Συνολικές προβολές σελίδας

Εκδηλώσεις διαγενεακής αλληλεγγύης στα πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών 2012»

To Τμήμα Δ΄ της Αισθητικής Αγωγής της Διεύθυνσης του ΣΕΠΕΔ απέστειλε έγγραφο με θέμα: «Ευρωπαϊκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών 2012» με το οποίο καλούνται τα Σχολεία μας να αναλάβουν Δράσεις, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Το έγγραφο με Αρ. πρωτ.: 38101/Γ7/04-04-2012 μας ενημερώνει ότι ενόψει της 29ης Απριλίου, της "Ευρωπαϊκής Ημέρας της Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών" και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών 2012, το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ σε συνεργασία με την ΕΥΣΕΚΤ της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς καλεί τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας να διοργανώσουν εκδηλώσεις διαγενεακής αλληλεγγύης (π.χ. παιχνίδια, συζητήσεις, καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, μουσική, θέατρο και χειροτεχνία) των μαθητών και με τη συμμετοχή ατόμων τρίτης ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα πρέπει να διοργανωθούν γύρω στις 29 Απριλίου 2012 (μερικές εβδομάδες πριν ή μετά, δεδομένου ότι εφέτος η επέτειος είναι ημέρα Κυριακή), μπορούν να υπάρξουν φωτογραφίες και να καταγραφούν μαρτυρίες σχετικά με την εμπειρία συνεργασίας νέων και ατόμων τρίτης ηλικίας.

Το υλικό που θα συλλεχθεί από κάθε εκδήλωση θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση generationatschool@paueducation.com μέχρι τις 31 Μαΐου 2012 προκειμένου η σχολική μονάδα να συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «generations@school» για την επιλογή της καλύτερης πρωτοβουλίας από κάθε χώρα.

Όλα τα συμμετέχοντα σχολεία θα λάβουν πιστοποιητικό με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τις ακριβείς οδηγίες συμμετοχής στο διαγωνισμό καθώς και για διαθέσιμα βοηθητικά μέσα, τα σχολεία μπορούν να συμβουλευθούν την ιστοσελίδα http://www.historypin.com/gats/el/ καθώς και να έρχονται σε επικοινωνία με τον κ. Οδυσσέα Ρούσκα, Εθνικό Συντονιστή του έτους 2012 στο τηλέφωνο 210 5271444 και orouskas@mou.gr .

Μερικές Πληροφορίες για την εν λόγω Δράση:


Στόχος αυτού του έτους είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συμβολή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην κοινωνία. Επιδιώκεται η ενθάρρυνση των φορέων χάραξης πολιτικής και των ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα επίπεδα να αναλάβουν δράση για να δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες παράτασης του επαγγελματικού βίου και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Τι είναι η ενεργός γήρανση;

Ενεργός γήρανση σημαίνει να μεγαλώνουμε με καλή υγεία και ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να αισθανόμαστε πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας, πιο ανεξάρτητοι στην καθημερινή μας ζωή και πιο ενεργοί πολίτες. Άσχετα από την ηλικία μας, μπορούμε πάντα να συμμετέχουμε δραστήρια στην κοινωνία και να απολαμβάνουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Στόχος μας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού που διαθέτουμε, ακόμη και σε πιο προχωρημένη ηλικία. Το Ευρωπαϊκό Έτος 2012 επιδιώκει να προωθήσει την ενεργό γήρανση σε τρεις τομείς:

Συμμετοχή στην κοινωνία: το να συνταξιοδοτηθεί κάποιος δεν σημαίνει ότι θα μπει στο περιθώριο. Συχνά παραβλέπεται η κοινωνική συμβολή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας είτε με τη μορφή φροντίδας που παρέχουν σε άλλους, στους γονείς, στους συζύγους ή στα εγγόνια τους, είτε με τη μορφή εθελοντικής εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Έτος επιδιώκει να διασφαλίσει μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας στην κοινωνία και να δημιουργήσει γι΄αυτούς ευνοϊκότερες συνθήκες.

Ανεξάρτητη διαβίωση: καθώς γερνούμε, έχουμε όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Πολύ μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μας μπορούν να έχουν τεράστιο όφελος για τα άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας ή αναπηρίες. Ενεργός γήρανση σημαίνει επίσης να έχουμε τη δυνατότητα καθώς γερνούμε να ορίζουμε τη ζωή μας για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: