Συνολικές προβολές σελίδας

Δράση: "Καθαρίστε τη Μεσόγειο" για 17η χρονιά


Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε η συλλογικότητα και η αφύπνιση της κοινωνικής μας συνείδησης είναι σημαντικότερες από ποτέ. Σε πείσμα των καιρών, η εκστρατεία καθαρισμού ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», έρχεται και πάλι πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, για να συμβάλει στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας. Παράλληλα έρχεται για να «συστρατεύσει» πολίτες, θεσμικούς και άλλους φορείς για τη διαφύλαξη του πολύτιμου φυσικού μας πλούτου.

Φέτος η πανελλαδική εκστρατεία, που πραγματοποιείται από 1 έως 31 Μαΐου 2012 και συντονίζεται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙOΣ SOS για 17η συνεχή χρονιά και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της βιώσιμης αλιείας. Στόχος της εκστρατείας είναι να αναδείξει τη σημασία της διατήρησης και της ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, που αποτελεί καίριο παράγοντα στην προσπάθεια να προστατευθούν είδη αλιευμάτων, τα οποία είτε απειλούνται, είτε δεν έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο.
Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας, σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών, καθώς περισσότεροι από 21.000 εθελοντές, καθάρισαν 236 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμνών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο.
Στην εκστρατεία συμμετείχαν 285 φορείς σε 37 νομούς της Ελλάδας, από τους οποίους 102 ήταν Σχολεία, 69 Δήμοι, 10 Ξενοδοχεία και 7 άλλες Επιχειρήσεις, 5 Ιστιοπλοϊκοί και Καταδυτικοί φορείς, 1 Λιμεναρχείο, 12 ΜΚΟ, 33 άλλοι Σύλλογοι, 3 ατομικές συμμετοχές και 43 άλλοι φορείς. Πρόσκληση συμμετοχής σε όλους, να έλθουν στη παρέα της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» για να καθαρίσουν ακόμη περισσότερες φυσικές περιοχές της χώρας μας και να τονίσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια προσωπικά υπεύθυνη στάση, που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά των πολιτών. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/ MAP) και υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα «μυστικά» της εκστρατείας:

Στην εκστρατεία αυτή πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες-εθελοντές! Δεν μένει κανείς «απ’ έξω»:  μαθητές, εκπαιδευτικοί, δύτες, ψαράδες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν!
Αποφασίζουμε τον τόπο και το χρόνο που θα πραγματοποιήσουμε τον καθαρισμό και συμπληρώνουμε την ηλεκτρονική «φόρμα συμμετοχής» ( Θα τη βρείτε στη διεύθυνση:  http://www.medsoscleanup.gr/index.php/clean-the-med/apply.html ) ή εναλλακτικά στείλτε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής συμπληρωμένη με φαξ στο 210 – 8228795 ή με e-mail στο events@medsos.gr .
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS λειτουργεί επιβοηθητικά στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (η αφίσα της εκστρατείας με σχετικό ενημερωτικό υλικό και το Φύλλο Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών), και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.
Επιπρόσθετα, παράλληλα με τον πανελλαδικό συντονισμό της εκστρατείας, διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού, με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση!
Δεν περιοριζόμαστε στη συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων, αλλά συμπληρώνουμε το «Φύλλο Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών» και καταγράφουμε με ακρίβεια το είδος των απορριμμάτων που συναντάμε σε φυσικά οικοσυστήματα, τις πιθανές πηγές προέλευσής τους, καθώς και τα προβλήματα των περιοχών που «επισκεπτόμαστε».
Μετά τον Καθαρισμό στέλνετε στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμπληρωμένο το Φύλλο Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών και Καταγραφής Απορριμμάτων, (θα σας το αποστείλει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS) καθώς και φωτογραφίες ή άλλο υλικό (ζωγραφιές και εργασίες μαθητών) από τις δράσεις για τη μέγιστη δυνατή στήριξη, προβολή και προώθησή τους.

Τα δεδομένα που συλλέγονται με την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών της εκστρατείας, επεξεργάζονται από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Στην Ιστοσελίδα: http://www.medsoscleanup.gr/index.php

και στην κ. Μυρσίνη Κουκιάσα, Υπεύθυνη Συντονισμού Εκστρατείας,
τηλέφωνο / φαξ : 210 8228795,
email: events@medsos.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: