναπνοή του αφού έχει καπνίσει; Δε σας φτιάχνει αυτό; Μάλλον το αντίθετο... Ή το άλλο: Αν καπνίσουμε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Αυτό είναι αλήθεια. Αν συνεχίσουμε να καπνίζουμε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε για πολύ πολύ καιρό!
Αλήθεια, τι έγινε λοιπόν; Πήγαμε να καπνίσουμε ένα τσιγάρο και το μυαλό μας μας είπε: «Έ, χαζέ, τι κάνεις εκεί;» κι εμείς του είπαμε: «Πάψε μυαλό! Το σεξ θα αξίζει τον κόπο». Κι έτσι συνεχίσαμε όλο και περισσότερο...
Για παρεμφερείς λόγους οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση αλκοόλ.
Βλέπετε λοιπόν, οι συσχετισμοί του μυαλού μας μας καθοδηγούν, ακόμα κι αν δε στέκουν λογικά. Μπορούν τελικά μερικοί άνθρωποι να ωθήσουν κάποιον να κάνει κάτι καταστροφικό, απλά με το να κάνουν το μυαλό του να το συσχετίσει με την ευχαρίστηση; Φυσικά και μπορούν! Κλασικό παράδειγμα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι Γιαπωνέζοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων που ονομάζονταν «πιλότοι καμικάζι» και τους έκαναν να πηγαίνουν να σκοτώνονται οικειοθελώς. Πως το κατάφεραν αυτό; Πολύ απλά. Τους έκαναν να συσχετίσουν το θάνατό τους (!), κάτι πραγματικά επώδυνο, με κάποια «τελική ευχαρίστηση»: Το ότι θα τιμήσουν την οικογένεια και την πατρίδα τους και ότι θα πάνε σ' ένα μέρος που είναι πολύ καλύτερο από δω και όπου επικρατεί η αιώνια ευχαρίστηση.
Πραγματικά οι άνθρωποι μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να κάνουμε οτιδήποτε, και σίγουρα πολλά αρνητικά πράγματα...
Συνειδητοποιώντας λοιπόν τις ρίζες της καταστροφικής (για μας και τους άλλους) συνήθειας του καπνίσματος, δε μένει παρά να αναλάβουμε ξανά τον έλεγχο, να επιβληθούμε στον εαυτό μας και να τη σταματήσουμε μια για πάντα.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Οι κίνδυνοι του τσιγάρου για τους καπνιστές:
Χρόνιες βρογχίτιδες
Καρκίνος των πνευμόνων
Καρδιακά προβλήματα
Κόπωση
Ο καπνός είναι τοξικός και για τους καπνιστές και για τους μη καπνιστές και προκαλεί τα ίδια άσχημα συμπτώματα.
Κάποια κόλπα που βοηθούν
Πέταξε τα τσιγάρα, αναπτήρες, σταχτοδοχεία.
Ειδοποίησε τους φίλους σου και τους συνεργάτες σου (ώστε να μην μπορείς εύκολα να κάνεις πίσω).
Να πίνεις πολύ νερό.
Να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι, το αλκοόλ που ζητάν τσιγάρο.
Να τρως φρούτα και γαλακτοκομικά.
Να αρνηθείς, αν είναι δυνατόν, μια έξοδο με καπνιστές.
Για να σταματήσεις το κάπνισμα βρες ένα κίνητρο
Προσπάθησε να απαντήσεις σε ερωτήσεις σαν αυτές:
• Είμαι σκλάβος του τσιγάρου μου;
• Πόσο μου στοιχίζουν τα τσιγάρα μου;
• Τα παιδιά μου κινδυνεύουν από το τσιγάρο μου;
• Η προσωπική μου υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο;
• Είμαι πιο ωραίος όταν καπνίζω;
• Θα ήθελα να καπνίζουν τα παιδιά μου;
Πάρε την απόφαση μόνος σου!
Για να πετύχεις πρέπει πριν απ’ όλα να το αποφασίσεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
Όταν πάρεις την απόφαση πρέπει:
• Να σταματήσεις ολοκληρωτικά
• Να διαλέξεις μόνος σου την κατάλληλη στιγμή.
• Το περιβάλλον σου να σε βοηθήσει.
• Να απασχοληθείς με ένα σπορ.
• Να αποφύγεις τους πειρασμούς.
• Να βρεις κάποια ανταμοιβή για τον εαυτό σου.
Γιατί να σταματήσω;
Η ζωή χωρίς τσιγάρο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τις αμφίβολες απολαύσεις της εξάρτησης από τη νικοτίνη.
• Καλυτέρευση της υγείας και ελπίδα ζωής
• Καλύτερη φυσική κατάσταση
• Καλύτερες επιδόσεις
• Οικονομία
• Ελευθερία γιατί το κάπνισμα, ας μη γελιόμαστε, είναι μια εξάρτηση.
Κάπνισμα και παιδί
Το παιδί που γεννιέται από μητέρα καπνίστρια κινδυνεύει να έχει μικρότερο βάρος από το κανονικό, να γεννηθεί πρόωρα, να έχει διάφορες οργανικές ανωμαλίες
Αξίζει να ρισκάρουμε τη ζωή των παιδιών μας;
Τα παιδιά των καπνιστών κινδυνεύουν από ωτίτιδες, αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και από άσθμα πολύ συχνότερα από τα παιδιά των μη καπνιστών.
Τι λένε τα παιδιά;
• Δεν μας αρέσει να καπνίζουν οι γονείς μας. Μυρίζουν τα ρούχα μας, τα μαλλιά μας, τσούζουν τα μάτια μας.
• Δεν θέλουμε να πηγαίνουμε στις καφετέριες και να καπνίζουν όλοι. Μας πιάνει πονοκέφαλος, τσούζει ο λαιμός μας, μυρίζουμε ολόκληροι νικοτίνη. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.
• Θέλουμε σπίτια καθαρά από νικοτίνη.
• Θέλουμε χώρους διασκέδασης χωρίς καπνό, χωρίς προβλήματα υγείας.
Κάπνισμα και υγεία: Aσύμβατη σχέση
Πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα;
Το κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες της επιστήμης την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση. Oι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα από όσους δεν κάπνισαν ποτέ.
Τι νοσήματα προκαλεί το κάπνισμα;
Τόσο το παθητικό όσο και το ενεργητικό κάπνισμα προκαλούν καρκίνο πνεύμονα, αναπνευστική πνευμονοπάθεια, αποφρακτική αγγειοπάθεια, στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Παρά το ό,τι οι καπνοβιομηχανίες στις διαφημιστικές εκστρατείες τους επιχειρούν να συνδέσουν τον ανδρισμό ή την ενηλικίωση με το τσιγάρο, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες προβλήματα στύσης και ανικανότητα, λόγω της τοξικής δράσης του καπνού στα αγγεία του πέους. Το κάπνισμα προκαλεί επιτάχυνση της φθοράς του οργανισμού, γήρανση και πρόωρες ρυτίδες.
Γιατί ο τερματισμός της εξάρτησης από τον καπνό δεν είναι εύκολος;
Αυτό οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους:
• Ο καπνός βομβαρδίζει σιωπηλά το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματα του καπνού να μην είναι εμφανή, πολλές φορές για χρόνια.
• Συχνά το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης του τσιγάρου είναι ο ξαφνικός θάνατος, ο καρκίνος του πνεύμονα ή το έμφραγμα. Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, για να πάρει εγκαίρως μέτρα.
• Η νικοτίνη, η ουσία που εισπνέεται με το κάπνισμα, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εθισμό, αποτελεί μάλιστα το νόμιμο εθιστικό ναρκωτικό της κοινωνίας μας.
• Το κάπνισμα αρχίζει σε νεαρές σχετικά ηλικίες και μάλιστα στην εφηβεία και προεφηβεία, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας συνήθειας στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκρίζωσης αργότερα. Οι καπνοβιομηχανίες, για τον λόγο αυτό, δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις, που απευθύνονται σε νεανικό κοινό.
Υπάρχουν σήμερα θεραπείες με τις οποίες η Ιατρική επιστήμη δύναται να βοηθήσει τον καπνιστή να διακόψει την εξάρτησή του από την νικοτίνη;
Ναι. Υπάρχουν κατάλληλες θεραπείες απεξάρτησης ενώ ο γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει λεπτομερώς για τα νοσήματα από τα οποία προστατεύεστε με αυτή την απλή κίνηση.
Με ποιους τρόπους δύναται να βοηθήσει το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον;
• Να απομακρύνουν από το περιβάλλον σας κάθε τσιγάρο, μετά την ημερομηνία διακοπής
• Να μην καπνίζουν μπροστά σας
• Να σας υποστηρίξουν ψυχολογικά σε αυτή σας την προσπάθεια.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα υποτροπής τον πρώτο χρόνο μετά την διακοπή;
• Η κατανάλωση αλκοόλ λόγω απώλειας ελέγχου
• Η ύπαρξη πακέτων τσιγάρων στο σπίτι και την εργασία
• Η ανυπαρξία hobbies και δραστηριοτήτων, που σας δίνουν θετική ενέργεια.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ… μια αυτοκαταστροφική συνήθεια……ένας «απολαυστικός» θάνατος…
Ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ
Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ' όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί!
ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟΙΒΑΞΕΤΕ 4000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, 43 ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΜΕΣΑ Σ' ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΣΙΓΑΡΟ
Προφανώς έχετε ακούσει για τη νικοτίνη και την πίσσα, όμως το ξέρατε ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4000 χημικές ουσίες, περιλαμβανομένων των παρακάτω ιδιαίτερα επικίνδυνων ουσιών;
ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
Πίσσα: Αποτελεί μίγμα βλαβερών χημικών ουσιών και χρησιμοποιείται στην ασφαλτόστρωση των δρόμων. Περίπου το 70% της πίσσας του τσιγάρου, εναποτίθεται στους πνεύμονες των καπνιστών με αποτέλεσμα να τους φράζει.
Αμμωνία: Καυστική ουσία που περιέχεται σε δραστικά υγρά καθαρισμού (π.χ. υγρά για πατώματα) και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αν την εισπνεύσει κάποιος.
Φορμαλδεΰδη: Χημική ουσία με έντονη οσμή, που χρησιμοποιείται στη συντήρηση των πτωμάτων και περιέχεται σε διάφορες κόλλες και τυπογραφικές ουσίες. Η εισπνοή της φορμαλδεΰδης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση άσθματος, ιδίως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
Αρσενικό: Ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει κάθε ζωντανό οργανισμό πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή εντομοκτόνων, ποντικοφάρμακων κλπ και προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος. Επίσης προκαλεί δυσκολίες στην ακοή, πάχυνση του δέρματος και μυρμηγκιάσματα στα χέρια και τα πόδια.
Μονοξείδιο του άνθρακα: Aοσμο, δηλητηριώδες αέριο που εκπέμπεται κι από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Το μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με τα συστατικά του αίματος που μεταφέρουν το οξυγόνο. Το 15% του αίματος των καπνιστών δεσμεύεται για να μεταφέρει το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό, αντί για το απαραίτητο οξυγόνο. Για να αναπληρωθούν όμως οι ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο, η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο έντονα, με αποτέλεσμα να φθείρεται και να καταστρέφεται.
Μεθάνιο: Χρησιμοποιείται ως καύσιμο για πυραύλους. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο.
Κάδμιο: Εξαιρετικά επιβλαβές μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών και προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και χρόνιες παθήσεις στο συκώτι, τα νεφρά και τα κόκαλα.
Κυανιούχο άλας: Θανατηφόρο δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων. Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή ποντικοφάρμακων.
Ακετόνη: Ισχυρό διαλυτικό που χρησιμοποιείται ευρέως, ακόμα και για το ξέβαμμα του βερνικιού των νυχιών
Γομολάκα: Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία ως βασικό συστατικό των γυαλιστικών του ξύλου. Αρκετές μπογιές και βερνίκια περιέχουν ως βάση τους τη γομολάκα.
Βενζόλιο: Καρκινογόνος κυκλικός υδρογονάνθρακας με ισχυρές διαλυτικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία καυσίμων και τη χημική βιομηχανία. Είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, ιδιαίτερα για άτομα κάτω των 18 ετών. Με την εισπνοή επικάθεται στα επιθήλια των πνευμόνων και στη συνέχεια κυκλοφορεί στο αίμα, το οποίο καταστρέφει αργά - αργά.
Βουτάνιο: Εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιείται στους αναπτήρες. Εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο.
Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΗ
Η νικοτίνη είναι το εθιστικό ναρκωτικό που εμπεριέχει ο καπνός. Ανεβάζει την πίεση του αίματος και τους παλμούς της καρδιάς κάθε φορά που κάποιος καπνίζει. Εξαιτίας ακριβώς της εθιστικής της φύσης, μπορεί να ανάψετε ένα τσιγάρο χωρίς καν να το σκεφτείτε. Αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.
Το κάπνισμα και οι νέοι
Γιατί οι νέοι να ενταχθούν σε μία ομάδα διακοπής Καπνίσματος; - Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος - Γιατί καπνίζουν οι νέοι;
Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα :
• Συνήθεια γονέων
• Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον
• Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του
• Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό
• Σχέσεις / οικογενειακή δομή
• Επίπεδο εκπαίδευσης
• Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο
• Διαχείριση άγχους και καταπίεσης
• Αποδοχή
Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό
- 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια
- 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν
Κάπνισμα και μαθητές
Σύμφωνα με έρευνα του 1998, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (32,7%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 20,8% των μαθητών. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (34,7% και 30,5% αντίστοιχα), ενώ περισσότερα αγόρια (21,9%) από κορίτσια (19,7%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών).
Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά συστηματικού καπνίσματος (24,6% και 23,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αστικές περιοχές (19,9%0 και τις ημιαστικές / αγροτικές 13,9%).
Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του συστηματικού καπνίσματος στους μαθητές ανάμεσα στο 1984 και το 1993, από 22% σε 14,6%, η καθοδική αυτή πορεία δυστυχώς αντιστράφηκε το 1998 και ο αριθμός των συστηματικών καπνιστών στους μαθητές επιστρέφει κοντά στα υψηλά (20,8%) επίπεδα για άτομα αυτής της ηλικίας, όπως είχε παρατηρηθεί και το 1984.
Όλα αυτά ενισχύουν την ανάγκη να έχουν οι νέοι πραγματική αποδεκτή ενημέρωση σχετικά με την εξάρτηση από τη νικοτίνη και τα αποτελέσματα του καπνίσματος.
Παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους για κάπνισμα
Ισχύουν μία σειρά από σύνθετους και ενδογενείς παράγοντες που προδιαθέτουν τους νέους να καπνίσουν και αυτοί ποικίλουν σχεδόν ανά άτομο και λαό. Πολυετής έρευνες καθορίζουν ορισμένους παράγοντες που είναι κοινοί στο ρόλο που παίζουν στη μύση των νέων στο κάπνισμα. Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής για τα προϊόντα καπνού, έκθεση και αδυναμία αντίδρασης απέναντι στη διαφήμιση, διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση, ρόλος προτύπου από τους γονείς και άλλους ενήλικες και κοινωνική πίεση της ομάδας.
Λόγοι για τους οποίους καπνίζουν οι έφηβοι
• Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα.
• Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν.
• Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτό τον τρόπο.
• Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους ενεργοποιεί και τους βοηθά στη συγκέντρωση.
• Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν.
• Για μερικούς, το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους / ομάδες.
• Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ. Ιδιαίτερα οι νεαροί θεωρούν ότι οι κοπέλες το βρίσκουν ελκυστικό και μπορεί να συνδεθεί με ένα γενικό τρόπο ζωής.
• Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και καπνίζοντας την προβάλλουν.
• Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια.
• Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.
• Άλλοι επηρεάζονται από τη διαφήμιση.
• Επίσης, οι νέοι μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη, η οποία είναι συστατικό του καπνού. Ο εθισμός αυτός, κάνει δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και αν το θέλετε.
• Το κάπνισμα έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς νέους. Μερικοί συνηθίζουν να καπνίζουν στα διαλείμματα και σε άλλους αρέσει να καπνίζουν μετά το γεύμα. Όταν μία συνήθεια εδραιωθεί είναι δύσκολο να την κόψει κανείς.
Διάφοροι τύποι καπνιστών
• Γνώστες - γνωρίζουν σχετικά με το κάπνισμα αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα το αρχίσουν ή όχι
• Πειραματιζόμενοι - καπνίζουν σποραδικά, πιθανώς μόνο στα πάρτυ, συχνά περνούν πολλοί μήνες χωρίς να έχουν καπνίσει
• Τακτικοί - καπνίζουν τακτικά, π.χ. το σαββατοκύριακο ή τακτικά μέσα στην ημέρα
• Εθισμένοι - έχουν εθιστεί στη νικοτίνη και υποφέρουν από στερητικά συμπτώματα όταν δεν μπορούν να καπνίσουν
Έρευνα αποφαίνεται ότι μεσολαβούν περίπου 2 χρόνια για τη μετάβαση από την <<κατηγορία>> του γνώστη στον εθισμένο.
TEST DE FAGERSTROM
ΝΙΚΟΤΙΝΗ :Πώς θα δοκιμάσετε την εξάρτησή σας
1. Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;
Λιγότερα από 15 Από 15 ως 25 Περισσότερα από 25
2. Ποιο είναι το ποσοστό νικοτίνης των τσιγάρων σας;
Λιγότερο από 0,8mg Από 0,8 ως 1,5 mg Πάνω από 1,5mg 0
3. Καταπίνετε τον καπνό;
Ποτέ Μερικές φορές Πάντα
4. Προτιμάτε να καπνίζετε το πρωί από το να καπνίζετε το απόγευμα;
Ναι Όχι
5. Πότε καπνίζετε το πρώτο σας τσιγάρο;
Μισή ώρα αφότου ξυπνήσετε Αργότερα
6. Ποιο τσιγάρο βρίσκετε πιο απαραίτητο;
Το πρώτο Ένα άλλο
7. Καπνίζετε ακόμη κι αν μια αρρώστια (γρίπη ή κρυολόγημα…) σας υποχρεώνουν να μείνετε στο κρεβάτι;
Ναι Όχι
8. Το βρίσκετε δύσκολο να μην καπνίζετε στους απαγορευμένους χώρους;(κινηματογράφος, τρένα, αεροπλάνα…..)
Ναι Όχι
Ο αριθμός των πόντων που πήρατε σε κάθε απάντηση δείχνει το βαθμό εξάρτησης
Από 0 ως 4 πόντους: Είστε λίγο ή καθόλου εξαρτημένος από την νικοτίνη.
Από 5 ως 5 πόντους: Είστε εξαρτημένος.
Από 7 ως 8 πόντους:Είστε πολύ εξαρτημένος
Από 9 ως 11 πόντους: Είστε πάρα πολύ εξαρτημένος.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1ο
Α) 50 άτομα ρωτήθηκαν
1) Πιστεύετε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία :
Απάντησαν Ναι = 50 Οχι = 0
2) Εσείς καπνίζετε
Ναι = 18 Οχι = 32
3) Αφού ξέρετε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία γιατί καπνίζετε;
α) συνήθεια 19 β) εξάρτηση 27 γ) έτσι 4
4) Οι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα γιατί θεωρούν ότι αποτελεί συνήθεια που χαρακτηρίζει τους ενήλικες:
α) συμφωνώ 33 β) διαφωνώ 7 γ) δεν γνωρίζω 10
5) Θα έπρεπε να επιτρέπεται στους καπνιστές να καπνίζουν οπουδήποτε:
α) συμφωνώ 18 β) διαφωνώ 23 γ) δεν γνωρίζω 9
6) Θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς η πώληση προϊόντων καπνού:
α) συμφωνώ 25 β) διαφωνώ 15 γ) δεν γνωρίζω 5
7) Θα πρέπει να αναγράφεται στα πακέτα των τσιγάρων προειδοποίηση σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία:
α) συμφωνώ 50 β) διαφωνώ 0 γ) δεν γνωρίζω 0
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2ο
Β) 50 άτομα απάντησαν στις ερωτήσεις
1) Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία:
α) συμφωνώ 40 β) διαφωνώ 7 γ) δεν γνωρίζω 3
2) Είναι επικίνδυνο για την υγεία να εισπνέουμε τον καπνό των άλλων:
α) συμφωνώ 46 β) διαφωνώ 3 γ) δεν γνωρίζω 1
3) Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα :
α) συμφωνώ 40 β) διαφωνώ 3 γ) δεν γνωρίζω 7
4) Το κάπνισμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις:
α) συμφωνώ 38 β) διαφωνώ 4 γ) δεν ξέρω 8
5) Μια έγκυος που καπνίζει κινδυνεύει να βλάψει την υγεία του παιδιού της:
α) συμφωνώ 45 β) διαφωνώ 0 γ) δεν γνωρίζω 5
6) Θα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς κάθε είδους διαφήμιση προϊόντων καπνού:
α) συμφωνώ 25 β) διαφωνώ 18 γ) δεν γνωρίζω 7
7) Το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορευτεί στα σχολεία:
α) συμφωνώ 50 β) διαφωνώ 0 γ) δεν γνωρίζω 0
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 3ο
Απάντησαν 22 αγόρια και 18 κορίτσια ηλικίας 12-16 ετών.
1) Έχεις καπνίσει ποτέ :
Ναι 12 Οχι 28
2) Πόσων ετών ήσουν όταν κάπνισες το πρώτο σου τσιγάρο:
13-16 ετών.
3) Αν συνεχίζεις να καπνίζεις σήμερα :
Ναι 9 Οχι 3
4) Το κάπνισμα προκαλεί μια σειρά από ασθένειες. Γράψε αυτές που γνωρίζεις:
Καρκίνος των πνευμόνων, βλάπτει την υγεία, άσθμα, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος στόματος, εγκεφαλικά
5) Γιατί άρχισες να καπνίζεις:
Καπνίζουν οι φίλοι μου 6
Είχα την περιέργεια να δοκιμάσω 3
Ήθελα να αισθανθώ μεγάλος 1
Οι γονείς και τα αδέλφια μου καπνίζουν 2
Ήθελα να εντυπωσιάσω το αγόρι / κορίτσι μου 0
Αισθανόμουν μοναξιά 0
Το κάπνισμα με βοηθάει να ηρεμώ 0
Άλλος λόγος, μαγκιά, κάτι ξεχωριστό μου αρέσει η κίνηση 0
6) Πιστεύεις ότι θα καπνίζεις όταν τελειώσεις το σχολείο;
α) Ναι 12 β) Οχι 17 γ) δεν είμαι βέβαιος 11
7) Σε ενοχλεί να καπνίζουν άλλοι στην παρέα σου;
α) Ναι 23 β) Οχι 17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου