Συνολικές προβολές σελίδας

4ο Γυμνάσιο Λάρισας: “Οικοτουρισμός:Φύση, άνθρωπος, μνημεία σε αρμονία”

Συντονιστές καθηγητές: Νασιώκας Κων/νος-Δήμου Βαρβάρα.

Παιδαγωγική Ομάδα: Σαπουνά Γεωργία, Φαρδή Αικατερίνη, Χαλκιάς Ευθύμιος και Ραχωβίτου Ζωή.

Ολοκληρώθηκε και αυτή τη σχολική χρονιά η διαδικασία των περιβαλλοντικών προγραμμάτων με την πραγματοποίηση της 4ήμερης περιβαλλοντικής επίσκεψης στο νησί της Ζακύνθου.

Οι εξήντα (60)μαθητές των δύο (2) περιβαλλοντικών ομάδων με τους συντονιστές και συνοδηγούς καθηγητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια διαφορετική πλευρά του φαινομένου “Τουρισμός ”, αυτή του Οικοτουρισμού

Υιοθέτησαν την παγκόσμια τουριστική αντίληψη ότι ο τουρισμός πρέπει να είναι φιλικός ως προς το φυσικό περιβάλλον.

Έτσι:

Προετοιμάστηκαν πριν την αναχώρησή τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν ή και να αποφύγουν την πρόκληση αρνητικών επιπτώσεων σε ευαίσθητες περιοχές, μέσω της ενημέρωσής τους σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου προορισμού.

Αντιλήφθηκαν τις αλλαγές του τρόπου ζωής των κατοίκων του νησιού αφού δεν συνάντησαν εκεί τη γνωστή εικόνα που παρουσιάζουν όλα τα ελληνικά νησιά την περίοδο του καλοκαιριού.

Ενημερώθηκαν για την ιστορία του νησιού και για τις σημαντικές προσωπικότητες που έδρασαν εκεί, μέσα από τις επισκέψεις τους στα Μουσεία της πόλης της Ζακύνθου (Μουσείο Κάλβου – Σολωμού. Μεταβυζαντινό Μουσείο), στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής (Ναός Αγίου Διονυσίου, Ι.Μ. Αναφωνήτριας).

Επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα του νησιού όπως το πασίγνωστο Ναυάγιο και τις Γαλάζιες σπηλιές.

Περπάτησαν διαδρομές όπως από το λόφο Μπόχαλη έως το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου και ξεναγήθηκαν από υπεύθυνους περιβαλλοντικών οργανώσεων στο θαλάσσιο πάρκο χελώνας στην παραλία του Γέρακα και του Λαγανά για την caretta- caretta και τη φώκια monachus- monachus.

Αγόρασαν προϊόντα της τοπικής αγοράς της Ζακύνθου ενισχύοντας την έτσι και οικονομικά.

Μυήθηκαν στη διαδικασία και τα στάδια παραγωγής οίνου επισκεπτόμενοι ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Ζακύνθου, αυτό της οικογένειας Βούλτσου.

Μέσα από την επίσκεψή τους στη μονή της Παναγίας της Ναυπακτιώτισσας και την ενημέρωσή τους από τους μοναχούς, ανακάλυψαν μια διαφορετική αλλά τόσο ουσιαστική προσέγγιση της ζωής,αυτής του μοναχισμού.

Απ’ όλη αυτή την ευχάριστη διαδικασία της περιβαλλοντικής επίσκεψης οι μαθητές : Συνειδητοποίησαν ότι όλοι πρέπει να έχουν θέληση να βοηθήσουν στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος για να μπορέσουμε έτσι να τα παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές όσο το δυνατόν καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: