Συνολικές προβολές σελίδας

Γυμνάσιο Βαμβακούς: ``Εικαστική παρέμβαση στους χώρους του σχολείου`` Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων


Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Πετρίκης Σωτήριος
Παιδαγωγική Ομάδα: Καραγιαννέλου Ελ.-Ολυμπία

``Οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα του ανθρώπου που προέρχονται από το ασυνείδητο, βρίσκουν την έκφρασή τους περισσότερο στις εικόνες παρά στις λέξεις``.

Σ. Φρόυντ.

Το Γυμνάσιο Βαμβακούς από το σχολικό έτος 2009-2010, με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αλλά κυρίως με την προτροπή των ίδιων των μαθητών, αποφάσισε να διακοσμήσει τους χώρους του, με έργα τέχνης. Τα έργα αυτά θα ήταν ομαδικές αλλά και ατομικές εργασίες των ίδιων των παιδιών που θα δημιουργούσαν στο πλαίσιο του μαθήματος των εικαστικών.
Αυτή η θέση, ήταν η αφορμή που μας ώθησε να αντλήσουμε έμπνευση και ερεθίσματα από τη φύση χρησιμοποιώντας πολλά και διάφορα υλικά στους πειραματισμούς μας ώστε οι μαθητές να χαράζουν, να τυπώνουν, να δημιουργούν ανάγλυφες φόρμες, να πειραματίζονται με νέες τεχνικές και να αποδίδουν χρωματικές ποιότητες με ποικίλα υλικά (γύψο, πηλό, διάφορα χαρτιά, χρώματα κ.α.).
Επίσης, μελετήσαμε διάφορες περιόδους της ιστορίας της τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση του σχολείου ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά πως τα εικαστικά και γενικότερα η τέχνη, μπορεί να έχει τεράστια επιρροή στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Επίσης, τα έργα τους δεν είναι απλά κάποιες ασκήσεις που πραγματοποιούνται για να γεμίσει τα καθημερινό πρόγραμμα, αλλά έχουν ως σκοπό τόσο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους όσο και τη διεύρυνση των γνώσεών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: