Συνολικές προβολές σελίδας

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λάρισας: "Ανθρώπινα Δικαιώματα - Σεβασμός στο Περιβάλλον, την Κοινωνία, τον Άνθρωπο" & "Μεσόγειος - Ελλάδα - Ελιά"

a) "Ανθρώπινα Δικαιώματα - Σεβασμός στο Περιβάλλον, την Κοινωνία, τον Άνθρωπο"
Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Τσιατσιάνη Αρετή
Παιδαγωγική Ομάδα: Πάτρα Σοφία


• Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο και στο Αρχοντικό Καράσσου. Στο Εμμανουήλειο έγινε ενημέρωση – αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα από ψυχολόγο – κοινωνικό λειτουργό του ΘΕΨΥΠΑ και μας μίλησας για το δικαίωμα στην εργασία και στη μόρφωση.

• Εκπαιδευτικό βιωματικό παιχνίδι στο χώρο του σχολείου για τα δικαιώματα του παιδιού από την κ. Δημητρίου Βικτωρία.
• Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αγιάς, λιμάνι Αγιοκάμπου, Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων. Ενημέρωση με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αγιάς.
• Παρουσίαση με εικόνες, ομιλία, βιωματικό παιχνίδι για καλύτερη κατανόηση από τους μαθητές.

b) "Μεσόγειος - Ελλάδα - Ελιά"
Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Λιάπη Στεργιανή
Παιδαγωγική Ομάδα: Γώγου Βασιλική

Στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, επιλέξαμε την ελιά για πολλούς λόγους.
Η ελιά είναι ένα ευλογημένο δένδρο, γνωστό από χιλιάδες χρόνια πριν. Είναι καλλιεργούμενο είδος στην περιοχή μας. Έτσι είναι εύκολο για εμάς να επισκεφτούμε ελαιώνες, ελαιοτριβεία, διάφορα μουσεία κ.λ.π. Ακόμη το ενσωματώσαμε σε αρκετά μαθήματα του εργαστηρίου Ανθοκομίας, όπου και ασχοληθήκαμε εκτενέστερα, επίσης στα κείμενα Νεοελληνικής λογοτεχνίας, στα Θρησκευτικά κ.λ.π.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, κάναμε κάποιες εκπαιδευτικές επισκέψεις:
- Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο ελαιοτριβείο Μάντζιου στο Συκούριο. Εκεί είδαμε με τα παιδιά ποια είναι η διαδικασία όπου από τις ελιές με σύγχρονα μηχανικά μέσα παίρνουμε το λάδι. Η φιλοξενία ήταν άριστη και μας πρόσφεραν ψημένο ψωμί με λάδι και ελιές.

- Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στο πυρηνελαιουργείο του κ. Κεχαγιά, στη Βιομηχανική περιοχή Λάρισας. Εκεί παρακολουθήσαμε τη διαδικασία εξαγωγής πυρηνελαίου, από τους πυρήνες ( τα κουκούτσια) της ελιάς. Τα υγρά απόβλητα του εργοστασίου οδηγούνται σε βιολογικό καθαρισμό, ενώ τα στερεά απόβλητα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, χρησιμοποιούνται σαν καύσιμη ύλη. Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, μας τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα, ούτε για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αλλά ούτε και για την ατμόσφαιρα από την όλη διαδικασία.
- Η Τρίτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Ν. Λεύκη Λάρισας, όπου εκεί τα παιδιά περιποιήθηκαν δενδρύλια ελιάς, που είχαν φυτευθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους μαθητές, μέσω ενός άλλου προγράμματος.
- Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο Κ.Π.Ε. Μακρυνίτσας και στο Δημοτικό σχολείο Πορταριάς. Επίσης επισκεφτήκαμε στο Ελαιομουσείο στο Κατηχώρι, όπου είδαμε εκεί πώς γινόταν παλιότερα η εξαγωγή λαδιού από τις ελιές όταν δεν υπήρχε η σύγχρονη τεχνολογία και τα μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα. Εκεί μας ξενάγησε η κυρία Αδάμου. Στο Δημοτικό Σχολείο με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού ενημερώθηκαν τα παιδιά για την ελιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: