Συνολικές προβολές σελίδας

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «Παιχνίδια του χθες για παιδιά του σήμερα»


            Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-2014 υλοποιήθηκαν στο 4ο Γυμνάσιο, δύο πολιτιστικά προγράμματα με θέμα «Παιχνίδια του χθες για παιδιά του σήμερα» με τη συμμετοχή 37 μαθητών της Β’ τάξης. Οι υπεύθυνοι καθηγητές Νασιάρα Ε. – Τζέλη Π. – Τσιούρβας Δ. και Σουβλή Α., λαμβάνοντας υπόψη ότι το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης του παιδιού, προσπάθησαν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το ομαδικό παραδοσιακό παιχνίδι.
            Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του προγράμματος βρήκαν πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες διαφόρων παραδοσιακών παιχνιδιών(κρυφτό, μήλα, τζαμί, μαντηλάκι κ.ά.). Στη συνέχεια έπαιξαν με κέφι στην αυλή του σχολείου διαπιστώνοντας βιωματικά ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ψυχαγωγίας παρόλο που σήμερα η πλειοψηφία των παιδιών επιλέγει το μοναχικό ηλεκτρονικό παιχνίδι.
            Μέσα από το παραδοσιακό παιχνίδι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά, να σέβονται κανόνες, να δημιουργούν αξίες και ήρθαν σε επαφή με την παράδοση του τόπου μας. Με την επίβλεψη της καθηγήτριας καλλιτεχνικών κ. Τσιάτσιου Θ. κατασκεύασαν – ζωγράφισαν παιχνίδια στην αυλή (κουτσό & τρίλιζα) κάνοντας έτσι κοινωνούς και τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο παραδοσιακού παιχνιδιού στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης όπου τα παιδιά θαύμασαν τα εκθέματα και απόλαυσαν τα παιχνίδια που έπαιξαν με τη βοήθεια των υπεύθυνων του μουσείου.
            Τέλος, δημιουργήσαμε ένα blog με διεύθυνση 4gymlar.blogspot.gr στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για τα παραδοσιακά παιχνίδια από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: