Συνολικές προβολές σελίδας

Ακτινοβολία Οικιακών και Φορητών Συσκευών

Μια ενδιαφέρουσα μέτρηση για την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά έγινε πρόσφατα στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας παρουσία του ερευνητή του Δημόκριτου κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ., εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι διαρκής. Για να δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα:
Κινητό τηλέφωνο: 365 φορές πάνω από το όριο! Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο- τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή-κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση... μηδενίζεται.
Oταν το κινητό φορτίζει η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να "πιάσει" σήμα.
Ασύρματο δίκτυο ίντερνετ (router)
Μη ξεχνάτε να το κλείνετε. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτή η ποσότητα εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο -ακόμη κι όταν δε χρησιμοποιείτε το ίντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη από αυτή του κινητού, για παράδειγμα, όμως τη δέχεστε συνεχώς.
Φούρνος μικροκυμάτων: Από μακριά κι αγαπημένοι. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20-30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

Ενδοεπικοινωνία Baby Phone:
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν. Ωστόσο, τα παιδιά, και ειδικά τα βρέφη, είναι πολύ ευαίσθητα, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου.
Ασύρματο τηλέφωνο: Η ύπουλη ακτινοβολία. Ακόμα και όταν δε μιλάμε με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Όταν τοποθετήσαμε το μετρητή σε μια απόσταση 20-30 εκατοστών έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς διακοπή!

Πηγή: WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: