Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχαία Ελλάδα: Μουσικά Όργανα και Μουσικά αποσπάσματα
Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου Λάρισας

Στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορία της Μουσικής οι μαθητές του τμήματος β2 Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας μελέτησαν και ερεύνησαν τα Μουσικά Όργανα και τα Μουσικά Αποσπάσματα στην Αρχαία Ελλάδα. Η εργασία παρουσιάζει τις διάφορες κατηγορίες οργάνων: τα έγχορδα με πλήκτρο και τα έγχορδα με δοξάρι, τα πνευστά και τα κρουστά.
Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη του Μουσικού Σχολείου, χωρίστηκαν σε ομάδες προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες και εργάστηκαν για τη σύνταξη της εργασίας. Εκτός από τη μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας οι μαθητές άκουσαν διάφορα μουσικά αποσπάσματα και ήρθαν βιωματικά σε επαφή με το εν λόγω αντικείμενο, συμμετέχοντας στην εκμάθηση ορισμένων αποσπασμάτων όπως: «Επιτάφιος»  του Σείκιλου και οι δύο ύμνοι στη Μούσα του Μεσομήδη.
Οι μαθητές παρουσίασαν τα αποσπάσματα αυτά σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου. Οργάνωσαν μια χορωδιακή ομάδα που εκτέλεσε a capella τα μουσικά κομμάτια ενώ άλλα παρουσιάστηκαν μόνο οργανικά (από βιολί και κιθάρα)..
Η παρουσίαση έγινε σε συνεργασία με μαθητές του γ1 και γ3 γυμνασίου που ασχολήθηκαν με ένα αντίστοιχο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Αρχαίοι έλληνες μαθηματικοί:’ Η φιλοσοφία, τα Μαθηματικά και το τέλος της ποιητικής κοσμογονίας.
Επιπλέον, αντίγραφο της εργασίας υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου καθώς και video- ηχητικό απόσπασμα από την παρουσίαση
Οι μαθητές του β2 Γυμνασίου.
Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος οι:
Οικονόμου Χρυσούλα, Βλιτσάκη Ελεάνα, Τόλιου Ζωή και Τσιούκα Ευαγγελία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: