Συνολικές προβολές σελίδας

Περιβαλλοντικα προγράμματα στο Γυμνάσιο Πλατυκάμπου



Στο Γυμνάσιο Πλατυκάμπου  κατά τη διάρκεια του  τρέχοντος  σχολικού έτους 2012-13 εκπονήθηκε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Τοπικά προϊόντα, οι θησαυροί του τόπου μας».
Στο πλαίσιο  του προγράμματος οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου που συμμετείχαν επισκέφτηκαν βιομηχανικές μονάδες της περιοχής που ασχολούνται με την επεξεργασία, τυποποίηση και εξαγωγή τοπικών προϊόντων. Πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά και στις Πρέσπες, όπου επισκέφτηκαν τον συνεταιρισμό  φασολοπαραγωγών και ενημερώθηκαν  για  παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας των τοπικών προϊόντων της περιοχής. Επισκέφτηκαν το  Θεματικό κέντρο Πύλης  και τον «Αρκτούρο», όπου ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σε περιβαλλοντικά θέματα και  θέματα που αφορούν την προστασία επαπειλούμενων ειδών, όπως η αρκούδα και  σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
         Κατά τη διάρκεια του  Απριλίου - Μαϊου 2013, δημιούργησαν στην αυλή του σχολείου λαχανόκηπο, όπου καλλιέργησαν λαχανικά τα οποία μοιράστηκαν μετά την ωρίμανσή τους στους μαθητές του σχολείου. Έτσι τα παιδιά ασχολήθηκαν με όλη τη διαδικασία  καλλιέργειας λαχανικών (σκάψιμο, φύτεμα, πότισμα, βοτάνισμα και συγκομιδή), ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας, ήρθαν κοντά στη φύση, ενθαρρύνθηκαν στην  κατανάλωση λαχανικών, και κατανόησαν τα οφέλη που αυτά μας προσφέρουν στη διατροφή μας.
         Την ημέρα λήξης των μαθημάτων τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας  ενημέρωσαν  τους συμμαθητές  τους για τις δράσεις της ομάδας,  μετέφεραν  τις εμπειρίες τους  και όλοι μαζί προβληματίστηκαν  για τον  τρόπο με  τον οποίο θα μπορούσαν  τα τοπικά  μας  προϊόντα να βοηθήσουν  στην ανάπτυξη της περιοχής  που  ζούμε  αλλά  και  των  ανθρώπων  της. Υπεύθυνοι  καθηγητές  ήταν  οι: Τράντας  Δ., Τσιλούλη  Μ., Καραβιδές  Π., Νικολαΐδης  Γ.,  Πουλούλης  Χ. και  Ντάκος  Ι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: