Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΦΑΡΣΑΛΩΝ




ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: « ΖΕΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ  ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ. ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:            ΦΟΥΡΚΙΩΤΟΥ   ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:   ΓΚΡΙΝΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΜΠΟΛΟΥΤΣΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ:  Β΄ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1.     ΛΕΛΕΝΤΖΗ ΒΑΙΑ
2.     ΝΑΣΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
3.     ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
4.     ΣΑΚΚΑ ΕΛΕΝΗ
                    
 Γ΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
5.     ΖΗΣΗ ΑΓΟΡΙΤΣΑ
6.     ΖΙΓΡΑ ΕΛΕΝΗ
7.     ΙΝΤΡΙΖΑΙ ΣΙΛΜΑΝ
8.     ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
9.     ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10. ΜΠΛΕΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
11. ΝΑΣΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
12. ΠΕΡΙΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ
Γνωρίζετε τί είναι η Ζέα:
 Ο τίτλος ενός περιοδικού  ήταν η αφετηρία ενός ταξιδιού με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον και μεγάλη συγκομιδή γνώσεων.
 Η Ζέα για όλους εμάς ήταν μια άγνωστη τροφή. Η έρευνα στο ιντερνετ μας οδήγησε σε πληροφορίες για ένα ξεχασμένο δημητριακό που είχε πολλά χρόνια να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα. Ενώ αντίθετα οι άλλες  χώρες το καλλιεργούν ασταμάτητα και το απολαμβάνουν μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα μας και το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
 Το  ψωμί είναι η πιο διαδεδομένη τροφή στη χώρα μας. Χρησιμοποιούμε  σιτάρι  ως  πρώτο υλικό για την παραγωγή του. Το σταρένιο ψωμί  δεν είναι τόσο παλιό στη χρήση όσο φανταζόμαστε. Οι προγονοί μας δε χρησιμοποιούσαν  σιτάρι για να φτιάξουν ψωμί, αλλά  το δημητριακό  Ζέα. Η παραγωγή του δημητριακού ήταν μάλιστα τόσο διαδεδομένη, ώστε φημολογείται πως το λιμάνι της Μαρίνας Ζέας πήρε το όνομα του από το ομώνυμο δημητριακό, λόγω των συχνών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν εκεί.  
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ζέας
  Η ζέα είναι μια θαυμάσια θρεπτική τροφή και το όνομά του βασίζεται στον όρο «ζειδωρός», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή. Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες τους ψωμί ζέα, ώστε να είναι δυνατοί και υγιείς.
  Η ζέα περιέχει περισσότερα διατροφικά στοιχεία έναντι  των  άλλων δημητριακών. Διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών, διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη και βιταμίνες A, B, C και Ε. και τέλος υψηλή περιεκτικότητά σε μαγνήσιο.
             και γι αυτούς που προσέχουν τη γραμμή τους….
  Η ζέα υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων δημητριακών, αλλά έχει τις ίδιες θερμίδες με αυτά. Τα  συστατικά της και οι ιδιαιτερότητες του το καθιστούν μια καλή εναλλακτική επιλογή.

Δ ρ ά σ η

  Τα  τελευταία χρόνια, η χρήση της ΖΕΑΣ αρχίζει να ξανακερδίζει  το ενδιαφέρον των ανθρώπων, των επιστημόνων, των διαιτολόγων που αναζητούν τις θεραπευτικές  δυνάμεις σ αυτό το δημητριακό,  που είχαν επισημάνει οι αρχαίοι Έλληνες στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό καλέσαμε όλο το σχολείο (μαθητές και καθηγητές του σχολείου) σε μια εκδήλωση να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν όλοι το ψωμί  και τα παράγωγα από το δημητριακό ΖΕΑ και όχι μόνο…

v    Συνεργαστήκαμε με τους μαθητές του προγράμματος:
«Καλλιεργώ φυτά και βότανα της εποχής του Ιπποκράτη και αντιστέκομαι στην  Κρίση»

v    Φορέσαμε τις ποδιές για να ετοιμάσουμε το χώρο. Προσκαλέσαμε όλο το σχολείο, τους συμμαθητές μας και τους καθηγητές μας
(Οι  μπουφές πίσω είναι άδειος. Σε λίγο θα γεμίσει με καλούδια .

v    Στρώσαμε τα κοφτά από το μπαούλο της γιαγιάς…
     και διακοσμήσαμε με αρώματα της φύσης!!!


(το λεμόνι διατηρεί τα λουλούδια περισσότερο και δίνει άρωμα στο χώρο χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών).
Μαγειρέψαμε μακαρόνια από ΖΕΑ,
 Ψήσαμε ψωμί με τραγανή κόρα

και δοκιμάσαμε γλυκά φτιαγμένα από ΖΕΑ με σπιτική μαρμελάδα.


v    Συνδέσαμε το παρελθόν με το σήμερα φτιάχνοντας χωνάκια από εφημερίδες και τα γεμίσαμε ηλιόσπορους.

v    Σερβιριστήκαμε από το  μπουφέ μας εδέσματα της φύσης!!!

v    Ξεδιψάσαμε με τσάι και κανέλα

v      φτιάξαμε πουγκιά με λεβαντίνη, που συγκεντρώσαμε από την αυλή του σχολείου,  για να προσφέρουμε στους συμμαθητές του σχολείου μας και τους καθηγητές μας.

Φτιάξαμε πολλάααααα   πουγκιά με λεβαντίνη.









Η συνεργασία των μαθητών στα πλαίσια της υλοποίησης των 
Προγραμμάτων,  ήταν αποτελεσματική και συνέφερε στη μετάδοση
των γνώσεων που αποκτήθηκαν, σε όλη τη σχολική κοινότητα, που
για αρκετές μέρες  αναπαραγόταν ο «μύθος»
                   αν γίνεσαι πράγματι πιο έξυπνος τρώγοντας ΖΕΑ!!!

                                                               



                                 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  που διαβάσατε την εργασία μας




    

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: