Συνολικές προβολές σελίδας

Πολιτιστικό πρόγραμμα στο 11ο Γυμνάσιο Λάρισας




Καλλιτεχνικό εργαστήρι- Μαθητικές δημιουργίες
Συντονίστρια: Γερογιάννη Μαρία  Παιδαγωγική ομάδα : Παπατζέλου Αθανασία,               Χολέβα Αικατερίνη,  Τάσης Αθανάσιος
Συμμετέχοντες: μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Γ1,Γ2
Στα πλαίσια του προγράμματος δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές της Γ΄ τάξης που πήραν μέρος να ανακαλύψουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.
  • Στην αρχή κατασκεύασαν κοσμήματα για τους συμμαθητές τους χρησιμοποιώντας απλά υλικά και πολύ φαντασία όπου ενθουσίασαν τους γονείς και τους συμμαθητές τους όταν τα παρουσίασαν.
  • Την ζωγραφική τους ικανότητα ξεδίπλωσαν όταν αποφάσισαν να ομορφύνουν την τάξη τους. Έτσι σ` έναν άδειο τοίχο έδωσαν χρώμα και μήνυμα δουλεύοντας ομαδικά αρκετές ώρες. Δημιούργησαν έτσι με το έργο τους μια παρακαταθήκη αισθητικής  και σεβασμού στους συμμαθητές τους που θα τους διαδεχθούν. Τα ίδια τα λόγια των παιδιών  όταν παρουσίασαν στους συμμαθητές τους το έργο δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.  
"Από την αρχή της χρονιάς βλέποντας τον καταθλιπτικό πράσινο τοίχο της τάξης σκεφτόμασταν τρόπους να ομορφύνουμε  την τάξη και την σχολική καθημερινότητά μας. Έτσι σε συνεργασία με τους καθηγητές μας αποφασίσαμε να κάνουμε μια τοιχογραφία  που να δείχνει τα όνειρά μας, τις ελπίδες μας και τη ζωντάνια που έχουμε σαν μαθητές. Μετά από ώρες αναζήτησης αποφασίσαμε να απεικονίσαμε όλα αυτά τα συναισθήματα με τη μορφή ενός ουράνιου τόξου.
    Το επόμενο Σ/Κ ξεκινήσαμε να υλοποιούμε αυτή την καταπληκτική ιδέα. Πήραμε τα χρώματα και με πολύ κέφι και ενθουσιασμό πιάσαμε τα πινέλα στα χέρια μας και ξεκινήσαμε να δημιουργούμε.
     Αμέσως, ακούγοντας μουσική και τραγουδώντας παράφωνα τους στίχους των τραγουδιών, ξεκινήσαμε να κάνουμε το ουράνιο τόξο. Βάλαμε έντονα χρώματα και μπόλικη φαντασία γιατί έπρεπε να δείξουμε τη ζωηρότητα των εφήβων. Μόλις τελειώσαμε, ξεκινήσαμε να ρίχνουμε ιδέες για το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε.
    Όταν οι καθηγήτριες μας πρότειναν να ζωγραφίσουμε την πόλη μας ενθουσιαστήκαμε. Κανονίσαμε την επόμενη συνάντηση για να συνεχίσουμε το έργο και ήμασταν όλοι εκεί πανέτοιμοι για την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας. Αποφασίσαμε να κάνουμε τις πολυκατοικίες γκρι χρώμα για να κάνει αντίθεση με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Στη μέση κάναμε τη χαρακτηριστική γέφυρα της πόλης μας.
    Τέλος, μας έμεινε να κάνουμε τα περιστέρια. Θέλαμε να είναι είκοσι τρία, όσα δηλαδή και τα παιδιά της τάξης μας. Επιτέλους η τοιχογραφία ήταν έτοιμη.
    Μέσα από την τοιχογραφία αυτή, το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε και στους επόμενους μαθητές που θα ακολουθήσουν είναι το εξής: Παρόλο που η κοινωνία είναι μουντή και καταπιεστική, δεν πρέπει να παρατήσουμε τα όνειρα και τις ελπίδες μας, αλλά αντιθέτως, να ανοίξουμε τα φτερά μας και να πετάξουμε ψηλά!"   

Δεν υπάρχουν σχόλια: