Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Δημάκου Καλλιόπη
Παιδαγωγική Ομάδα: Μαξιμιάδου Αναστασία
Η ομάδα μας (ΓΒ2)
Λέφα Στυλιανή
Παπαστεργίου Βασιλική
Μαρβάται Βγιοσάνα
Παρισίδου Βαλασία
Μότση Αλεξάνδρα
Πασσιά Καλλιόπη
Μπαρούτα Δήμητρα
Πατσιά Δανάη
Νούλα Γεωργία
Ρέπου Βασιλική
Οικονομίδης Μενέλαος
Ρούντου Ζωή
Οικονόμου Ζωή
Σακκά Παναγιώτα
Οσμάνι Σιντορέλα
Τζαμάρα Δήμητρα
Παναγιώτου Αντωνία
Τζιγκούρα Βασιλική
Παπαδοπούλου Ελισάβετ
Φωτίου Ευθυμία
Η ομάδα μας (ΓΒ1)
Αθανασοπούλου Αθανασία
Καμαγιάννη Πασχαλιά
Ακριτίδου Πολυτίμη
Καλτέκη Παρασκευή
Ανανώστη Αλεξάνδρα
Καπανδρίτη Ελευθερία
Αποστόλου Ευαγγελία
Καρανάσιου Βασιλική
Βάγιου Στυλιανή
Καρατσίβου Αικατερίνη
Γεωργιάδου Δέσποινα
Κατσιάνα Στυλιανή
Ευαγγέλου Ελένη
Κωστομοίρη Βικτωρία
Ζιώγα Βικτωρία
Κωστοπούλου Μαρία
Ιωακείμ Παρασκευή
Λαδοπούλου Δέσποινα
Καλιακούδα Μαρία
Ντάλλα Μαρία
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ
• Ευαισθητοποίηση του μαθητικού δυναμικού.
• Ανάπτυξη της κριτικής του ικανότητας-προβληματισμός.
• Ενθάρρυνση με σκοπό την προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων με βιωματικό και διεπιστημονικό τρόπο.
• Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση πολιτών.
• Εθελοντισμός-άποψη και θέση για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΣ
Έρευνα ,παρατήρηση και καταγραφή των συσκευασιών που χρησιμοποιούνται στο σπίτι και στο σχολείο, καθώς και των απορριμμάτων που προκύπτουν.
Συγκέντρωση χαρτιού, γυαλιού ,αλουμινίου και διερεύνηση του τρόπου διάθεσής τους για ανακύκλωση.
Επίσκεψη στον τοπικό Δήμο και ενημέρωση από τον αρμόδιο για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επίσκεψη στον Χ.Υ.Τ.Α. Λάρισας.
Οργάνωση δραστηριοτήτων με σκοπό τη σύνδεση του θέματος της εργασίας και του γνωστικού αντικειμένου των ομάδων μας όπως:
- Κατασκευές από ανακυκλωμένο χαρτί
- Κουκλοθέατρο με θέμα παραμύθι σχετικό με τα σκουπίδια στη ζωή μας.
- Δραματοποιήσεις ιστοριών γραμμένες από τα ίδια τα παιδιά
- Αυτοσχεδιασμοί ή παιχνίδια ρόλων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ανακύκλωση είναι η διαδικασία μετατροπής των σκουπιδιών σε πηγές ενέργειας ή πρώτες ύλες, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και η έπα-ναχρησιμοποίηση κατόπιν επεξεργασίας, ορισμένων άχρηστων υλικών. Άρχισε από πολύ παλιά, σχεδόν την εποχή του χαλκού, όπου το λιώσιμο μεταλλικών αντικειμένων απέφερε την παραγωγή νέων προϊόντων. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε λόγω της αλματώδους βιομηχανικής ανάπτυξης και η ζωή των ανθρώπων έγινε πιο περίπλοκη. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε σύγχρονη κοινωνία. Από τη μια η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών με έπα-κόλουθο την παραγωγή σύνθετων αστικών απορριμμάτων(τοξικών και επικίνδυνων), και από την άλλη η ανάγκη εξεύρεσης χώρων υποδοχής και διαχείρισης. Καταστάσεις προβληματικές που οδήγησαν τον σύγχρο-νο άνθρωπο να στραφεί προς νέες πρακτικές που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Θα μετατοπιστεί έτσι το βάρος στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση αλλά και τη μείωση των επικίνδυνων συστατικών. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση, αποφασίστηκε να σημα- τοδοτούνται με λογότυπο, τα ανακυκλώσιμα υλικά(γυαλί,χαρτί,μέταλλο πλαστικό). Τον Αύγουστο του 2001 ψηφίστηκε στη βουλή νέος νόμος με τον οποίο προωθήθηκε η διαχείριση και άλλων προϊόντων όπως, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ελαστικών αυτοκινήτων, μπαταριών και συσσωρευτών, ορυκτέλαιων και άλλων.
ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
1.Μειώνεται ο όγκος και το βάρος των απορριμμάτων, έτσι έχουμε μικρότερα προβλήματα διαχείρισής τους.
2.Εξοικονομείται χώρος.
3.Εξοικονομείται ενέργεια που λαμβάνεται από τη φύση.
4.Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. 5.Επαναχρησιμοποιούνται ορισμένα αντικείμενα από τις βιομηχανίες, αφού προηγηθούν οι διαδικασίες διαλογής τους(π.χ. γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια).
6.Επεξεργάζονται ορισμένα απορρίμματα και αξιοποιούνται ως πρώτες ύλες από τις βιομηχανίες(π.χ. τα γυάλινα δοχεία γίνονται υαλότριμμα, τα παλιά χαρτιά χαρτοπολτός κτλ.).
7.Περιορίζεται η παραγωγή των υλικών συσκευασίας από τις βιομηχανίες
Το βασικό όμως όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση είναι ,η προστασία του περιβάλλοντος και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να οργανώνονται και να μεριμνούν για την πραγματοποίησή της.
ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ.....
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ( κουτάκια αναψυκτικών, συσκευασίες τροφίμων ).
ΓΥΑΛΙ( μπουκάλια).
ΧΑΡΤΙ( στοίβες εφημερίδων, περιοδικά, χάρτινες συσκευασίες προϊόντων).
ΠΛΑΣΤΙΚΟ( συσκευασίες μπάνιου ή κουζίνας).
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ( πλυντήρια, κουζίνες).
ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ…
• Τρόφιμα, αποφάγια.
• Υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης όπως, οι μπαταρίες και τα ελαστικά.
• Αφρολέξ, πλαστικά δοχεία από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, ρούχα, παπούτσια, κλαδιά από δέντρα.
• Αποτσίγαρα.
• Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα.
• Βιοδιασπώμενες σακούλες.
• Σπασμένα τζάμια, καθρέφτες ή λαμπτήρες γιατί η διαλογή γίνεται με το χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ...
Το τρίγωνο με τα τρία βελάκια ή αλλιώς ο βρόγχος MOBIUS είναι το σύμβολο της ανακύκλωσης. Κάθε ένα από τα τρία βελάκια, συμβολίζει ένα στάδιο από τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος.
ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Γ Υ Α Λ Ι
Επειδή το γυαλί δεν αποσυντίθεται στη φύση, πρέπει να το ανακυκλώνουμε.Οι τρόποι ανακύκλωσης είναι δύο:
• Η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών.
• Μπουκάλια και άλλα γυάλινα αντικείμενα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους..
Μεταφέρονται σε κέντρα συγκέντρωσης όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα(άσπρο, πράσινο, μπλε, καφέ).Θρυματίζε- ται σε μικρά κομμάτια ( υαλόθραυσμα ) και καθαρίζεται από ξένες ουσί- ες (καπάκια, χαρτιά, πλαστικά κτλ.). Τα υλικά που μπορούν να μαγνητιστούν (όπως για παράδειγμα τα καπά-και ) απομακρύνονται με ισχυρούς μαγνήτες. Τα ελαφρά αντικείμενα (χαρτιά, ελαστικά προϊόντα κτλ) ,απομακρύνονται με αέρα που φυσάει στην επιφάνεια της μεταφορικής ταινίας που μεταφέρει το υαλόθραυσμα. Η απομάκρυνση άλλων υλικών γίνεται με το χέρι. Στη συνέχεια, το γυαλί πλένεται με νερό, για να απομακρυνθούν οι οργανικές ενώσεις όπως τα σάκχαρα. Τέλος το υαλόθραυσμα οδηγείται στον κλίβανο τήξης, για να κατασκευαστεί πάλι γυαλί. Στην υαλουργία, η ανακύκλωση του γυαλιού, είναι μέρος της βιομηχανικής διαδικασίας γι’ αυτό συνήθως δεν δημιουργούνται στερεά απόβλητα. Τα ελληνικά υαλουργεία δέχονται 45.000 τόνους υαλόθραυσμα ετησίως για ανακύκλωση. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει τους 140.000 τόνους ετησίως. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 650.000 σημεία συλλογής γυαλιού σε δρόμους, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους των χωρών της Ευρωπαι-κής Ένωσης, ενώ λειτουργούν περίπου 100 μονάδες για την επεξεργασία του χρησιμοποιημένου γυαλιού. Η ανακύκλωση γυαλιού στη χώρα μας, βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο σε ότι αφορά την επαναχρησιμοποίηση, ενώ η χρήση των συσκευασιών μιας χρήσης είναι ανεξέλεγκτη.
Η ανακύκλωση γίνεται σε μάντρες κοντά στις χωματερές ή σε ειδικά κέντρα εμπορίας γυαλιού σε διάφορα σημεία των μεγάλων πόλεων. Στα κέντρα αυτά, γίνεται η διαλογή των φιαλών ανάλογα με τη φίρμα της βιομηχανίας που τις χρησιμοποιεί ως υλικό συσκευασίας. Όσες από αυτές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση ,στέλνονται στις αντίστοιχες βιομηχανίες όπου καθαρίζονται, αποστειρώνονται και επαναχρησιμο- ποιούνται.
Οι υπόλοιπες φιάλες, διοχετεύονται στις βιομηχανίες υαλουργίας ως υαλόθραυσμα. Στη χώρα μας λειτουργούν μόνο δύο μεγάλα κέντρα ανακύκλωσης γυαλιού, στην Αθήνα και τη Λάρισα.
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ
1. Προτιμούμε τις φιάλες που ξαναγεμίζουν ή είναι επιστρεφόμενες.
2. Πριν βάλουμε τα μπουκάλια στους ειδικούς κάδους, τα αδειάζουμε, τα ξεβγάζουμε και αφαιρούμε τυχόν ξένες ουσίες( καπάκι, καλύμματα, φελλούς κτλ).
3. Αν τυχόν υπάρχουν χωριστοί κάδοι ή τράπεζες φιαλών στη γειτονιά μας ,για κάθε τύπο γυαλιού πρέπει, να διαχωρίσουμε τα μπουκάλια ανάλογα με το χρώμα τους και να τα βάλουμε στο σωστό κάδο.
4. Ανακυκλώνουμε γυάλινα δοχεία και βάζα. Δοχεία για φαγητό, φάρμακα και άλλα οικιακά είδη που είναι συσκευασμένα σε γυαλί, μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν όπως και τα μπουκάλια μπύρας, κρασιού και αναψυκτικού.
5. Δεν ανακυκλώνουμε ποτέ γυαλιά από παράθυρα, λαμπτήρες ηλεκτρισμού, σκεύη μαγειρικής, πιατικά από γυαλί.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ
• Να μαζεύουμε τα γυάλινα δοχεία και να τα βάζουμε σε ειδικούς κάδους.
• Να μην αγοράζουμε προϊόντα μιας χρήσης.
• Να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία για αναψυκτικά, μπύρες κτλ, για να μπορούμε να τα επιστρέφουμε.
• Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους και τα ζώα.
• Μπορούμε πολλά γυάλινα δοχεία να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε καθημερινά στη κουζίνα μας όπως για μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά, τρόφιμα κτλ.
• Να ζητήσουμε από το δήμο να τοποθετήσει κάδους όπου δεν υπάρχουν.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
Η ανακύκλωση αλουμινίου συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας
Περίπου 1 δισ. αλουμινένια κουτάκια για αναψυκτικά και ποτά χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και για την παραγωγή τους χρειάζονται 17.142 τόνοι αλουμίνιο ή 68.600 τόνοι βωξίτη και 257.142.000 κιλοβατώρες ενέργειας.
Για την κατασκευή ενός αλουμινένιου κουτιού καταναλώνεται τόση ηλεκτρική ενέργεια όση για να:
- ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες.
- δούμε τηλεόραση για 3 ώρες.
- ανάψουμε μία λάμπα 60W για 5 ώρες.
- λειτουργήσει ένα ψυγείο για 3 ώρες.
Αν τα κουτάκια καταλήξουν στα σκουπίδια αυξάνουμε τον όγκο σκουπιδιών, σπαταλάμε φυσικούς πόρους και ενέργεια και συμβάλλουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα, και μάλιστα προσφέρουν και χρήματα σε όσους τα ανακυκλώνουν.
Παράλληλα, με την ανακύκλωση του αλουμινίου, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια και περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του από την αρχή σημαίνει 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, 95% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 97% λιγότερη μόλυνση του νερού.
Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση : 4 τόνων βωξίτη, 500 κιλών σόδας, 100 κιλών ασβεστόλιθου, 700 κιλών πετρελαίου, 25 κιλών κρυολίτη και 35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου.
Το αλουμίνιο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το "πράσινο" μέταλλο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και οικολογικές απαιτήσεις.
Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση ενέργειας για παραγωγική διεργασία, περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων και διατήρηση τουλάχιστον της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων.
Με την ανακύκλωση του αλουμινίου εκτός από τη μείωση των σκουπιδιών έχουμε και οικονομικό όφελος, καθώς εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Κάποιες ενδεικτικές συμβουλές για τη «σωστή» ανακύκλωση προϊόντων αλουμινίου είναι οι εξής:
• Οφείλουμε να ξεπλένουμε και να συμπιέζουμε τα αλουμινένια κουτιά πριν τα στείλουμε για ανακύκλωση.
• Μην τοποθετείτε δοχεία από αλουμίνιο, το ένα μέσα στο άλλο.
• Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία αεροζόλ είναι τελείως άδεια και βγάλτε το στόμια τους.
• Κατάλληλα για ανακύκλωση είναι μόνο όσα αντικείμενα φέρουν την ένδειξη alu.
• Τοποθετείτε τα αλουμινένια προϊόντα σε πλαστική σακούλα πριν τα πάτε για ανακύκλωση
• Εκτός των κάδων ανακύκλωσης, μπορείτε να ανακυκλώνεται σε Κέντρα Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου ( ενδεικτικά αναφέρουμε: ΣΥ.ΛΑΝ. ΕΠΕ, ΑΝΑΜΕΤ*)
Η άλλη ονομασία του αλουμινίου είναι «πράσινο μέταλλο» εξαιτίας της φύσης του, που ικανοποιεί τόσο τεχνολογικές όσο και οικολογικές απαιτήσεις. Οφείλουμε να το ανακυκλώνουμε καθώς είναι από τα υλικά εκείνα, που όσες φορές κι αν ανακυκλωθεί δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια ποιότητας. Μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται με την ανακύκλωση αλουμινίου έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών επιβλαβών αερίων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ο βαθμός ανακύκλωσης είναι μεγαλύτερος στην αυτοκινητοβιομηχανία, ακολουθεί το αλουμίνιο προερχόμενο από δομικές εφαρμογές και τελευταίο είναι αυτό που προέρχεται από κουτιά μπύρας και αναψυκτικά.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ανακύκλωση προσφέρει χρήματα σε αυτούς που συλλέγουν τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών.
ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Η ανακύκλωση παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των πλαστικών αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των υλικών συσκευασίας διότι:
• Η συλλογή των πλαστικών αποβλήτων είναι σημαντικό πρόβλημα.
• Κατά την ανακύκλωση τουλάχιστον 15% των πλαστικών παραμένει ως απόβλητο εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν τα πλαστικά
• Με την ανακύκλωση δεν λύνουμε το πρόβλημα της ρύπανσης απλά το επιβραδύνουμε.
• Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ανακύκλωση εάν δεν προηγηθεί διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών πλαστικού. Τα ΡΕΤ, ΡΡ, PVC, ΡΕ δεν μπορούν να αναμειχθούν ώστε να παραχθεί δευτερογενής ύλη ενώ το PVC δεν πρέπει να ανακυκλωθεί.
Μετά το διαχωρισμό τους τα πλαστικά μπορούν να αξιοποιηθούν:
• για την κατασκευή προϊόντων με παραπλήσιες ιδιότητες με τα παρθένα υλικά και προϊόντων με ιδιότητες κατώτερες των παρθένων υλικών
• ως καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας
• για την παραγωγή οργανικών ενώσεων, με πυρόλυση και χημική ανακύκλωση
• ως εδαφοβελτιωτικά σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις
Όλες οι παραπάνω μέθοδοι δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και έχουν υψηλό κόστος. Μείωση του κόστους επιτυγχάνεται με την συμμετοχή των καταναλωτών σε εκτεταμένα προγράμματα συλλογής και διαχωρισμού των πλαστικών.
Από όλα τα πλαστικά το φιλικότερο στο περιβάλλον είναι το ΡΕΤ λόγω της καθαρότητας του υλικού του και της μεγαλύτερης ευκολίας ανακύκλωσης. Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία παραγωγής ΡΕΤ πολλαπλών χρήσεων για μπουκάλια. Οι συσκευασίες μπορούν μετά την πρώτη τους χρήση να γίνουν ξανά μπουκάλια, αφού η καθαρότητα του υλικού εγγυάται ένα προϊόν που θα έχει την ίδια χρήση.
Τα πλεονεκτήματα από την ανακύκλωση πλαστικού είναι πολλά:
• Εξοικονομούνται μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα και ενέργεια
• Μειώνεται η ποσότητα των στερεών κατάλοιπων που καταλήγουν στις χωματερές και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οξειδίου του αζώτου (NO) και διοξειδίου του θείου (SO2).
Όταν κατασκευάζουμε πλαστικές σακούλες από ανακυκλωμένο πλαστικό έχουμε τα εξής περιβαλλοντικά οφέλη:
• Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα
• Μειώνουμε την έκλυση τοξικών και επικίνδυνων αερίων
• Μειώνουμε τη χρήση του νερού σχεδόν κατά 90%
• Μειώνουμε την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά δυόμισι φορές
Για κάθε τόνο ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου εξοικονομούνται 1.8 τόνοι πετρελαίου, ενώ η ανακύκλωση ενός και μόνο πλαστικού μπουκαλιού εξοικονομεί ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα των 60 βατ για 6 ώρες !!!
Η επιστήμη έχει σήμερα δώσει λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά.
Πρόκειται για τα Φώτο-βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά που έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
• Αποικοδομούνται σε οποιοδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο
• Μπορούν να προγραμματιστούν για τη διάρκεια ζωής τους
• Είναι πιο ανθεκτικά, πιο εύχρηστα και φθηνότερα.
• Είναι λεπτότερα και απαιτείται λιγότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή τους.
• Μπορούν να ανακυκλωθούν και να λιπασματοποιηθούν
• Απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να παραχθούν και να μεταφερθούν.
• Είναι ασφαλή για απευθείας επαφή με τρόφιμα και ιδανικά υλικά συσκευασίας κατεψυγμένων τροφίμων.
ΧΑΡΤΙ
Ανακύκλωση είναι η αξιοποίηση των χαρτιών που προορίζονται για τα σκουπίδια ή θεωρούνται απορρίμματα με στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την εξοικονόμηση πρώτων υλών.
H ανακύκλωση έχει μεγάλη σημασία διότι:
• 1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα
• για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο
Στην Ελλάδα η κατανάλωση χαρτιού έχει ξεπεράσει τους 800.000 τόνους το χρόνο ενώ την ίδια στιγμή πετιούνται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού
Τι χρειάστηκε για την παραγωγή αυτών των 300.000 τόνων;
• 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
• 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που ισοδυναμεί με την ποσότητα κατανάλωσης νερού της Αττικής για 100 μέρες
• 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνεται σε 3 μήνες από ένα εκατομμύριο σπίτια
Περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση του χαρτιού
• σώζονται δέντρα
• απαιτείται η μισή περίπου ενέργεια και κατανάλωση νερού
• παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση
• μειώνονται τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές
Ποιος είναι ο κύκλος της ανακύκλωσης;
Πρώτο βήμα Συγκεντρώνουμε τα αντικείμενα και προϊόντα από χαρτί που έχουμε χρησιμοποιήσει χωριστά από τα υπόλοιπα σκουπίδια (κάνοντας διαλογή στην πηγή)
Δεύτερο βήμα Η δημοτική αρχή, εθελοντές ή ιδιώτες έμποροι μαζεύουν τα χαρτιά που είναι για ανακύκλωση και τα δίνουν σε ειδικές βιομηχανίες για επεξεργασία.
Τρίτο βήμα Άλλες βιομηχανίες αγοράζουν το ανακυκλωμένο χαρτί και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή νέων ανακυκλωμένων προϊόντων
Κλείσιμο του κύκλου Τα νέα ανακυκλωμένα προϊόντα φθάνουν και πάλι στους καταναλωτές
Τι πρέπει να κάνουμε;
• Να δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διαδικασία συλλογής και διαλογής των αποκομμάτων χαρτιού, γιατί έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό ξένης ύλης μπορεί να καταστρέψει μεγάλη μερίδα της παραγωγής. Για παράδειγμα, αν ξεφύγει από τον έλεγχο και χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη μικρό ποσοστό πισσωμένου χαρτιού, όλο το χαρτί που θα παραχθεί θα είναι γεμάτο με μαύρα στίγματα και επομένως θα είναι ακατάλληλο για την αγορά.
• Να συμμετέχουμε ενεργά στη διαλογή στην πηγή σχολείο, γραφείο, κατοικίες, τυπογραφεία, βιομηχανίες, κλπ των διαφόρων κατηγοριών του χαρτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα ανακυκλωμένων χαρτιών. Ανακατεύοντας όλες τις κατηγορίες χαρτιού μαζί παράγεται χαρτί κατώτερης ποιότητας.
• Να έχουμε υπόψη μας ότι προϋπόθεση για να πετύχει η ανακύκλωση είναι η απαλλαγή των χαρτιών από κάθε ξένη ύλη.
• Να φροντίζουμε ώστε η παραλαβή και η μεταφορά του χαρτιού που προορίζεται για ανακύκλωση να είναι σχετικά εύκολη δουλειά, και για μας και για τους ανθρώπους που συλλέγουν το χαρτί.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που
καταλήγει στη δηµιουργία µιας µάζας που µοιάζει µε χώµα και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά.
Γιατί να φτιάξω κόµποστ
Το κόµποστ είναι ένα από τα καλύτερα καλυπτικά για το έδαφος κι ένα από τα καλύτερα
βελτιωτικά εδάφους. Μπορείτε επίσης να το χρησιµοποιήσετε αντί για τα λιπάσµατα του
εµπορίου. Και, κυρίως, το κόµποστ είναι φτηνό. Μπορείτε να το παρασκευάσετε χωρίς να
ξοδέψετε ούτε δραχµή. Η χρήση του βελτιώνει τη δοµή και την υφή του εδάφους. Αυξάνει τον
αερισµό του εδάφους και την ικανότητά του να συγκρατεί νερό. Το κόµποστ κάνει πιο χαλαρά
τα αργιλώδη εδάφη και βοηθάει τα αµµώδη να συγκρατούν περισσότερο νερό. Προσθέτοντάς το
αυξάνεται η γονιµότητα του εδάφους και ενισχύεται στα φυτά η ανάπτυξη υγιούς ριζικού
συστήµατος. Η οργανική ύλη που περιέχεται σ’ αυτό τροφοδοτεί τους µικροοργανισµούς οι
οποίοι κρατάνε το έδαφος υγιές και ισορροπηµένο. Το άζωτο, το κάλιο και ο φώσφορος θα
παράγονται µε φυσικό τρόπο από τους µικροοργανισµούς ώστε να µην χρειάζεται να τα
προσθέσετε εσείς.
Στην εποχή µας δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιµοι χώροι για να πετάµε απορρίµµατα και δεν
συµφέρει επίσης να πετάµε στα σκουπίδια υλικά που µπορούµε να τα χρησιµοποιήσουµε για να
βελτιώσουµε το έδαφός µας. Τουλάχιστον το 1/3 των χωµατερών και των Χ.Υ.Τ.Α. το γεµίζουµε
µε οργανικά απορρίµµατα του κήπου ή της κουζίνας που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για
να φτιάξουµε κόµποστ. Μόνο να διαθέσουµε λίγο χρόνο και θα µειώσουµε τα σκουπίδια µας
αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της καλλιεργήσιµης γης µας. Εµείς προτείνουµε: Αρχίστε
την κοµποστοποίηση τώρα!
Η διαδικασία της διάσπασης των οργανικών υλικών
Το κόµποστ είναι το τελικό προϊόν ενός σύνθετου διατροφικού πλέγµατος ανάµεσα σε
εκατοντάδες διαφορετικών οργανισµών (βακτήρια, σκουλήκια, έντοµα και µύκητες).
Όταν αυτοί οι οργανισµοί διασπάσουν την οργανική ύλη ό,τι αποµένει είναι το πλούσιο, εύφορο
υλικό που αγαπούν τα φυτά σας. Η κοµποστοποίηση είναι µια πιστή αντιγραφή του φυσικού
τρόπου διάσπασης των οργανικών υλικών όπως ακριβώς γίνεται στο έδαφος ενός δάσους. Σε
κάθε δάσος ή λιβάδι, ζούγκλα ή κήπο συµβαίνει το ίδιο: Φυτά ξεραίνονται, πέφτουν στο χώµα
και διαλύονται. ∆ιασπώνται σιγά σιγά από τους µικροοργανισµούς που ζουν στο έδαφος. Και
τελικά τα κοµµάτια των νεκρών φυτών εξαφανίζονται γιατί έχουν γίνει πια εκείνο το σκούρο
ευκολοδούλευτο χώµα που βρίσκουµε στα δάση κάτω από τα φύλλα που σαπίζουν. Έχουν γίνει
αυτό που λέµε «χούµους» αυτό το ελαφρύ αφράτο χώµα. Αυτό το «χούµους» είναι ο σκοπός
µας όταν ξεκινάµε την κοµποστοποίηση. Προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον στους
οργανισµούς που ζουν στον σωρό καταφέρνουµε να φτιάξουµε χώµα εξαιρετικής ποιότητας.
Φυσικά θέλουµε προκαλέσουµε και να επιταχύνουµε τις διαδικασίες της φύσης. Και, καθώς θα
παράγουµε πιο γρήγορα καλής ποιότητας έδαφος, ταυτόχρονα, η θερµότητα που παράγεται
στον σωρό θα το καθαρίσει από τυχόν σπόρους ζιζανίων ή ασθένειες.
Οι «πρώτες ύλες» για το κόµποστ
Θεωρητικά όλες οι οργανικές ουσίες είναι κατάλληλες για έναν κοµποστοσωρό. Ο σωρός µας
χρειάζεται την κατάλληλη αναλογία από υλικά πλούσια σε άνθρακα (π.χ. ξερά φύλλα, άχυρα και
κοµµάτια ξύλου) και υλικά πλούσια σε άζωτο (όπως κοµµένο χορτάρι και φυτικά υπολείµµατα
από την κουζίνα). Ανακατεύοντας διάφορα είδη υλικών ή αλλάζοντας τις αναλογίες µπορεί να
αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Το να επιτύχετε το ιδανικότερο µίγµα είναι περισσότερο
θέµα εµπειρίας παρά επιστηµονικής ακρίβειας. Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 3 µέρη υλικών
πλούσιων σε άνθρακα προς 1 µέρος πλούσιο σε άζωτο. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα
επιβραδύνει την αποσύνθεση ενώ τα πολλά αζωτούχα µπορεί να προκαλέσουν οσµές. Ο
άνθρακας προµηθεύει τους µικροοργανισµούς µε ενέργεια και το άζωτο µε πρωτεΐνες .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
• Η επίτευξη των στόχων μας πραγματοποιήθηκε.
• Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης.
• Απέκτησαν γνώσεις.
• Γνώρισαν τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων.
• Πήραν ερεθίσματα εκείνα που θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά.
• Συνεργάστηκαν.
• Ευαισθητοποίησαν και ενημέρωσαν τους πολίτες.
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ…
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Ιστοσελίδες του INTERNET με θέμα την ανακύκλωση.
• Εγκυκλοπαίδεια LAROUSSE.
• Άρθρα εφημερίδων ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
• Υλικό ιδιωτικών εταιριών ανακύκλωσης.
• Οδηγός εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων για τα απορρίμματα.
Παιδαγωγική Ομάδα: Μαξιμιάδου Αναστασία
Η ομάδα μας (ΓΒ2)
Λέφα Στυλιανή
Παπαστεργίου Βασιλική
Μαρβάται Βγιοσάνα
Παρισίδου Βαλασία
Μότση Αλεξάνδρα
Πασσιά Καλλιόπη
Μπαρούτα Δήμητρα
Πατσιά Δανάη
Νούλα Γεωργία
Ρέπου Βασιλική
Οικονομίδης Μενέλαος
Ρούντου Ζωή
Οικονόμου Ζωή
Σακκά Παναγιώτα
Οσμάνι Σιντορέλα
Τζαμάρα Δήμητρα
Παναγιώτου Αντωνία
Τζιγκούρα Βασιλική
Παπαδοπούλου Ελισάβετ
Φωτίου Ευθυμία
Η ομάδα μας (ΓΒ1)
Αθανασοπούλου Αθανασία
Καμαγιάννη Πασχαλιά
Ακριτίδου Πολυτίμη
Καλτέκη Παρασκευή
Ανανώστη Αλεξάνδρα
Καπανδρίτη Ελευθερία
Αποστόλου Ευαγγελία
Καρανάσιου Βασιλική
Βάγιου Στυλιανή
Καρατσίβου Αικατερίνη
Γεωργιάδου Δέσποινα
Κατσιάνα Στυλιανή
Ευαγγέλου Ελένη
Κωστομοίρη Βικτωρία
Ζιώγα Βικτωρία
Κωστοπούλου Μαρία
Ιωακείμ Παρασκευή
Λαδοπούλου Δέσποινα
Καλιακούδα Μαρία
Ντάλλα Μαρία
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ
• Ευαισθητοποίηση του μαθητικού δυναμικού.
• Ανάπτυξη της κριτικής του ικανότητας-προβληματισμός.
• Ενθάρρυνση με σκοπό την προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων με βιωματικό και διεπιστημονικό τρόπο.
• Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση πολιτών.
• Εθελοντισμός-άποψη και θέση για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΣ
Έρευνα ,παρατήρηση και καταγραφή των συσκευασιών που χρησιμοποιούνται στο σπίτι και στο σχολείο, καθώς και των απορριμμάτων που προκύπτουν.
Συγκέντρωση χαρτιού, γυαλιού ,αλουμινίου και διερεύνηση του τρόπου διάθεσής τους για ανακύκλωση.
Επίσκεψη στον τοπικό Δήμο και ενημέρωση από τον αρμόδιο για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επίσκεψη στον Χ.Υ.Τ.Α. Λάρισας.
Επίσκεψη σε ιδιωτικούς φορείς που πραγματοποιούν ανακύκλωση στην πόλη μας.
Οργάνωση εκστρατείας καθαριότητας του σχολείου. Οργάνωση δραστηριοτήτων με σκοπό τη σύνδεση του θέματος της εργασίας και του γνωστικού αντικειμένου των ομάδων μας όπως:
- Κατασκευές από ανακυκλωμένο χαρτί
- Κουκλοθέατρο με θέμα παραμύθι σχετικό με τα σκουπίδια στη ζωή μας.
- Δραματοποιήσεις ιστοριών γραμμένες από τα ίδια τα παιδιά
- Αυτοσχεδιασμοί ή παιχνίδια ρόλων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ανακύκλωση είναι η διαδικασία μετατροπής των σκουπιδιών σε πηγές ενέργειας ή πρώτες ύλες, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων και η έπα-ναχρησιμοποίηση κατόπιν επεξεργασίας, ορισμένων άχρηστων υλικών. Άρχισε από πολύ παλιά, σχεδόν την εποχή του χαλκού, όπου το λιώσιμο μεταλλικών αντικειμένων απέφερε την παραγωγή νέων προϊόντων. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε λόγω της αλματώδους βιομηχανικής ανάπτυξης και η ζωή των ανθρώπων έγινε πιο περίπλοκη. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε σύγχρονη κοινωνία. Από τη μια η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών με έπα-κόλουθο την παραγωγή σύνθετων αστικών απορριμμάτων(τοξικών και επικίνδυνων), και από την άλλη η ανάγκη εξεύρεσης χώρων υποδοχής και διαχείρισης. Καταστάσεις προβληματικές που οδήγησαν τον σύγχρο-νο άνθρωπο να στραφεί προς νέες πρακτικές που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Θα μετατοπιστεί έτσι το βάρος στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση αλλά και τη μείωση των επικίνδυνων συστατικών. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση, αποφασίστηκε να σημα- τοδοτούνται με λογότυπο, τα ανακυκλώσιμα υλικά(γυαλί,χαρτί,μέταλλο πλαστικό). Τον Αύγουστο του 2001 ψηφίστηκε στη βουλή νέος νόμος με τον οποίο προωθήθηκε η διαχείριση και άλλων προϊόντων όπως, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ελαστικών αυτοκινήτων, μπαταριών και συσσωρευτών, ορυκτέλαιων και άλλων.
ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
1.Μειώνεται ο όγκος και το βάρος των απορριμμάτων, έτσι έχουμε μικρότερα προβλήματα διαχείρισής τους.
2.Εξοικονομείται χώρος.
3.Εξοικονομείται ενέργεια που λαμβάνεται από τη φύση.
4.Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. 5.Επαναχρησιμοποιούνται ορισμένα αντικείμενα από τις βιομηχανίες, αφού προηγηθούν οι διαδικασίες διαλογής τους(π.χ. γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια).
6.Επεξεργάζονται ορισμένα απορρίμματα και αξιοποιούνται ως πρώτες ύλες από τις βιομηχανίες(π.χ. τα γυάλινα δοχεία γίνονται υαλότριμμα, τα παλιά χαρτιά χαρτοπολτός κτλ.).
7.Περιορίζεται η παραγωγή των υλικών συσκευασίας από τις βιομηχανίες
Το βασικό όμως όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση είναι ,η προστασία του περιβάλλοντος και η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να οργανώνονται και να μεριμνούν για την πραγματοποίησή της.
ΤΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ.....
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ( κουτάκια αναψυκτικών, συσκευασίες τροφίμων ).
ΓΥΑΛΙ( μπουκάλια).
ΧΑΡΤΙ( στοίβες εφημερίδων, περιοδικά, χάρτινες συσκευασίες προϊόντων).
ΠΛΑΣΤΙΚΟ( συσκευασίες μπάνιου ή κουζίνας).
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ( πλυντήρια, κουζίνες).
ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ…
• Τρόφιμα, αποφάγια.
• Υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης όπως, οι μπαταρίες και τα ελαστικά.
• Αφρολέξ, πλαστικά δοχεία από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, ρούχα, παπούτσια, κλαδιά από δέντρα.
• Αποτσίγαρα.
• Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα.
• Βιοδιασπώμενες σακούλες.
• Σπασμένα τζάμια, καθρέφτες ή λαμπτήρες γιατί η διαλογή γίνεται με το χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ...
Το τρίγωνο με τα τρία βελάκια ή αλλιώς ο βρόγχος MOBIUS είναι το σύμβολο της ανακύκλωσης. Κάθε ένα από τα τρία βελάκια, συμβολίζει ένα στάδιο από τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος.
ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Γ Υ Α Λ Ι
Επειδή το γυαλί δεν αποσυντίθεται στη φύση, πρέπει να το ανακυκλώνουμε.Οι τρόποι ανακύκλωσης είναι δύο:
• Η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών.
• Μπουκάλια και άλλα γυάλινα αντικείμενα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους..
Μεταφέρονται σε κέντρα συγκέντρωσης όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα(άσπρο, πράσινο, μπλε, καφέ).Θρυματίζε- ται σε μικρά κομμάτια ( υαλόθραυσμα ) και καθαρίζεται από ξένες ουσί- ες (καπάκια, χαρτιά, πλαστικά κτλ.). Τα υλικά που μπορούν να μαγνητιστούν (όπως για παράδειγμα τα καπά-και ) απομακρύνονται με ισχυρούς μαγνήτες. Τα ελαφρά αντικείμενα (χαρτιά, ελαστικά προϊόντα κτλ) ,απομακρύνονται με αέρα που φυσάει στην επιφάνεια της μεταφορικής ταινίας που μεταφέρει το υαλόθραυσμα. Η απομάκρυνση άλλων υλικών γίνεται με το χέρι. Στη συνέχεια, το γυαλί πλένεται με νερό, για να απομακρυνθούν οι οργανικές ενώσεις όπως τα σάκχαρα. Τέλος το υαλόθραυσμα οδηγείται στον κλίβανο τήξης, για να κατασκευαστεί πάλι γυαλί. Στην υαλουργία, η ανακύκλωση του γυαλιού, είναι μέρος της βιομηχανικής διαδικασίας γι’ αυτό συνήθως δεν δημιουργούνται στερεά απόβλητα. Τα ελληνικά υαλουργεία δέχονται 45.000 τόνους υαλόθραυσμα ετησίως για ανακύκλωση. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει τους 140.000 τόνους ετησίως. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 650.000 σημεία συλλογής γυαλιού σε δρόμους, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους των χωρών της Ευρωπαι-κής Ένωσης, ενώ λειτουργούν περίπου 100 μονάδες για την επεξεργασία του χρησιμοποιημένου γυαλιού. Η ανακύκλωση γυαλιού στη χώρα μας, βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο σε ότι αφορά την επαναχρησιμοποίηση, ενώ η χρήση των συσκευασιών μιας χρήσης είναι ανεξέλεγκτη.
Η ανακύκλωση γίνεται σε μάντρες κοντά στις χωματερές ή σε ειδικά κέντρα εμπορίας γυαλιού σε διάφορα σημεία των μεγάλων πόλεων. Στα κέντρα αυτά, γίνεται η διαλογή των φιαλών ανάλογα με τη φίρμα της βιομηχανίας που τις χρησιμοποιεί ως υλικό συσκευασίας. Όσες από αυτές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση ,στέλνονται στις αντίστοιχες βιομηχανίες όπου καθαρίζονται, αποστειρώνονται και επαναχρησιμο- ποιούνται.
Οι υπόλοιπες φιάλες, διοχετεύονται στις βιομηχανίες υαλουργίας ως υαλόθραυσμα. Στη χώρα μας λειτουργούν μόνο δύο μεγάλα κέντρα ανακύκλωσης γυαλιού, στην Αθήνα και τη Λάρισα.
ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ
1. Προτιμούμε τις φιάλες που ξαναγεμίζουν ή είναι επιστρεφόμενες.
2. Πριν βάλουμε τα μπουκάλια στους ειδικούς κάδους, τα αδειάζουμε, τα ξεβγάζουμε και αφαιρούμε τυχόν ξένες ουσίες( καπάκι, καλύμματα, φελλούς κτλ).
3. Αν τυχόν υπάρχουν χωριστοί κάδοι ή τράπεζες φιαλών στη γειτονιά μας ,για κάθε τύπο γυαλιού πρέπει, να διαχωρίσουμε τα μπουκάλια ανάλογα με το χρώμα τους και να τα βάλουμε στο σωστό κάδο.
4. Ανακυκλώνουμε γυάλινα δοχεία και βάζα. Δοχεία για φαγητό, φάρμακα και άλλα οικιακά είδη που είναι συσκευασμένα σε γυαλί, μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν όπως και τα μπουκάλια μπύρας, κρασιού και αναψυκτικού.
5. Δεν ανακυκλώνουμε ποτέ γυαλιά από παράθυρα, λαμπτήρες ηλεκτρισμού, σκεύη μαγειρικής, πιατικά από γυαλί.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ
• Να μαζεύουμε τα γυάλινα δοχεία και να τα βάζουμε σε ειδικούς κάδους.
• Να μην αγοράζουμε προϊόντα μιας χρήσης.
• Να χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία για αναψυκτικά, μπύρες κτλ, για να μπορούμε να τα επιστρέφουμε.
• Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους και τα ζώα.
• Μπορούμε πολλά γυάλινα δοχεία να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε καθημερινά στη κουζίνα μας όπως για μαρμελάδες, κομπόστες, γλυκά, τρόφιμα κτλ.
• Να ζητήσουμε από το δήμο να τοποθετήσει κάδους όπου δεν υπάρχουν.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
Η ανακύκλωση αλουμινίου συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας
Περίπου 1 δισ. αλουμινένια κουτάκια για αναψυκτικά και ποτά χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και για την παραγωγή τους χρειάζονται 17.142 τόνοι αλουμίνιο ή 68.600 τόνοι βωξίτη και 257.142.000 κιλοβατώρες ενέργειας.
Για την κατασκευή ενός αλουμινένιου κουτιού καταναλώνεται τόση ηλεκτρική ενέργεια όση για να:
- ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες.
- δούμε τηλεόραση για 3 ώρες.
- ανάψουμε μία λάμπα 60W για 5 ώρες.
- λειτουργήσει ένα ψυγείο για 3 ώρες.
Αν τα κουτάκια καταλήξουν στα σκουπίδια αυξάνουμε τον όγκο σκουπιδιών, σπαταλάμε φυσικούς πόρους και ενέργεια και συμβάλλουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες κ.α. δεν είναι άχρηστα, και μάλιστα προσφέρουν και χρήματα σε όσους τα ανακυκλώνουν.
Παράλληλα, με την ανακύκλωση του αλουμινίου, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια και περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του από την αρχή σημαίνει 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, 95% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 97% λιγότερη μόλυνση του νερού.
Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου οδηγεί στην εξοικονόμηση : 4 τόνων βωξίτη, 500 κιλών σόδας, 100 κιλών ασβεστόλιθου, 700 κιλών πετρελαίου, 25 κιλών κρυολίτη και 35 κιλών φθοριούχου αλουμινίου.
Το αλουμίνιο δικαίως χαρακτηρίζεται ως το "πράσινο" μέταλλο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και οικολογικές απαιτήσεις.
Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση ενέργειας για παραγωγική διεργασία, περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων και διατήρηση τουλάχιστον της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων.
Με την ανακύκλωση του αλουμινίου εκτός από τη μείωση των σκουπιδιών έχουμε και οικονομικό όφελος, καθώς εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Κάποιες ενδεικτικές συμβουλές για τη «σωστή» ανακύκλωση προϊόντων αλουμινίου είναι οι εξής:
• Οφείλουμε να ξεπλένουμε και να συμπιέζουμε τα αλουμινένια κουτιά πριν τα στείλουμε για ανακύκλωση.
• Μην τοποθετείτε δοχεία από αλουμίνιο, το ένα μέσα στο άλλο.
• Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία αεροζόλ είναι τελείως άδεια και βγάλτε το στόμια τους.
• Κατάλληλα για ανακύκλωση είναι μόνο όσα αντικείμενα φέρουν την ένδειξη alu.
• Τοποθετείτε τα αλουμινένια προϊόντα σε πλαστική σακούλα πριν τα πάτε για ανακύκλωση
• Εκτός των κάδων ανακύκλωσης, μπορείτε να ανακυκλώνεται σε Κέντρα Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου ( ενδεικτικά αναφέρουμε: ΣΥ.ΛΑΝ. ΕΠΕ, ΑΝΑΜΕΤ*)
Η άλλη ονομασία του αλουμινίου είναι «πράσινο μέταλλο» εξαιτίας της φύσης του, που ικανοποιεί τόσο τεχνολογικές όσο και οικολογικές απαιτήσεις. Οφείλουμε να το ανακυκλώνουμε καθώς είναι από τα υλικά εκείνα, που όσες φορές κι αν ανακυκλωθεί δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια ποιότητας. Μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται με την ανακύκλωση αλουμινίου έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών επιβλαβών αερίων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ο βαθμός ανακύκλωσης είναι μεγαλύτερος στην αυτοκινητοβιομηχανία, ακολουθεί το αλουμίνιο προερχόμενο από δομικές εφαρμογές και τελευταίο είναι αυτό που προέρχεται από κουτιά μπύρας και αναψυκτικά.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ανακύκλωση προσφέρει χρήματα σε αυτούς που συλλέγουν τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών.
ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Η ανακύκλωση παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των πλαστικών αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των υλικών συσκευασίας διότι:
• Η συλλογή των πλαστικών αποβλήτων είναι σημαντικό πρόβλημα.
• Κατά την ανακύκλωση τουλάχιστον 15% των πλαστικών παραμένει ως απόβλητο εξαιτίας των ουσιών που περιέχουν τα πλαστικά
• Με την ανακύκλωση δεν λύνουμε το πρόβλημα της ρύπανσης απλά το επιβραδύνουμε.
• Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ανακύκλωση εάν δεν προηγηθεί διαχωρισμός των διαφορετικών ειδών πλαστικού. Τα ΡΕΤ, ΡΡ, PVC, ΡΕ δεν μπορούν να αναμειχθούν ώστε να παραχθεί δευτερογενής ύλη ενώ το PVC δεν πρέπει να ανακυκλωθεί.
Μετά το διαχωρισμό τους τα πλαστικά μπορούν να αξιοποιηθούν:
• για την κατασκευή προϊόντων με παραπλήσιες ιδιότητες με τα παρθένα υλικά και προϊόντων με ιδιότητες κατώτερες των παρθένων υλικών
• ως καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας
• για την παραγωγή οργανικών ενώσεων, με πυρόλυση και χημική ανακύκλωση
• ως εδαφοβελτιωτικά σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις
Όλες οι παραπάνω μέθοδοι δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και έχουν υψηλό κόστος. Μείωση του κόστους επιτυγχάνεται με την συμμετοχή των καταναλωτών σε εκτεταμένα προγράμματα συλλογής και διαχωρισμού των πλαστικών.
Από όλα τα πλαστικά το φιλικότερο στο περιβάλλον είναι το ΡΕΤ λόγω της καθαρότητας του υλικού του και της μεγαλύτερης ευκολίας ανακύκλωσης. Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία παραγωγής ΡΕΤ πολλαπλών χρήσεων για μπουκάλια. Οι συσκευασίες μπορούν μετά την πρώτη τους χρήση να γίνουν ξανά μπουκάλια, αφού η καθαρότητα του υλικού εγγυάται ένα προϊόν που θα έχει την ίδια χρήση.
Τα πλεονεκτήματα από την ανακύκλωση πλαστικού είναι πολλά:
• Εξοικονομούνται μη ανανεώσιμα ορυκτά καύσιμα και ενέργεια
• Μειώνεται η ποσότητα των στερεών κατάλοιπων που καταλήγουν στις χωματερές και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οξειδίου του αζώτου (NO) και διοξειδίου του θείου (SO2).
Όταν κατασκευάζουμε πλαστικές σακούλες από ανακυκλωμένο πλαστικό έχουμε τα εξής περιβαλλοντικά οφέλη:
• Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα
• Μειώνουμε την έκλυση τοξικών και επικίνδυνων αερίων
• Μειώνουμε τη χρήση του νερού σχεδόν κατά 90%
• Μειώνουμε την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά δυόμισι φορές
Για κάθε τόνο ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου εξοικονομούνται 1.8 τόνοι πετρελαίου, ενώ η ανακύκλωση ενός και μόνο πλαστικού μπουκαλιού εξοικονομεί ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα των 60 βατ για 6 ώρες !!!
Η επιστήμη έχει σήμερα δώσει λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά.
Πρόκειται για τα Φώτο-βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά που έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
• Αποικοδομούνται σε οποιοδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο
• Μπορούν να προγραμματιστούν για τη διάρκεια ζωής τους
• Είναι πιο ανθεκτικά, πιο εύχρηστα και φθηνότερα.
• Είναι λεπτότερα και απαιτείται λιγότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή τους.
• Μπορούν να ανακυκλωθούν και να λιπασματοποιηθούν
• Απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να παραχθούν και να μεταφερθούν.
• Είναι ασφαλή για απευθείας επαφή με τρόφιμα και ιδανικά υλικά συσκευασίας κατεψυγμένων τροφίμων.
ΧΑΡΤΙ
Ανακύκλωση είναι η αξιοποίηση των χαρτιών που προορίζονται για τα σκουπίδια ή θεωρούνται απορρίμματα με στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την εξοικονόμηση πρώτων υλών.
H ανακύκλωση έχει μεγάλη σημασία διότι:
• 1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα
• για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο
Στην Ελλάδα η κατανάλωση χαρτιού έχει ξεπεράσει τους 800.000 τόνους το χρόνο ενώ την ίδια στιγμή πετιούνται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού
Τι χρειάστηκε για την παραγωγή αυτών των 300.000 τόνων;
• 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
• 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που ισοδυναμεί με την ποσότητα κατανάλωσης νερού της Αττικής για 100 μέρες
• 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνεται σε 3 μήνες από ένα εκατομμύριο σπίτια
Περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση του χαρτιού
• σώζονται δέντρα
• απαιτείται η μισή περίπου ενέργεια και κατανάλωση νερού
• παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση
• μειώνονται τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές
Ποιος είναι ο κύκλος της ανακύκλωσης;
Πρώτο βήμα Συγκεντρώνουμε τα αντικείμενα και προϊόντα από χαρτί που έχουμε χρησιμοποιήσει χωριστά από τα υπόλοιπα σκουπίδια (κάνοντας διαλογή στην πηγή)
Δεύτερο βήμα Η δημοτική αρχή, εθελοντές ή ιδιώτες έμποροι μαζεύουν τα χαρτιά που είναι για ανακύκλωση και τα δίνουν σε ειδικές βιομηχανίες για επεξεργασία.
Τρίτο βήμα Άλλες βιομηχανίες αγοράζουν το ανακυκλωμένο χαρτί και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή νέων ανακυκλωμένων προϊόντων
Κλείσιμο του κύκλου Τα νέα ανακυκλωμένα προϊόντα φθάνουν και πάλι στους καταναλωτές
Τι πρέπει να κάνουμε;
• Να δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διαδικασία συλλογής και διαλογής των αποκομμάτων χαρτιού, γιατί έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό ξένης ύλης μπορεί να καταστρέψει μεγάλη μερίδα της παραγωγής. Για παράδειγμα, αν ξεφύγει από τον έλεγχο και χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη μικρό ποσοστό πισσωμένου χαρτιού, όλο το χαρτί που θα παραχθεί θα είναι γεμάτο με μαύρα στίγματα και επομένως θα είναι ακατάλληλο για την αγορά.
• Να συμμετέχουμε ενεργά στη διαλογή στην πηγή σχολείο, γραφείο, κατοικίες, τυπογραφεία, βιομηχανίες, κλπ των διαφόρων κατηγοριών του χαρτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα ανακυκλωμένων χαρτιών. Ανακατεύοντας όλες τις κατηγορίες χαρτιού μαζί παράγεται χαρτί κατώτερης ποιότητας.
• Να έχουμε υπόψη μας ότι προϋπόθεση για να πετύχει η ανακύκλωση είναι η απαλλαγή των χαρτιών από κάθε ξένη ύλη.
• Να φροντίζουμε ώστε η παραλαβή και η μεταφορά του χαρτιού που προορίζεται για ανακύκλωση να είναι σχετικά εύκολη δουλειά, και για μας και για τους ανθρώπους που συλλέγουν το χαρτί.
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που
καταλήγει στη δηµιουργία µιας µάζας που µοιάζει µε χώµα και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά.
Γιατί να φτιάξω κόµποστ
Το κόµποστ είναι ένα από τα καλύτερα καλυπτικά για το έδαφος κι ένα από τα καλύτερα
βελτιωτικά εδάφους. Μπορείτε επίσης να το χρησιµοποιήσετε αντί για τα λιπάσµατα του
εµπορίου. Και, κυρίως, το κόµποστ είναι φτηνό. Μπορείτε να το παρασκευάσετε χωρίς να
ξοδέψετε ούτε δραχµή. Η χρήση του βελτιώνει τη δοµή και την υφή του εδάφους. Αυξάνει τον
αερισµό του εδάφους και την ικανότητά του να συγκρατεί νερό. Το κόµποστ κάνει πιο χαλαρά
τα αργιλώδη εδάφη και βοηθάει τα αµµώδη να συγκρατούν περισσότερο νερό. Προσθέτοντάς το
αυξάνεται η γονιµότητα του εδάφους και ενισχύεται στα φυτά η ανάπτυξη υγιούς ριζικού
συστήµατος. Η οργανική ύλη που περιέχεται σ’ αυτό τροφοδοτεί τους µικροοργανισµούς οι
οποίοι κρατάνε το έδαφος υγιές και ισορροπηµένο. Το άζωτο, το κάλιο και ο φώσφορος θα
παράγονται µε φυσικό τρόπο από τους µικροοργανισµούς ώστε να µην χρειάζεται να τα
προσθέσετε εσείς.
Στην εποχή µας δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιµοι χώροι για να πετάµε απορρίµµατα και δεν
συµφέρει επίσης να πετάµε στα σκουπίδια υλικά που µπορούµε να τα χρησιµοποιήσουµε για να
βελτιώσουµε το έδαφός µας. Τουλάχιστον το 1/3 των χωµατερών και των Χ.Υ.Τ.Α. το γεµίζουµε
µε οργανικά απορρίµµατα του κήπου ή της κουζίνας που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για
να φτιάξουµε κόµποστ. Μόνο να διαθέσουµε λίγο χρόνο και θα µειώσουµε τα σκουπίδια µας
αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της καλλιεργήσιµης γης µας. Εµείς προτείνουµε: Αρχίστε
την κοµποστοποίηση τώρα!
Η διαδικασία της διάσπασης των οργανικών υλικών
Το κόµποστ είναι το τελικό προϊόν ενός σύνθετου διατροφικού πλέγµατος ανάµεσα σε
εκατοντάδες διαφορετικών οργανισµών (βακτήρια, σκουλήκια, έντοµα και µύκητες).
Όταν αυτοί οι οργανισµοί διασπάσουν την οργανική ύλη ό,τι αποµένει είναι το πλούσιο, εύφορο
υλικό που αγαπούν τα φυτά σας. Η κοµποστοποίηση είναι µια πιστή αντιγραφή του φυσικού
τρόπου διάσπασης των οργανικών υλικών όπως ακριβώς γίνεται στο έδαφος ενός δάσους. Σε
κάθε δάσος ή λιβάδι, ζούγκλα ή κήπο συµβαίνει το ίδιο: Φυτά ξεραίνονται, πέφτουν στο χώµα
και διαλύονται. ∆ιασπώνται σιγά σιγά από τους µικροοργανισµούς που ζουν στο έδαφος. Και
τελικά τα κοµµάτια των νεκρών φυτών εξαφανίζονται γιατί έχουν γίνει πια εκείνο το σκούρο
ευκολοδούλευτο χώµα που βρίσκουµε στα δάση κάτω από τα φύλλα που σαπίζουν. Έχουν γίνει
αυτό που λέµε «χούµους» αυτό το ελαφρύ αφράτο χώµα. Αυτό το «χούµους» είναι ο σκοπός
µας όταν ξεκινάµε την κοµποστοποίηση. Προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον στους
οργανισµούς που ζουν στον σωρό καταφέρνουµε να φτιάξουµε χώµα εξαιρετικής ποιότητας.
Φυσικά θέλουµε προκαλέσουµε και να επιταχύνουµε τις διαδικασίες της φύσης. Και, καθώς θα
παράγουµε πιο γρήγορα καλής ποιότητας έδαφος, ταυτόχρονα, η θερµότητα που παράγεται
στον σωρό θα το καθαρίσει από τυχόν σπόρους ζιζανίων ή ασθένειες.
Οι «πρώτες ύλες» για το κόµποστ
Θεωρητικά όλες οι οργανικές ουσίες είναι κατάλληλες για έναν κοµποστοσωρό. Ο σωρός µας
χρειάζεται την κατάλληλη αναλογία από υλικά πλούσια σε άνθρακα (π.χ. ξερά φύλλα, άχυρα και
κοµµάτια ξύλου) και υλικά πλούσια σε άζωτο (όπως κοµµένο χορτάρι και φυτικά υπολείµµατα
από την κουζίνα). Ανακατεύοντας διάφορα είδη υλικών ή αλλάζοντας τις αναλογίες µπορεί να
αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Το να επιτύχετε το ιδανικότερο µίγµα είναι περισσότερο
θέµα εµπειρίας παρά επιστηµονικής ακρίβειας. Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 3 µέρη υλικών
πλούσιων σε άνθρακα προς 1 µέρος πλούσιο σε άζωτο. Υπερβολική ποσότητα άνθρακα
επιβραδύνει την αποσύνθεση ενώ τα πολλά αζωτούχα µπορεί να προκαλέσουν οσµές. Ο
άνθρακας προµηθεύει τους µικροοργανισµούς µε ενέργεια και το άζωτο µε πρωτεΐνες .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
• Η επίτευξη των στόχων μας πραγματοποιήθηκε.
• Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης.
• Απέκτησαν γνώσεις.
• Γνώρισαν τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων.
• Πήραν ερεθίσματα εκείνα που θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά.
• Συνεργάστηκαν.
• Ευαισθητοποίησαν και ενημέρωσαν τους πολίτες.
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ…
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Ιστοσελίδες του INTERNET με θέμα την ανακύκλωση.
• Εγκυκλοπαίδεια LAROUSSE.
• Άρθρα εφημερίδων ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
• Υλικό ιδιωτικών εταιριών ανακύκλωσης.
• Οδηγός εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων για τα απορρίμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου