Συνολικές προβολές σελίδας

Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο για το Αστικό Περιβάλλον. Σχολικό Έτος 2010 – 2011.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, το Δήμο Λαρισαίων και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας), διαγωνισμός έκθεσης για το Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο του σχολικού Έτους 2010 – 11.
Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων του Δήμου Λαρισαίων, την ώρα της πρωινής συγκέντρωσης, να ενημερώσουν τους Μαθητές τους για το Διαγωνισμό Έκθεσης, προκειμένου να λάβουν μέρος και να συγκροτήσουν και φέτος το «Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο για το Περιβάλλον» (με πρότυπο τη λειτουργία του θεσμού της Βουλής των Εφήβων), που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες στους Μαθητές των Σχολείων της Πόλης μας, που συμμετείχαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη. Στο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, καλούνται να λάβουν μέρος και Μαθητές από τα Σχολεία του διευρυμένου καλλικρατειακού Δήμου Λαρισαίων, δηλαδή από τα Γυμνάσια Γιάννουλης, Κοιλάδας και Φαλάνης, καθώς και από τα Λύκεια Γιάννουλης και Φαλάνης. Έτσι οι Μαθητές - Δημοτικοί Σύμβουλοι, φέτος, θα ανέρχονται στους 45.


Μέχρι την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011 δηλώνονται, από το κάθε Σχολείο, με e-mail προς το γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λάρισας στο grper@dide.lar.sch.gr ή τηλεφωνικώς στο 2410 555245, ο αριθμός συμμετοχών των Μαθητών του Σχολείου στο «Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο για το Περιβάλλον», όπως επίσης και το ονοματεπώνυμο του Συντονιστή Εκπαιδευτικού, ο οποίος αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει οτιδήποτε έχει σχέση με το Μ.Δ.Σ.. Για το λόγο αυτό, καλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων να ορίσουν κάποιον Καθηγητή, οποιασδήποτε ειδικότητας, ως Συντονιστή της δράσης, ο οποίος θα έχει ως καθήκον την παραλαβή, τη διανομή και την επιστροφή των τετραδίων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Στα Τετράδια αυτά θα γράψουν την Έκθεσή τους οι Μαθητές. Ο Συντονιστής καθηγητής δεν είναι απαραίτητο να υλοποιεί Πρόγραμμα Π.Ε. στο Σχολείο.
Το θέμα της έκθεσης για το σχολικό Έτος 2010 - 2011 βασίστηκε στον προβληματισμό των μαθητών – δημοτικών συμβούλων, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από σχετικά ερωτηματολόγια, τα οποία διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής συνεδρίασης.
Καλούνται, λοιπόν, οι μαθητές να προβληματιστούν, να κάνουν την κριτική τους, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να προτείνουν λύσεις, προκειμένου η ποιότητα ζωής στην πόλη μας να γίνει καλύτερη, αλλά και οι επερχόμενες γενιές να κληρονομήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον.

Επιγραμματικά το θέμα είναι το εξής:
«Ζούμε σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Σε μια πόλη που παρέχει ανέσεις, μόρφωση, διασκέδαση και παντός είδους αγαθά που ο άνθρωπος με τη δύναμη του μυαλού του, συνδυασμένη με τόλμη, επινόησε για να διευκολυνθεί στην καθημερινότητά του.
Η Λάρισα σαν σύγχρονη μεγαλούπολη είναι γεγονός ότι καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας για τις ανάγκες της(δημοτικός φωτισμός, φωτισμός δημόσιων κτηρίων, πάρκων, σχολείων, θέρμανση και ψύξη τόσο των δημόσιων κτηρίων όσο και των ιδιωτικών), με συνέπειες τόσο οικονομικές για το δήμο, όσο και περιβαλλοντικές με τις εκπομπές CO2.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έδιναν λύσεις στην παραγωγή ενέργειας; Πώς μια πόλη σαν τη Λάρισα μπορεί να κάνει χρήση τέτοιων πηγών; Η αξιοποίησή τους μαζί με την ορθολογική χρήση ενέργειας θα ωφελήσει την πόλη μου και το περιβάλλον; Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να προωθήσει τη χρήση τους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πώς;
Παρατηρήστε την πόλη, κάντε την κριτική σας, καταγράψτε τις απόψεις σας, προτείνετε τις δικές σας ιδέες, δώστε λύσεις προκειμένου εσείς και οι συμπολίτες σας να ανεβάσετε το δείκτη ποιότητας ζωής στην πόλη σας και να αποφύγετε τις δραματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, για σας αλλά και για τις επερχόμενες γενιές».


Από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου οι Συντονιστές Εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέρχονται για την παραλαβή των τετραδίων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Καστοριάς 2Α, πίσω από το ALEX PAK της οδού Φαρσάλων. Σε περίπτωση αδυναμίας παραλαβής των Τετραδίων από τον Συντονιστή εκπαιδευτικό, μας ενημερώνετε για να σας τα φέρουμε στο Σχολείο σας.
Οι Εκθέσεις θα γραφούν στο διάστημα από 21 Φεβρουαρίου μέχρι 18 Μαρτίου 2011, από τον κάθε Μαθητή στο σπίτι του και η σύνθεση του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου, για το τρέχον σχολικό έτος, θα ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου, έτσι ώστε το Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει πριν το Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: