Συνολικές προβολές σελίδας

Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο για το Αστικό Περιβάλλον σχ. έτους 2009-2010

Πραγματοποιήθηκε, για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά, η καινοτόμος δραστηριότητα, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της Π.Ε.Εκ.Π.Ε., της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων, το "Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο για το Αστικό Περιβάλλον". Φέτος το θέμα, ως γνωστόν, ήταν ο Πηνειός και οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 22 Απριλίου στην Αίθουσα της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. το πρωί και στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της Έκθεσης που έγραψαν οι Μαθητές, μπορείτε να πάρετε από προηγούμενη δημοσίευση στο blog μας: http://grperblar.blogspot.com/2010/01/2009-2010.html
Η συνάντηση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και ενημέρωση από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Τζανακούλη Κωνσταντίνο και κατόπιν οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους Αντιδημάρχους κ. Πράππα Αντώνιο (Καθαριότητας και Αμαξοστασίου), κ. Σαμουρέλη Κωνσταντίνο (Ανάπτυξης και Υποδομών), κ. Τερζούδη Χρήστο (Περιβάλλοντος) κ. Μπαρμπούτη Σπύρο (Αθλητισμού και Μεσογειακών Αγώνων), καθώς και από τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. κ Καλαμπαλίκη Κωνσταντίνο, για τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του Δήμου σχετικά με το ποτάμι της Λάρισας. Κατόπιν οι Μαθητές - Δημοτικοί Σύμβουλοι χωρίστηκαν σε τέσσερις Ομάδες, οι οποίες ανέπτυξαν τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν αργότερα στην Ολομέλεια. Εκεί εκλέχθηκε το Προεδρείο του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου ως εξής:

Βαϊούλη Εύα, Πρόεδρος

Μπέλτσιος Ελευθέριος, Αντιπρόεδρος

Γιαλαμά Βάϊα, Γραμματέας

Λιμπίκης Χρίστος, Μέλος

Μουσκεμένου Θεοδώρα, Μέλος

Κατόπιν αποφασίστηκαν τα οκτώ θέματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην απογευματινή ολομέλεια του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου, ενώπιον του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και συμπολιτών μας. Τα θέματα αυτά και οι Εισηγητές, που τα παρουσίασαν, ήταν τα εξής: 1. Δημιουργία Φορέα διαχείρισης του ποταμού Πηνειού. Εισηγήτρια: Θεοδώρου Μαρβίνα.

2. Εκτροπή Αχελώου, Ταμιευτήρες. Εισηγήτρια: Λαδοπούλου Ευμορφία. 3. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στον Πηνειό. Εθελοντισμός. Εισηγητής: Μπέλτσιος Ελευθέριος. 4. Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών – Θεματικά πάρκα. Εισηγήτρια: Καραγιάννη Μαρία.
5. Αξιοποίηση του Πηνειού ποταμού. Αναψυχή – Αθλητισμός. Εισηγήτρια: Κάβρα Ευαγγελία.

6. Αξιοποίηση του Πηνειού ποταμού. Λαογραφία – Ιστορία – πολιτισμός. Εισηγήτρια: Λέτσιου Κωνσταντίνα.
7. Αγροτική και Βιομηχανική ρύπανση. Εισηγήτρια: Μουγγού Λαμπρινή.

8. Αστικά λύματα – Καθαριότητα – Βιολογικός καθαρισμός. Εισηγήτρια: Σκαπέρδα Στέλλα.


Επίσης, τέθηκαν και άλλα θέματα προς συζήτηση, τα οποία είχαν αποτελέσει προτάσεις των Μαθητών, που έγραψαν Έκθεση με θέμα τον Πηνειό. Κάποιες από αυτές τις Προτάσεις ήταν οι εξής:

1. Να οριστούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας «Πηνειοφύλακες», που θα επιβλέπουν το ποτάμι σε όλο το μήκος του. 2. Να ορίζονται, σε κάθε σχολικό έτος, κάποια Σχολεία της πόλης, τα οποία γειτονεύουν με το ποτάμι, ως Υπεύθυνα καθαριότητας, δενδροφύτευσης και φροντίδας του Πηνειού, στα πλαίσια προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.3. Να ιδρυθεί στο ποτάμι «Μουσείο Πηνειού» ή «Μουσείο Νερού», με αναφορές στην παλιά Λάρισα και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, που συνδέονταν με το ποτάμι και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.
4. Θα μπορούσε να λειτουργήσει στις όχθες του ποταμού ένα Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης των πολιτών, για το ποτάμι, αλλά και για άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

5. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ένα «πλοίο της αγάπης» στα νερά του Πηνειού που διασχίζει τη Λάρισα, στα πρότυπα του αντίστοιχου πλοιαρίου των Τεμπών.

6. Ο χώρος θα έπρεπε να είναι ευκολότερα προσβάσιμος στα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου θα μπορούσαν να κάνουν εύκολα διάφορες δραστηριότητες.

7. Εκτός από το «Φεστιβάλ του Πηνειού», θα μπορούσε να πραγματοποιείται και «Φεστιβάλ καθαριότητας του Πηνειού» ή «Ημέρα καθαριότητας του Πηνειού», από τα Σχολεία ή από Ομάδες πολιτών. 8. Περισσότερα παρτέρια με λουλούδια και κατασκευή σιντριβανιών κατά μήκος της όχθης του ποταμού. 9. Κάθε καλοκαίρι, λόγω της απουσίας αρκετού νερού, να γίνεται καθαρισμός και εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού.
10. Στις όχθες του Πηνειού θα μπορούσε να λειτουργήσει «Βοτανικός Κήπος» ή «Φυτολογικό Πάρκο», καθώς και «Ζωολογικός Κήπος» για να δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης επαφής με τη φύση, μέσω ενός περιπάτου δίπλα από το ποτάμι.

Στο τέλος ο Δήμαρχος Λαρισαίων έκανε μία συνολική τοποθέτηση επί του θέματος και στη συνέχεια κληρώθηκαν δύο ποδήλατα, προσφορά της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., σε ισάριθμους τυχερούς Μαθητές - Δημοτικούς Συμβούλους. Οι τυχεροί της βραδυάς ήταν ο Θανάσης από το 10ο Γυμνάσιο και ο Δημήτρης από το 12ο Γενικό Λύκειο Λάρισας. Η όμορφη βραδιά πέρασε, αλλά η υπόσχεση έμεινε:
Δράση για τον Πηνειό Τ Ω Ρ Α !!!!!!!

Οι Μαθητές - Δημοτικοί Σύμβουλοι για το 2010 είναι οι εξής:

Αποστολάρα Ζένια από το Ιδ. Γυμνάσιο Μπακογιάννη

Βαϊούλη Ευανθία από το 6ο Γυμνάσιο

Γιαλαμά Βάϊα από το 14ο Γυμνάσιο

Γκουζιώκα Πελαγία από το 7ο Λυκείο

Γκρίζια Σταματία από το 8ο Λύκειο

Γρηγορίου Αντωνία από το 6ο Γυμνάσιο

Ευθυμιάδη Δέσποινα από το 13ο Γυμνάσιο

Ζαγκζάκη Κερασίνα από το 12ο λύκειο

Ζαχαράκη Άρτεμις από το 10ο Γυμνάσιο

Θεοδώρου Μαρία – Ευανθία από το 7ο Λύκειο

Κάβρα Ευαγγελία από το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας

Καλαμπούκας Θωμάς από το 14ο Γυμνάσιο

Κανέλλας Δημήτριος από το 12ο Λύκειο

Καραγιάννη Μαρία από το 3ο Λύκειο

Καραδήμου Ελευθερία από τοΙδ. Γυμνάσιο Ράπτου

Καρπούζας Χαράλαμπος από το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας

Κατσουγιάννης Αθανάσιος από το 10ο Γυμνάσιο

Κόκκινου Αικατερίνη από τοΤΕΕ Ειδ. Αγωγής

Κολοκυθά Μαρία από το 4ο Γυμνάσιο

Κολτσίδα Ευαγγελία – Τριανταφυλλιά από το 5ο Γυμνάσιο

Κυβέλος Γεώργιος από το Ιδ. Γυμνάσιο Μπακογιάννη

Λαδοπούλου Ευμορφία από το 2ο Γυμνάσιο Λάρισας

Λέτσιου Κωνσταντίνα από το 15ο Λύκειο

Λυμπίκης Χρίστος από το 10ο Λύκειο

Μουγγού Λαμπρινή από το 9ο Γυμνάσιο

Μουσκεμένου Θεοδώρα από το 13ο Γυμνάσιο

Μπάρλα Ανδρονίκη από το 11ο Γυμνάσιο

Μπέλτσιος Ελευθέριος από το 3ο Γυμνάσιο

Μπομπόλα Γεωργία από το 4ο Γυμνάσιο

Ξηνταράκου Αναστασία από το Ιδ. Λύκειο Μπακογιάννη

Οικονόμου Γεώργιος από το 5ο Λύκειο

Παπαδοπούλου Ελένη από το 1ο Λύκειο

Σκαπέρδα Στυλιανή από το 3ο Λύκειο

Σλέϊμαν Βάνα από το Ιδ. Λύκειο Μπακογιάννη

Στυλοπούλου Δέσποινα – Δήμητρα από το 2ο Γυμνάσιο

Τζούτσα Παρασκευή από το 6ο Λύκειο

Χατζηδέλλιου Ελένη από το 7ο ΕΠΑΛ

Χατζούλη Κωνσταντίνα από το 11ο Λύκειο



Δεν υπάρχουν σχόλια: